vineri, 18 septembrie 2009

Patiserie din Rahova, intr-o mizerie de nedescris

La ora 11, in plina noapte, curtea unei case de pe strada Al. Locusteanu, din cartierul bucurestean Rahova, a fost calcata de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. In curtea ingusta, claie peste gramada, vrute si nevrute: un aragaz vechi si murdar, o bucata dintr-o soba, doua pubele, fiare vechi. Peretii holului stramt sunt murdari si plini de igrasie. La subsol, cateva persoane imbracate in halate murdare, care muncesc de zor la prajituri, croissante si rulouri cu vanilie, sunt luate ca din oala de inspectorii OPC. Cu toate ca au gresie si faianta, laboratoarele sereleului Adonai sunt pline de mizerie. Pe jos, balteste apa cu noroi, cuptoarele sunt murdare, frigiderele par a nu mai fi fost spalate de luni intregi. Intr-o camera dosnica zac, alaturi de cauciucuri si tot felul de vechituri, formele pentru prajituri. Dupa un timp, isi face aparitia si patronul Dumitrescu. Se opreste in fata curtii, temandu-se sa intre in subsolul casei. "Sa nu filmati, va rog! Mi-e si frica sa intru", spune el. Nu stie incotro sa o ia. La vederea camerelor TV si a inspectorilor, se ascunde in spatele unei masini si incepe sa planga. "Am toate autorizatiile. Nu am mai venit pe aici, ca mi-a nascut sotia si nu am mai avut timp", spune patronul cu ochii umflati de plans. "Nu conteaza ca are toate autorizatiile si avizele. Este un risc foarte mare sa lasam sa plece aceste produse in consum catre populatie, pentru ca mizeria, conditiile in care se fabrica pot duce la toxiinfectii alimentare", precizeaza inspectorul sef adjunct al OPC, Victoria Vargolici. Sereleul Adonai a fost inchis pe o perioada de sase luni si a primit o amdenda de 30 milioane de