luni, 17 august 2009

Predoiu: DNA şi DIICOT au salvat obrazul justiţiei

Raportul CE relevă că reforma justiţiei nu trebuie politizată şi că este nevoie ca voinţa politică să fie mai clar exprimată, fiind necesar un consens al tuturor instituţiilor pentru independenţa sistemului şi decizii rapide
în anchetele de corupţie, a declarat ministrul de resort, Cătălin Predoiu, într-o declaraţie de presă susţinută la Guvern.

Acesta a mai afirmat că raportul nu este destinat să acopere întreaga problematică ci doar patru aspecte din activitatea din justiţie şi este rezultatul unei monitorizări permanente, care a durat până în iulie 2009.

Predoiu a specificat că nu are rezerve în privinţa profesionalismului evaluatorilor care au monitorizat România în ultimul an.

Doar monitorizare tehnică

Ministrul a apreciat că adoptarea Codurilor penal şi civil reprezintă "cel mai notabil obiectiv atins de pe agendă", următoarele etape fiind elaborarea legii de aplicare şi evaluarea impactului. Predoiu a mai afirmat că activitatea derulată de Ministerul de Justiţie, de Ministerul Public şi, mai ales, de Direcţia Naţionala Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au "salvat" România de activarea clauzei de salvgardare, dar şi de la aplicarea de sancţiuni financiare
.

Predoiu a prezentat ca fiind o victorie a ministerului pe care îl conduce, faptul că din acest moment România va fi monitorizată, doar sub aspect tehnic, şi a spus că cei în drept trebuie să se concentreze pe codurile de procedură.