joi, 18 decembrie 2008

Transelectrica, singura speranta pentru acalmia de pe Bursa

Sedinta de ieri a adus o corectie pe SIF-uri, acestea pierzand, in medie, peste 1,2%, in conditiile unei lichiditati mai reduse decat in sedinta precedenta. Brokerii spun ca activitatea scazuta de pe Bursa este datorata si faptului ca investitorii sunt in asteptarea listarii actiunilor Transelectrica, care a fost amanata pentru data de 29 august, in loc de vineri, cum se anuntase initial. Actiunile Transelectrica urmeaza sa fie cotate la Categoria I a Bursei de Valori.

Transelectrica a raportat la sase luni o cifra de afaceri de 317 mil. euro (1,12 mld. lei), in crestere cu 64% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, profitul net al companiei a crescut cu 29%, pana la 31 mil. euro (110 mil. lei).
"In continuare, volumele sunt mici, pe analiza tehnica exista un mic semnal de vanzare, cu toate acestea consider ca in urmatoarea luna de zile trendul este unul de crestere si datorita faptului ca saptamana viitoare urmeaza sa fie listate actiunile Transelectrica, eveniment foarte asteptat de investitori", spune Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities.
Datorita interesului ridicat manifestat de investitori in cadrul ofertei initiale de listare la Bursa, analistii de pe piata se asteapta ca pretul de tranzactionare din prima zi sa fie cu cel putin 10% mai ridicat decat pretul din oferta.
"Dat fiind gradul mare de suprasubscriere a actiunilor Transelectrica in cadrul ofertei publice initiale si a faptului ca actualele conditii de piata sunt mai bune decat cele la data la care s-a facut oferta, ma astept ca pretul din piata sa se stabilizeze la peste 10% fata de cel din oferta", considera Dan Popovici.
Indicele BET a inchis usor sub nivelul de luni, in special pe fondul scaderii inregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au pierdut 1,2% pe un rulaj de 0,17 mil. euro. Actiunile Petrom s-au mentinut la acelasi nivel de luni, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au castigat 1%.

Actiunile SIF Banat-CriSana au pierdut 1,7% ieri, pe un rulaj de 0,45 mil. euro (1,6 mil. lei). "Corectia de azi (n. red. - ieri) de pe SIF-uri era una previzibila dupa cresterile inregistrate de acestea in ultima saptamana. Cu toate acestea, corectia avand loc pe o lichiditate in scadere imi sugereaza faptul ca aceasta este una temporara, trendul mentinandu-se in continuare unul de crestere, desi mai pot aparea usoare corectii pe parcurs", spune Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

Titlurile Biofarm au inregistrat o scadere de aproape 1%, pe un rulaj de circa 67.000 de euro (0,23 milioane de lei. "Cred ca rezultatele la Biofarm sunt bune avand in vedere mediul concurential agresiv si schimbarile care au intervenit in conditiile de contractare ale companiilor farmaceutice cu Ministerul Sanatatii, care a mai subtiat profiturile producatorilor de medicamente", spune Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a realizat la pretul de 0,56 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica au castigat 0,7%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la aproximativ 43.000 de euro (0,15 milioane de lei). In ultima perioada, cursul Turbomecanica s-a mentinut in preajma valorii de 0,74 lei/actiune, in conditiile in care compania trece printr-un proces de schimbare a actionariatului dupa desfiintarea PAS, fapt ce a atras interesul mai multor fonduri. Inchiderea pe titlurile Turbomecanica s-a realizat la un pret de 0,735 lei/actiune.

Titlurile Conpet Ploiesti au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,14 milioane de euro (0,5 milioane de lei). Cursul a sarit din nou ieri cu 8%, continuand seria de aprecieri ca urmare a rezultatelor foarte bune raportate de companie in prima jumatate a anului. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fost tranzactionate la un curs minim de 12 lei/actiune si unul maxim de 14 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa se realizeze la pretul de 13,5 lei/actiune.

Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj au sarit cu peste 10% ieri, pe un rulaj de circa 27.700 de euro (89.000 de lei). "Este posibil ca actionarul principal, Tender, sa fi preferat sa vanda actiuni direct in piata la un curs superior celui aferent majorarii de capital, pentru a face rost de lichiditati necesare participarii la aceasta majorare", spune Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities. Aceste titluri au inchis la un pret de 0,163 lei/actiune.