duminică, 23 noiembrie 2008

Criza irakiana

Inca de ieri autoritatile romane militare si politice - presedintele Ion Iliescu, ministrul apararii Ioan Mircea Pascu si seful Stafului Major General Mihail Popescu - au anuntat ca Romania este pregatita de razboi. Dupa cum se stie, cu riscul criticilor unor tari ale UE, Romania alaturi de tarile asa numitului Grup de la Vilnius, si-a asumat pozitia Statelor Unite in conflictul din Irak. Ieri, seful statului roman a spus la Oltenita ca declaratiile facute de George W. Bush si Tony Blair reprezinta o somatie catre Saddam Hussein de a alege intre a se supune Rezolutiei ONU si o interventie militara. 55 de militari din Brigada 81 Mecanizata Bistrita apartinand Companiei 383 aparare NBC( arme nucleare, chimice si bacteriologice) au plecat ieri de la Cluj la Timisoara de unde urma sa se imbarce la bordul unui avion C130 Hercules spre zona Golfului. Conform Mediafax, pana acum armata Romaniei a selectionat pe baza de voluntariat 278 de militari in vederea unui posibil conflict in Orientul Mijlociu, 70 dintre acestia plecand pana acum in zona de conflict. Militarii romani nu participa la misiuni de lupta ci la misiuni de decontaminare. Romania a oferit si unitati militare insa pana acum nu i s-a solicitat contributia.

Organismele sunt pe faza
"Toate organismele noastre sunt pe faza, cum se spune. Exista o asemenea stare de mobilizare a tuturor", a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu. El a precizat ca toate institutiile statului cu atributii in domenniul apararii si sigurantei nationale sunt mobilizate pentru a asigura paza obiectivelor romanesti. Seful statului a spus ca starea de alerta a dus si la descoperirea celor doua grenade din Bucuresti si ca acest incident nu trebuie sa produca panica. Conform, Mediafax, seful statului a precizat ca din punct de vedere militar tara noastra nu are potentialul pentru a sustine o interventie de o asemenea amploare: "Noi avem anumite obligatii ca aliati".
Seful statului a explicat, ieri, in cotidianul american Washington Post, semnand ca presedinte al Romaniei, pozitia statului roman fata de interventia SUA in Irak. Presedintele compara dictatura lui Ceausescu cu cea a lui Saddam Hussein. "Ceausescu, cu tot aparatul sau represiv, nu a amenintat lumea cu arme de distrugere in masa. Nici nu a invadat tarile vecine. Cruzimea sa maladiva a fost un motiv suficient ca sa-i scoata pe romani in strada. Nu vom uita niciodata testamentul acestei perioade de tiranie si sacrificiile facute pentru indepartarea ei. Pentru romani, orice atac la adresa libertatii, in Statele Unite sau oriunde in lume este inacceptabil. Romania sustine toate rezolutiile ONU pentru dezarmarea Irakului (...) Ca membru al Natiunilor Unite, Irakul este obligat sa tina cont de rezolutiile Consiliului de Securitate iar ignorarea lor are consecinte serioase, inclusiv recurgerea la forta. Romanii, care asemeni tuturor europenilor au trecut prin doua teribile razboaie mondiale, prefera o solutie diplomatica pasnica. Dar, pe de alta parte, intelegem si necesitatea unei reactii a comunitatii internationale fata de amenintarea cu armele de distrugere in masa a unui regim care pune in pericol pacea si stabilitatea internationale. (...) Unele dictaturi decad in curs de decenii, altele se spulbera intr-un interval de luni. Dar unele dictaturi se dezintegreaza in ore atunci cand oamenii sunt constienti de dreptul lor de a trai in liberate si doresc sa isi faca auzite vocile. Asta este ceea ce a aratat istoria recenta a Romaniei", incheie Ion Iliescu.

55 de voluntari romani pentru Irak
Ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu si generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General au facut ieri revista de front a Detasamentului de Dizlocare a Companiei 383 Aparare NBC, ai carui militari vor pleca in zona Golfului. Ministrul apararii a declarat, ieri, la Bistrita, ca decizia Romaniei de a trimite militari in Golf a fost luata dupa o analiza indelungata si tinand cont de interesul national: "este dreptul oricui sa se raporteze la hotararea respectiva dupa cum ii dicteaza propriile sale interese. In acelasi timp, insa, si Romania are dreptul de a-si decide atiunile pe baza propriului ei interes national. Ca participant la luarea acestei decizii, am cumpanit foarte mult inainte de a o lua. Am facut acest lucru gandindu-ma nu numai la interesele majore ale tarii dar si la soarta voluntarilor care pleaca acolo".
Compania 383, care a trimis 55 de militar din Brigada 81 mecanizata in Golf, va executa urmatoarele tipuri de misiuni: observarea si cercetarea NBC (unitati nucleare, bacteriologice si chimice) in teren, descoperire si prelevare de probe contaminate, determinarea atacurilor cu arme de distrugere in masa, avertizarea si alarmarea fortelor militare, decontaminarea armamentului, a tehnicii militare, a echipamentelor de lupta si personalului.
Seful marelui stat major, generalul Popescu a declarat ca militarii romani vor actiona in spatele frontului, si nu sub comanda straina: "Daca nu se vor folosi substante chimice sau bacteriologice, militarii bistriteni din compania 383 de aparare NBC nu vor actiona. Vor face insa misiuni de cercetare, recunoastere si alte asemenea misiuni. Impreuna cu partenerii americani am stabilit ca atunci cand militarii nostri vor avea nevoie de ceva, sa le asigure tot ce au nevoie ca sa-si poata indeplini misiunea", a declarat generalul Popescu.
Structura Companiei dizlocate in Golf este: comanda plutoane de cercetare, de decontaminare si logistic. Militarii sunt profesionisti au fost angajati pe baza de contract si participa la misiune pe baza de voluntariat. Tehnica si armamentul Companiei sunt de productie si romaneasca si din state NATO.
Conform Mediafax, o echipa de recunoastere pentru negocierea locatiei si actiunii companiei constituita din 15 militari a plecat in misiune in zona Golfului saptamana trecuta.