Fostul ministru al Justiţiei scapă de acuzaţiile de colaborator al Securităţii, după ce două instanţe au decis că nu este nevoie de analiza grafologică. Rodica Stănoiu a reuşit performanţa de a scrie cu aceeaşi mină de pix trei decenii la rând. Aşa reiese din documentele
depuse la dosarul în care este acuzată de poliţie politică!
Proba de scris din documentele depuse în instanţă ca fiind completate înainte de 1989 de fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu (70 de ani) nu seamănă cu cel al persoanei care a semnat note informative pentru Securitate, potrivit unui raport de expertiză grafologică al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. Concluzia raportului diferă de expertiza CNSAS.
Conform CNSAS, Rodica Stănoiu ar fi semnat un angajament cu fosta Securitate în anul 1983. Acuzată de poliţie politică, ea nu a dat, însă, niciodată o probă de scris în faţa instanţei, iar judecătorii s-au mulţumit cu „dovezi colaterale“ pe care Rodica Stănoiu a declarat că le-a scris în urmă cu peste 30 de ani şi le-a depus singură la dosar.
Judecată de o fostă subordonată şi de „Aurel“
Completul care a decis, în decembrie 2007, realizarea expertizei grafologice - în baza unor documente vechi, fără o probă de scris - a fost format din trei judecători de la Secţia Civilă a Curţii de Apel Bucureşti: Corina Gabriela Buruiană, Stere Learciu şi Claudiu Toma. Preşedintele completului, Buruiană, a făcut cerere de abţinere în acest dosar deoarece a lucrat ca inspector în Ministerul Justiţiei, când acesta era condus de Rodica Stănoiu.
Pe alt membru al completului, Stere Learciu, CNSAS l-a acuzat, în octombrie 2008, că ar fi colaborat cu Securitatea, cu numele de cod „Aurel“. El ar fi fost recrutat de Securitate, când era magistrat la Judecătoria Sectorului 2 şi ar fi fost premiat
pentru informaţiile sale. Acest complet de judecată a decis să se realizeze o expertiză, iar fostul ministru al Justiţiei să aducă trei înscrisuri pentru care să dea o declaraţie pe propria răspundere că îi aparţin.