sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Impact anunta rezultate in crestere pe o piata imobiliara in scadere

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti a anuntat o crestere cu 30% a profitului net pe primele sase luni, pana 14,1 mil. lei (3,8 mil. euro), in ciuda scaderii entuziasmului de pe piata imobiliara locala ca efect al turbulentelor de pe pietele internationale.
Vanzarile companiei, in principal proprietati rezidentiale, s-au majorat in aceeasi perioada de 2,4 ori, ajungand la 77 mil. lei (21 mil. euro), conform standardelor romanesti de contabilitate.

Preturile de pe piata rezidentiala au intrat in stagnare in primul trimestru, pentru ca acestea sa inceapa sa scada in trimestrul al doilea, concomitent cu reducerea numarului de tranzactii, conform datelor de pe piata imobiliara.
"Ce a contribuit mai mult la veniturile companiei in trimestrul al doilea au fost apartamentele vandute la proiectele Total si Rubin din cadrul complexului rezidential Greenfield. In general, trimestre mai bune la noi sunt al doilea si al patrulea, pentru ca in sezoanele friguroase nu se poate lucra foarte bine, iar pe caldura sunt vanzari mai slabe", a declarat Carmen Sandulescu, directorul economic si unul dintre principalii actionari ai Impact Bucuresti.
De altfel, cea mai mare parte a profitului companiei, de 8,9 mil. lei (2,4 mil. euro), a fost inregistrat in trimestrul al doilea, acesta fiind usor mai ridicat decat cel obtinut in perioada similara a anului precedent. Afacerile companiei s-au majorat cu 86% in perioada aprilie-iunie, ajungand la 59,9 mil. lei (16,3 mil. euro).
Profitul in crestere s-a datorat activitatii curente a companiei, pe partea din exploatare castigul Impact triplandu-se in primele sase luni si ajungand la 17,6 mil. lei (4,8 mil. euro).
Activitatea financiara a influentat in mod negativ rezultatul din primul semestru, compania afisand pierderi de 0,59 mil. lei (circa 161.000 de euro), fata de un profit financiar de 8,1 mil. lei (2,4 mil. euro) consemnat in primele sase luni ale anului trecut.
"Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat in ultima vreme la Impact este semnarea contractului de societate pentru noua societate care se va ocupa cu dezvoltarea proiectului Lomb. In trimestrul al doilea am obtinut si autorizatiile pentru proiectul Greenfield II, astfel ca valoarea terenului pe care-l detinem in zona a crescut foarte mult", spune Carmen Sandulescu.
Ea mai spune ca firma DTZ a realizat recent o noua evaluare a activelor Impact, care va fi facuta publica la jumatatea acestei saptamani.
Compania a anuntat in luna mai ca va aloca, in parteneriat cu alt investitor, circa 160 de milioane de euro pentru constructia a peste 1.900 de apartamente pe un teren de 17 hectare in nordul Bucurestiului, lucrarile urmand sa fie desfasurate in intervalul 2008-2011.
Constructia apartamentelor reprezinta prima faza a unui proiect mai amplu, denumit Greenfield II, care va fi desfasurat pe o suprafata totala de 45,8 hectare si care va cuprinde si spatii comerciale si de birouri.
Tot anul acesta, Impact va incepe lucrarile de infrastructura la un proiect imobiliar situat in nordul orasului Cluj-Napoca, dezvoltat in parteneriat cu municipalitatile locale, care va cuprinde 6.000 de locuinte.
Actionarul principal al Impact este Dan Ioan Popp, care detine 27,96% din titluri, Carmen Sandulescu controleaza 11,3% din companie, iar fondul american de investitii Julius Baer International Equity Fund detine 8,46% din titluri, conform celor mai recente date disponibile. Conform raportarilor pe standarde internationale (IFRS), Impact a realizat in primul semestru un profit net de 5,2 mil. euro, fata de castigul de 3,4 mil. euro obtinut in acelasi interval din 2007.
In acelasi timp, veniturile companiei aproape s-au dublat in perioada similara, ajungand la 137,5 mil. lei (37,5 mil. euro), potrivit raportarilor IFRS.