joi, 18 decembrie 2008

Contractul cu armata americana a dus Roman Brasov pe plus

Producatorul de camioane Roman Brasov, controlat de omul de afaceri Ioan Neculaie, a reusit sa treaca pe profit in primul semestru al anului, pe fondul unei cresteri de 4 ori a afacerilor, pana la un nivel de 37,7 mil. euro (133,5 mil. lei).
Compania a obtinut la finalul lunii iunie un profit net de circa 34.000 de euro fata de o pierdere de 2,3 milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

Cresterea afacerilor s-a datorat in principal unui contract incheiat anul trecut, in decembrie, cu Ministerul Apararii din Statele Unite ale Americii. Valoarea contractului se ridica la 130 de milioane de euro, americanii angajandu-se sa cumpere circa 1.000 de camioane fabricate de Roman. Primul lot, de circa 180 de camioane a fost deja livrat de Roman Brasov in luna mai.
Pentru finantarea productiei, societatea a contractat un credit in valoare de 4,2 milioane de euro (15 milioane de lei) de la banca turca Finansbank. Imprumutul este garantat cu imobile ale producatorului de camioane.
La finalul lunii iunie, Roman Brasov avea datorii de 29 de milioane de euro (103,67 milioane de lei), din care datoriile ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an se ridicau la 25,4 milioane de euro (90,5 milioane de lei). In acelasi timp, societatea avea de incasat creante in valoare de 11,4 milioane de euro (40,8 milioane de lei). In conturile deschise la banci si in casieria societatii, Roman avea 6,6 milioane de euro (23,5 milioane de lei).
Societatea a obtinut la sase luni profit din activitatea de baza, raportand un castig de circa 54.000 de euro fata de o pierdere de 2,1 milioane de euro in primele sase luni din 2005. Anul trecut, Roman incheia exercitiul financiar cu o pierdere de 4 milioane de euro, din care pierderea din activitatea de exploatare reprezenta 3,7 milioane de euro.
In 2004, societatea obtinuse profit datorita scutirii de la plata datoriilor bugetare restante si a obligatiilor rezultate din creditele acordate de Banca Comerciala Romana si garantate de fosta APAPS (in prezent, AVAS), ca urmare a punerii in aplicare a unei Ordonante de Urgenta de la finalul lui 2003.
Roman Brasov a realizat anul trecut, o cifra de afaceri de 18,6 milioane de euro, nivel apropiat de cel inregistrat in 2004.
Roman Group cuprinde patru companii: Roman Brasov - compania-mama, Motoare AB Presentation, specializata in productia de motoare pentru camioane, Axe si Punti (productie de punti de motoare) si Semifabricate (turnatorii de fonta, otel si forje).
Roman Group a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 33 de milioane de euro, potrivit conducerii grupului, nivel depasit in primele sase luni ale acestui an, cand afacerile au atins 56 de milioane de euro. Oficialii grupului au spus ca se asteapta ca pana la finalul anului cifra de afaceri sa urce pana la 110 milioane de euro.
Actionarul majoritar al producatorului de camioane este firma Pro Roman Brasov, care detine 91,34% din actiuni, iar statul, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai controleaza 3,11% din capital.
Pro Roman este controlata de catre Asociatia Pro Brasov, condusa de Ioan Neculaie, cu 80% din actiuni.
Actiunile Roman Brasov sunt listate pe piata RASDAQ, lichiditatea titlurilor fiind insa extrem de redusa. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 0,23 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,56 milioane de euro.