sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Petrom va ecologiza doua terenuri din Prahova, cu 180 milioane lei

Petrom va contracta servicii pentru eliminarea deseurilor si ecologizarea terenurilor pe care le detine in comunele prahovene Brazi si Barcanesti, precum si in gara Ploiesti - Triaj, lucrarile fiind estimate la 180 milioane lei, fara TVA, suma pe care compania o va recupera de la stat. Contractul va fi acordat la 13 octombrie, prin licitatie deschisa, pe baza celui mai mic pret oferit. Lucrarile ar urma sa inceapa la 1 ianuarie 2009 si sa se incheie la 31 decembrie 2012. "Finantarea contractului ce urmeaza a fi atribuit se realizeaza din surse proprii, urmand ca valoarea serviciilor sa fie rambursata Petrom,(...). Petrom are dreptul de a solicita ca asocierea sa fie legalizata inainte de semnarea contractului, in cazul in care oferta comuna este declarata castigatoare", se arata in anuntul de licitatie.

Transilvania Constructii: profit la jumatate

Transilvania Constructii din Cluj-Napoca, ultima firma listata pe piata principala a Bursei, a incheiat primul semestru cu un profit de 3,5 milioane lei (958.000 de euro), valoare de doua ori mai redusa fata de castigul de 7,5 milioane lei din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii veniturilor si a cresterii cheltuielilor. Veniturile au scazut cu 6,5%, de la 39,1 milioane lei la 36,6 milioane lei (9,9 milioane euro), in timp ce cheltuielile au avansat cu 8,2%, de la 30,1 milioane lei la 32,6 milioane lei (8,8 milioane euro), potrivit raportului financiar semestrial remis joi Bursei de Valori Bucuresti. In primele sase luni, cifra de afaceri a coborat nesemnificativ, de la 32,8 milioane lei la 32,1 milioane lei (8,7 milioane euro). La inceputul lunii iulie, actiunile Transilvania Constructii au fost transferate de pe piata RASDAQ la Categoria a II-a BVB. Presedintele firmei, Timofte Mircea, controleaza 30,55% din actiunile Transilvania Constructii, in timp ce sotia acestuia, Timofte Gabriela, are 30,5% din titluri. In structura actionariatului se mai regasesc SIF Banat-Crisana -18,42% din titluri si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 4,42% din actiuni.

Pierderile Oltchim s-au cifrat la 9,2 mil. euro in trimestrul doi

Oltchim Ramnicu-Valcea a inregistrat in trimestrul al doilea o pierdere de 33,6 mil. lei (9,2 mil. euro), fata de un profit de 3,9 mil. lei (1,2 mil. euro) in aceeasi perioada din 2007. Afacerile companiei s-au majorat in intervalul aprilie-iunie cu 37,2%, la 586 mil. lei (159,7 mil. euro). Rezultatul negativ consemnat de companie in primul semestrul, de 37,2 mil. lei (10,2 mil. euro), a fost cauzat in intregime de pierderile pe partea financiara, care s-au ridicat la 39,4 mil. lei (10,8 mil. euro), pe partea din exploatare compania inregistrand un castig de 2,2 mil. lei.

Laurentiu Floroiu, EFG: Este un an pierdut pentru piata de capital

Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii de pe piata, a inregistrat vineri o scadere de 0,35%, pana la nivelul de 5.911,66 puncte, atingand astfel cel mai scazut nivel de la inceputul lunii si pana in prezent.
"Cred ca pe nimeni nu mai intereseaza ce se intampla cu Bursa saptamana viitoare sau peste doua saptamani si toata lumea se gandeste cat si unde sa investeasca de la anul. Pentru mine restul anului este pierdut in ceea ce priveste sperantele pentru o revenire a pietei de capital din Romania", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Evolutia principalului indice al pietei a fost semnificativ influentata de scaderea consemnata de titlurile Petrom (SNP), care au coborat vineri cu 1,11%, inchizand sedinta la nivelul de 0,445 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei petroliere s-a ridicat la numai 0,7 mil. lei.
Scaderea titlurilor Petrom a influentat si indicele energetic BET-NG, care a scazut vineri cu 0,72%, pana la nivelul de 811,33 puncte. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) nu au consemnat nicio schimbare fata de sedinta precedenta de joi, titlurile companiei fiind tranzactionate la nivelul de 0,053 lei/actiune.
Evolutiile bune ale societatilor de investitii financiare de vineri au reusit sa ridice cotatia indicelui BET-XT, care reda rezultatele celor mai lichide 25 de titluri de pe piata, cu 0,31%, pana la nivelul de 614,48 puncte.

Impact anunta rezultate in crestere pe o piata imobiliara in scadere

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti a anuntat o crestere cu 30% a profitului net pe primele sase luni, pana 14,1 mil. lei (3,8 mil. euro), in ciuda scaderii entuziasmului de pe piata imobiliara locala ca efect al turbulentelor de pe pietele internationale.
Vanzarile companiei, in principal proprietati rezidentiale, s-au majorat in aceeasi perioada de 2,4 ori, ajungand la 77 mil. lei (21 mil. euro), conform standardelor romanesti de contabilitate.

Preturile de pe piata rezidentiala au intrat in stagnare in primul trimestru, pentru ca acestea sa inceapa sa scada in trimestrul al doilea, concomitent cu reducerea numarului de tranzactii, conform datelor de pe piata imobiliara.
"Ce a contribuit mai mult la veniturile companiei in trimestrul al doilea au fost apartamentele vandute la proiectele Total si Rubin din cadrul complexului rezidential Greenfield. In general, trimestre mai bune la noi sunt al doilea si al patrulea, pentru ca in sezoanele friguroase nu se poate lucra foarte bine, iar pe caldura sunt vanzari mai slabe", a declarat Carmen Sandulescu, directorul economic si unul dintre principalii actionari ai Impact Bucuresti.
De altfel, cea mai mare parte a profitului companiei, de 8,9 mil. lei (2,4 mil. euro), a fost inregistrat in trimestrul al doilea, acesta fiind usor mai ridicat decat cel obtinut in perioada similara a anului precedent. Afacerile companiei s-au majorat cu 86% in perioada aprilie-iunie, ajungand la 59,9 mil. lei (16,3 mil. euro).
Profitul in crestere s-a datorat activitatii curente a companiei, pe partea din exploatare castigul Impact triplandu-se in primele sase luni si ajungand la 17,6 mil. lei (4,8 mil. euro).
Activitatea financiara a influentat in mod negativ rezultatul din primul semestru, compania afisand pierderi de 0,59 mil. lei (circa 161.000 de euro), fata de un profit financiar de 8,1 mil. lei (2,4 mil. euro) consemnat in primele sase luni ale anului trecut.
"Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat in ultima vreme la Impact este semnarea contractului de societate pentru noua societate care se va ocupa cu dezvoltarea proiectului Lomb. In trimestrul al doilea am obtinut si autorizatiile pentru proiectul Greenfield II, astfel ca valoarea terenului pe care-l detinem in zona a crescut foarte mult", spune Carmen Sandulescu.
Ea mai spune ca firma DTZ a realizat recent o noua evaluare a activelor Impact, care va fi facuta publica la jumatatea acestei saptamani.
Compania a anuntat in luna mai ca va aloca, in parteneriat cu alt investitor, circa 160 de milioane de euro pentru constructia a peste 1.900 de apartamente pe un teren de 17 hectare in nordul Bucurestiului, lucrarile urmand sa fie desfasurate in intervalul 2008-2011.
Constructia apartamentelor reprezinta prima faza a unui proiect mai amplu, denumit Greenfield II, care va fi desfasurat pe o suprafata totala de 45,8 hectare si care va cuprinde si spatii comerciale si de birouri.
Tot anul acesta, Impact va incepe lucrarile de infrastructura la un proiect imobiliar situat in nordul orasului Cluj-Napoca, dezvoltat in parteneriat cu municipalitatile locale, care va cuprinde 6.000 de locuinte.
Actionarul principal al Impact este Dan Ioan Popp, care detine 27,96% din titluri, Carmen Sandulescu controleaza 11,3% din companie, iar fondul american de investitii Julius Baer International Equity Fund detine 8,46% din titluri, conform celor mai recente date disponibile. Conform raportarilor pe standarde internationale (IFRS), Impact a realizat in primul semestru un profit net de 5,2 mil. euro, fata de castigul de 3,4 mil. euro obtinut in acelasi interval din 2007.
In acelasi timp, veniturile companiei aproape s-au dublat in perioada similara, ajungand la 137,5 mil. lei (37,5 mil. euro), potrivit raportarilor IFRS.

Profitul Broker Cluj, spulberat de incasarile mici

Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori Bucuresti, a incheiat primul semestru al anului cu o scadere de opt ori a profitului, pana la 2,2 mil. lei, pe fondul reducerii considerabile a veniturilor incasate.
Veniturile totale ale firmei de brokeraj au scazut de aproape trei ori, pana la 12,6 mil. lei, in primele sase luni ale anului. Cele mai consistente scaderi au fost inregistrate de veniturile provenite din comisioanele de tranzactionare la BVB, care s-au injumatatit, si de veniturile provenite din diferentele de pret ale portofoliului care au scazut de opt ori, pana la 4 mil. lei. Soldul de cheltuieli al Broker Cluj se ridica la 9,7 mil. lei, in usoara scadere fata de acelasi interval al anului trecut.

Brokerii de la Mobinvest, sub administrare speciala

Societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea este pusa incepand de astazi sub administrare speciala, ca urmare a unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de la finalul saptamanii trecute. Mobinvest este prima societate de brokeraj locala impotriva careia CNVM a luat o asemenea decizie.
CNVM a desemnat firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special al societatii din Oradea, potrivit deciziei.

Pierderi de 10 mil. euro la Oltchim

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a realizat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri in crestere cu 19,9% fata de perioada similara a anului trecut, de la 878,7 milioane de lei la circa 1,1 miliarde de lei.
In primul semestru Oltchim a inregistrat pierderi de 37,2 milioane de lei (10,2 milioane de euro), in conditiile in care pierderile financiare s-au ridicat la 39,4 milioane de lei (10,8 milioane de euro), desi compania a realizat un profit de 2,2 milioane de lei (0,6 milioane de euro) din exploatare.

Rezultate in scadere la Prospectiuni

Profitul Prospectiuni Bucuresti (PRSN) a scazut semnificativ in primul semestru, de la 23,2 mil. lei la 1,8 mil. lei (500.000 de euro), ca urmare a diminuarii cu 35% a cifrei de afaceri, de la 87,5 mil. lei la 56,8 mil. lei (15,4 mil. euro). Veniturile au coborat cu 33,8%, de la 91,6 mil. lei la 60,6 mil. lei (16,5 mil. euro), in timp ce cheltuielile au scazut mult mai lent, cu 8%, de la 63,6 mil. lei la 58,4 mil. lei (15,9 mil. euro). Compania executa lucrari geologice si geofizice pentru descoperirea, extinderea si detalierea zacamintelor de hidrocarburi, printre principalii beneficiari regasindu-se Petrom, OMV, Romgaz si Regal Petroleum din Marea Britanie. Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Dafora Medias: profit in crestere cu 14%

Dafora Medias (DAFR) a inregistrat in primele sase luni o crestere cu 15% a cifrei de afaceri, de la 103,62 mil. lei, la 119,34 mil. lei (32,5 mil. euro), potrivit rezultatelor financiare publicate de companie. De asemenea, veniturile au urcat in primele sase luni cu 12,4%, la 141,33 mil. de lei, iar cheltuielile au crescut cu 12,8%, la 136,55 mil. de lei. Compania de foraj si constructii a incheiat primul semestru cu un profit net de 4,77 mil. de lei, in crestere cu 14% fata de castigul de 4,19 mil. de lei obtinut in intervalul ianuarie-iunie 2007. Dafora a raportat in primul trimestru afaceri de circa 64 mil. lei, in crestere cu 60%, si un profit net de 151.000 de lei. Veniturile au urcat cu 32%, la 69,53 mil. lei, iar cheltuielile s-au majorat de la 52,55 mil. lei la 69,38 mil. lei.

duminică, 23 noiembrie 2008

Criza irakiana

Inca de ieri autoritatile romane militare si politice - presedintele Ion Iliescu, ministrul apararii Ioan Mircea Pascu si seful Stafului Major General Mihail Popescu - au anuntat ca Romania este pregatita de razboi. Dupa cum se stie, cu riscul criticilor unor tari ale UE, Romania alaturi de tarile asa numitului Grup de la Vilnius, si-a asumat pozitia Statelor Unite in conflictul din Irak. Ieri, seful statului roman a spus la Oltenita ca declaratiile facute de George W. Bush si Tony Blair reprezinta o somatie catre Saddam Hussein de a alege intre a se supune Rezolutiei ONU si o interventie militara. 55 de militari din Brigada 81 Mecanizata Bistrita apartinand Companiei 383 aparare NBC( arme nucleare, chimice si bacteriologice) au plecat ieri de la Cluj la Timisoara de unde urma sa se imbarce la bordul unui avion C130 Hercules spre zona Golfului. Conform Mediafax, pana acum armata Romaniei a selectionat pe baza de voluntariat 278 de militari in vederea unui posibil conflict in Orientul Mijlociu, 70 dintre acestia plecand pana acum in zona de conflict. Militarii romani nu participa la misiuni de lupta ci la misiuni de decontaminare. Romania a oferit si unitati militare insa pana acum nu i s-a solicitat contributia.

Organismele sunt pe faza
"Toate organismele noastre sunt pe faza, cum se spune. Exista o asemenea stare de mobilizare a tuturor", a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu. El a precizat ca toate institutiile statului cu atributii in domenniul apararii si sigurantei nationale sunt mobilizate pentru a asigura paza obiectivelor romanesti. Seful statului a spus ca starea de alerta a dus si la descoperirea celor doua grenade din Bucuresti si ca acest incident nu trebuie sa produca panica. Conform, Mediafax, seful statului a precizat ca din punct de vedere militar tara noastra nu are potentialul pentru a sustine o interventie de o asemenea amploare: "Noi avem anumite obligatii ca aliati".
Seful statului a explicat, ieri, in cotidianul american Washington Post, semnand ca presedinte al Romaniei, pozitia statului roman fata de interventia SUA in Irak. Presedintele compara dictatura lui Ceausescu cu cea a lui Saddam Hussein. "Ceausescu, cu tot aparatul sau represiv, nu a amenintat lumea cu arme de distrugere in masa. Nici nu a invadat tarile vecine. Cruzimea sa maladiva a fost un motiv suficient ca sa-i scoata pe romani in strada. Nu vom uita niciodata testamentul acestei perioade de tiranie si sacrificiile facute pentru indepartarea ei. Pentru romani, orice atac la adresa libertatii, in Statele Unite sau oriunde in lume este inacceptabil. Romania sustine toate rezolutiile ONU pentru dezarmarea Irakului (...) Ca membru al Natiunilor Unite, Irakul este obligat sa tina cont de rezolutiile Consiliului de Securitate iar ignorarea lor are consecinte serioase, inclusiv recurgerea la forta. Romanii, care asemeni tuturor europenilor au trecut prin doua teribile razboaie mondiale, prefera o solutie diplomatica pasnica. Dar, pe de alta parte, intelegem si necesitatea unei reactii a comunitatii internationale fata de amenintarea cu armele de distrugere in masa a unui regim care pune in pericol pacea si stabilitatea internationale. (...) Unele dictaturi decad in curs de decenii, altele se spulbera intr-un interval de luni. Dar unele dictaturi se dezintegreaza in ore atunci cand oamenii sunt constienti de dreptul lor de a trai in liberate si doresc sa isi faca auzite vocile. Asta este ceea ce a aratat istoria recenta a Romaniei", incheie Ion Iliescu.

55 de voluntari romani pentru Irak
Ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu si generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General au facut ieri revista de front a Detasamentului de Dizlocare a Companiei 383 Aparare NBC, ai carui militari vor pleca in zona Golfului. Ministrul apararii a declarat, ieri, la Bistrita, ca decizia Romaniei de a trimite militari in Golf a fost luata dupa o analiza indelungata si tinand cont de interesul national: "este dreptul oricui sa se raporteze la hotararea respectiva dupa cum ii dicteaza propriile sale interese. In acelasi timp, insa, si Romania are dreptul de a-si decide atiunile pe baza propriului ei interes national. Ca participant la luarea acestei decizii, am cumpanit foarte mult inainte de a o lua. Am facut acest lucru gandindu-ma nu numai la interesele majore ale tarii dar si la soarta voluntarilor care pleaca acolo".
Compania 383, care a trimis 55 de militar din Brigada 81 mecanizata in Golf, va executa urmatoarele tipuri de misiuni: observarea si cercetarea NBC (unitati nucleare, bacteriologice si chimice) in teren, descoperire si prelevare de probe contaminate, determinarea atacurilor cu arme de distrugere in masa, avertizarea si alarmarea fortelor militare, decontaminarea armamentului, a tehnicii militare, a echipamentelor de lupta si personalului.
Seful marelui stat major, generalul Popescu a declarat ca militarii romani vor actiona in spatele frontului, si nu sub comanda straina: "Daca nu se vor folosi substante chimice sau bacteriologice, militarii bistriteni din compania 383 de aparare NBC nu vor actiona. Vor face insa misiuni de cercetare, recunoastere si alte asemenea misiuni. Impreuna cu partenerii americani am stabilit ca atunci cand militarii nostri vor avea nevoie de ceva, sa le asigure tot ce au nevoie ca sa-si poata indeplini misiunea", a declarat generalul Popescu.
Structura Companiei dizlocate in Golf este: comanda plutoane de cercetare, de decontaminare si logistic. Militarii sunt profesionisti au fost angajati pe baza de contract si participa la misiune pe baza de voluntariat. Tehnica si armamentul Companiei sunt de productie si romaneasca si din state NATO.
Conform Mediafax, o echipa de recunoastere pentru negocierea locatiei si actiunii companiei constituita din 15 militari a plecat in misiune in zona Golfului saptamana trecuta.

Un vis: piata libera

ncepand de joi, departe de noi, dar nu foarte departe, razboiul ar putea izbucni in orice clipa. Un razboi in care Romania va fi implicata.
Dupa ce diplomatia a esuat, nu cred ca pacea mai are vreo sansa. Nimeni nu-si face iluzii, astazi, ca Sadam va ceda puterea de bunavoie sa
u ca intreaga armata irakiana se va preda fara lupta. Va fi un razboi cumplit, despre care nu stim nici in ce clipa va incepe, nici cum se va desfasura si nici cand se va sfarsi. Dar stim ca se va sfarsi.
Dupa razboi, lumea se va schimba radical. Schimbarile vor cuprinde o sfera imensa de realitati si de interese, de la tehnologii la viata politica si la relatiile interumane. Vor fi altele, totodata, marile teme ce vor capta atentia televiziunilor si posturilor de radio, presei scrise, cinematografului si literaturii. Numai legile pietii nu vor fi altele. Piata va fi, dupa razboi, ce este si acum, ce a fost de mii de ani: o locomotiva pentru trenul bunastarii.
Acum un veac si jumatate, generatia pasoptista a fost cea dintai care a introdus in ecuatia economica, in tarile romanesti, ideea moderna de bunastare. De atunci, neincetat, romanii trec prin timp animati de aceasta idee. O Fata Morgana. Niciodata n-am ajuns la ea, nici chiar atunci cand ni s-a parut ca e foarte aproape. Niciodata n-a fost mai mult decat un vis. Fiindca niciodata, in societatea romaneasca, n-am avut o piata libera functionala, care sa ne asigure bunastarea.
Dupa decembrie '89 am gandit ca visul poate deveni realitate. Ca vom putea sa traim altfel, sa scapam de saracie, sa ajungem repede la un standard de viata ridicat. Dar fiindca societatea noastra, dupa atati ani, n-a invatat inca sa creada in piata libera, n-am ajuns nici la bunastare. Mai ales ca societatea noastra nu-l crede nici pe americanul Milton Friedman, laureat Nobel, care in cea mai tulburatoare lucrare de metodologie economica scrisa vreodata observa ca, in natura, frunzele sunt pozitionate de parca fiecare ar cauta sa maximizeze cantitatea de lumina solara pe care o primeste. Din acest motiv, densitatea frunzelor e in general mai mare pe partea sudica a copacilor. Fapt ce nu se constata si cand partea sudica e umbrita. Frunzele sunt mai dese si mai mari acolo unde e mai mult soare. La fel in economie: apar mai multe locuri de munca, mai mult profit, mai multe salarii mari, mai multa bunastare acolo unde piata e libera si functioneaza bine. In societate, piata libera joaca rolul pe care-l are soarele in natura.
Pe noi, insa, ne fascinase "Modelul suedez", care punea bariere in calea pietei libere. Numai ca acest model s-a prabusit sub povara unei prea largi umbrele de protectie sociala. Prea mult, din ce se producea, mergea la "cazanul comun". Prea marea era partea ce se impartea tuturor, asa ca din produsul social ramanea prea putin pentru a stimula atractiv munca eficienta, competitia economica. Dar muzica asta ne placea.
Formula "economie de piata" am interpretat-o, de cele mai multe ori, asa cum ni s-a parut noua ca ar suna mai bine. I-am acceptat avantajele, dar i-am ignorat rigorile. Cu deosebire, am ignorat rolul competitiei economice. Ucigand concurenta, am patit ca suedezii: munca, nestimulata in conditii competitionale, n-a produs bogatie. Numai ca suedezii aveau acumulari din vremea cand au adunat mai mult prin munca si au impartit putin celor din tribune. La noi, in schimb, societatea fiind saraca, am ajuns repede la fundul sacului bugetar.
Care ar fi, acum, remediul ? Michel Albert, un analist remarcabil al celor peste trei sute de ani de capitalism, a scos in prim-plan cinci atribute esentiale: 1) libera stabilire a preturilor pe piata; 2) libera proprietate asupra mijloacelor de productie; 3) drepturile omului; 4) evolutia progresiva catre separatia puterilor in stat; 5) democratia. Daca primele doua atribute definesc economia de piata, celelalte trei exprima mult mai mult: un edificiu al libertatii si bunastari, imposibil insa de infaptuit fara constructia unei piete libere functionale. Daca unul din atribute e dat la o parte, constructia se naruie.

Parada s-a incheiat, armele trec la lucru

De o parte avem cele mai moderne sI ucigatoare arme sI cea mai puternica forta militara a lumii, manate de ambitia unui presedinte american angajat intr-un razboi personal cu terorismul. Unii spun ca sI de interese economice. De cealalta parte, exista incapatanarea unui conducator d