joi, 18 decembrie 2008

Investitorii alearga dupa bani pentru Transelectrica

Corectia usoara de pe SIF-uri venita pe finalul sedintei de marti a cuprins ieri intreaga piata, indicii bursei inregistrand scaderi de pana la 1%.
Brokerii sunt de parere ca investitorii asteptau un anunt oficial cu privire la listarea actiunilor Transelectrica pe Bursa, fapt ce i-a determinat pe unii dintre acestia sa vanda actiuni in piata pentru a putea face rost de lichiditatile necesare achizitionarii titlurilor noului emitent.

Unii investitori au preferat sa-si puncteze din profituri, in vederea achizitionarii de actiuni Transelectrica, dat fiind ca unele titluri lichide au inregistrat cresteri destul de importante in ultima perioada. Cred ca fenomenul va mai continua, drept pentru care este posibil sa mai avem parte de usoare corectii pe parcursul acestei saptamani", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest.
Lichiditatea pietei a scazut de la o sedinta la alta, valoarea tranzactiilor din piata ridicandu-se ieri la 4,7 mil. euro.
"Ma astept ca lichiditatea sa se mentina in continuare scazuta pana la listarea Transelectrica, urmand ca dupa aceasta data volumele de tranzactionare sa inceapa sa creasca, pe seama lichiditatilor atrase de noul emitent si a faptului ca perioada concediilor se apropie de final", considera Nicolae Rusu.
SIF-urile inregistrau scaderi de peste 1% dupa pranz, insa pana la finalul sedintei acestea si-au mai revenit, indicele BET-FI inchizand cu 0,7% mai jos decat la finele sedintei precedente.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 0,4%, pe un rulaj de peste 1 mil. euro (3,7 mil. lei).
"Azi (n. red. - ieri) s-au atins niste minime locale pe SIF-uri. Probabil corectiile usoare vor mai continua pana la listarea Transelectrica, dat fiind ca unii investitori vor fi tentati sa-si marcheze profiturile pentru a putea cumpara actiuni ale acestui emitent", spune Iulia Trapiel, broker la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
"Dat fiind evenimentele importante care vor avea loc in urmatoarea perioada, precum raportul de tara, decizia de aderare a Romaniei la UE, listarea Transelectrica sau modificarea legii pietei de capital, ma astept ca pe termen lung piata sa se mentina pe un trend de crestere", spune Nicolae Rusu.
Indicele BET a pierdut 0,8%, mai ales ca urmare a evolutiei actiunilor Petrom, care au pierdut 1,8%, pe un rulaj de 0,34 mil. euro.

Actiunile SIF Muntenia au pierdut 0,7% ieri, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la 0,33 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Titlurile SIF Muntenia au continuat sa scada, dupa ce in urma cu doua sedinte atinsesera un prag maxim de 1,47 lei/actiune. Volatilitatea pe parcursul sedintei a fost destul de ridicata, acestea osciland intre un minim de 1,42 lei/actiune si un maxim de 1,46 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un pret de 1,44 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile SIF Muntenia au pierdut peste 15%, cursul de inchidere de ieri situandu-se cu circa 26% sub nivelul maxim atins pe parcursul acestui an.

Titlurile Impact Bucuresti au castigat 0,8%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,17 mil. euro (0,62 milioane de lei). Compania de constructii si dezvoltare imobiliara doreste sa-si schimbe denumirea in Impact Developer&Contractor, decizie care va fi luata in cadrul AGA, ce va avea loc la inceputul lui septembrie. "Dat fiind volumul mai ridicat decat de obicei, cred ca societatea a intrat in atentia unor investitori", spune Iulia Trapiel, broker la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Compania a inregistrat in primul semestru un profit in crestere cu 40% si o cifra de afaceri mai mare cu 27% fata de cea realizata in aceeasi perioada a anului trecut.

Actiunile Antibiotice Iasi au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, prin care s-au transferat 880.000 de actiuni. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat 0,33 milioane de euro (aproape 1,2 milioane de lei). Brokerii spun ca, cel mai probabil, au avut loc niste schimburi de pachete intre actionari, aceste titluri inchizand la acelasi nivel de la finalul sedintei precedente. Producatorul de medicamente a realizat in primele sase luni un profit si o cifra de afaceri in crestere cu 20%, respectiv 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Antibiotice Iasi s-a perfectat la un pret de 1,35 lei/actiune.

Titlurile Electromagnetica au sarit cu 11%, pe fondul unei lichiditati in crestere, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni cumuland 76.000 de euro (0,27 milioane de lei). In ultima saptamana, pretul actiunilor Electromagnetica a crescut cu aproape 20%, atingand pe parcursul sedintei un nou maxim pentru acest an, de 1,12 lei/actiune. Compania trece printr-un proces de concentrare a actionariatului, brokerii fiind de parere ca aprecierea de curs pe volum poate fi rezultatul achizitiilor mai importante realizate de unii investitori care doresc sa intre in actionariatul societatii. Titlurile Electromagnetica au inchis sedinta de ieri la un curs de 1 leu/actiune.

Actiunile Ipromet Bucuresti au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, valorea acestora ridicandu-se la circa 56.000 de euro (aproape 0,2 mil. lei). In ultima luna, lichiditatea acestor titluri a crescut foarte mult, iar cursul s-a apreciat de 3,5 ori. In ultima perioada, fondul de investitii american Broadhurst, administrat de compania NCH, a achizitionat pachete importante de actiuni Ipromet, detinand in acest moment peste 10% din societate. "La Ipromet nu exista un actionar majoritar, iar investitorii se lupta sa acumuleze pachete, fapt ce ridica cursul actiunilor foarte mult", spune Nicolae Rusu. Inchiderea pe aceste titluri s-a facut la un pret de 6,9 lei/actiune.