joi, 18 decembrie 2008
Contractul cu armata americana a dus Roman Brasov pe plus
Compania a obtinut la finalul lunii iunie un profit net de circa 34.000 de euro fata de o pierdere de 2,3 milioane de euro in perioada similara a anului trecut.
Cresterea afacerilor s-a datorat in principal unui contract incheiat anul trecut, in decembrie, cu Ministerul Apararii din Statele Unite ale Americii. Valoarea contractului se ridica la 130 de milioane de euro, americanii angajandu-se sa cumpere circa 1.000 de camioane fabricate de Roman. Primul lot, de circa 180 de camioane a fost deja livrat de Roman Brasov in luna mai.
Pentru finantarea productiei, societatea a contractat un credit in valoare de 4,2 milioane de euro (15 milioane de lei) de la banca turca Finansbank. Imprumutul este garantat cu imobile ale producatorului de camioane.
La finalul lunii iunie, Roman Brasov avea datorii de 29 de milioane de euro (103,67 milioane de lei), din care datoriile ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an se ridicau la 25,4 milioane de euro (90,5 milioane de lei). In acelasi timp, societatea avea de incasat creante in valoare de 11,4 milioane de euro (40,8 milioane de lei). In conturile deschise la banci si in casieria societatii, Roman avea 6,6 milioane de euro (23,5 milioane de lei).
Societatea a obtinut la sase luni profit din activitatea de baza, raportand un castig de circa 54.000 de euro fata de o pierdere de 2,1 milioane de euro in primele sase luni din 2005. Anul trecut, Roman incheia exercitiul financiar cu o pierdere de 4 milioane de euro, din care pierderea din activitatea de exploatare reprezenta 3,7 milioane de euro.
In 2004, societatea obtinuse profit datorita scutirii de la plata datoriilor bugetare restante si a obligatiilor rezultate din creditele acordate de Banca Comerciala Romana si garantate de fosta APAPS (in prezent, AVAS), ca urmare a punerii in aplicare a unei Ordonante de Urgenta de la finalul lui 2003.
Roman Brasov a realizat anul trecut, o cifra de afaceri de 18,6 milioane de euro, nivel apropiat de cel inregistrat in 2004.
Roman Group cuprinde patru companii: Roman Brasov - compania-mama, Motoare AB Presentation, specializata in productia de motoare pentru camioane, Axe si Punti (productie de punti de motoare) si Semifabricate (turnatorii de fonta, otel si forje).
Roman Group a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 33 de milioane de euro, potrivit conducerii grupului, nivel depasit in primele sase luni ale acestui an, cand afacerile au atins 56 de milioane de euro. Oficialii grupului au spus ca se asteapta ca pana la finalul anului cifra de afaceri sa urce pana la 110 milioane de euro.
Actionarul majoritar al producatorului de camioane este firma Pro Roman Brasov, care detine 91,34% din actiuni, iar statul, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai controleaza 3,11% din capital.
Pro Roman este controlata de catre Asociatia Pro Brasov, condusa de Ioan Neculaie, cu 80% din actiuni.
Actiunile Roman Brasov sunt listate pe piata RASDAQ, lichiditatea titlurilor fiind insa extrem de redusa. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 0,23 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,56 milioane de euro.
SIF Muntenia are un profit de 22,3 mil. euro la 7 luni
Tender a inceput sa vanda din actiunile Ardaf
Pachetul vandut reprezinta 0,43% din capitalul social al Ardaf. Tender SA, care detine peste 70% din actiunile companiei de asigurari, mai vanduse si joi un pachet de 60.000 de actiuni.
Inspectorul general al BVB si-a dat demisia
Ionel Oprea, inspectorul general al Bursei de Valori din partea CNVM, responsabil cu supravegherea pietei de capital, si-a dat demisia din functia detinuta. Demisia lui Oprea a venit in contextul neintelegerilor dintre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa de Valori asupra modului in care cele doua entitati ar trebui sa-si imparta responsabilitatea supravegherii, potrivit unor surse din piata de capital.
Transelectrica, singura speranta pentru acalmia de pe Bursa
Transelectrica a raportat la sase luni o cifra de afaceri de 317 mil. euro (1,12 mld. lei), in crestere cu 64% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, profitul net al companiei a crescut cu 29%, pana la 31 mil. euro (110 mil. lei).
"In continuare, volumele sunt mici, pe analiza tehnica exista un mic semnal de vanzare, cu toate acestea consider ca in urmatoarea luna de zile trendul este unul de crestere si datorita faptului ca saptamana viitoare urmeaza sa fie listate actiunile Transelectrica, eveniment foarte asteptat de investitori", spune Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities.
Datorita interesului ridicat manifestat de investitori in cadrul ofertei initiale de listare la Bursa, analistii de pe piata se asteapta ca pretul de tranzactionare din prima zi sa fie cu cel putin 10% mai ridicat decat pretul din oferta.
"Dat fiind gradul mare de suprasubscriere a actiunilor Transelectrica in cadrul ofertei publice initiale si a faptului ca actualele conditii de piata sunt mai bune decat cele la data la care s-a facut oferta, ma astept ca pretul din piata sa se stabilizeze la peste 10% fata de cel din oferta", considera Dan Popovici.
Indicele BET a inchis usor sub nivelul de luni, in special pe fondul scaderii inregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au pierdut 1,2% pe un rulaj de 0,17 mil. euro. Actiunile Petrom s-au mentinut la acelasi nivel de luni, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au castigat 1%.
Actiunile SIF Banat-CriSana au pierdut 1,7% ieri, pe un rulaj de 0,45 mil. euro (1,6 mil. lei). "Corectia de azi (n. red. - ieri) de pe SIF-uri era una previzibila dupa cresterile inregistrate de acestea in ultima saptamana. Cu toate acestea, corectia avand loc pe o lichiditate in scadere imi sugereaza faptul ca aceasta este una temporara, trendul mentinandu-se in continuare unul de crestere, desi mai pot aparea usoare corectii pe parcurs", spune Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Titlurile Biofarm au inregistrat o scadere de aproape 1%, pe un rulaj de circa 67.000 de euro (0,23 milioane de lei. "Cred ca rezultatele la Biofarm sunt bune avand in vedere mediul concurential agresiv si schimbarile care au intervenit in conditiile de contractare ale companiilor farmaceutice cu Ministerul Sanatatii, care a mai subtiat profiturile producatorilor de medicamente", spune Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a realizat la pretul de 0,56 lei/actiune.
Actiunile Turbomecanica au castigat 0,7%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la aproximativ 43.000 de euro (0,15 milioane de lei). In ultima perioada, cursul Turbomecanica s-a mentinut in preajma valorii de 0,74 lei/actiune, in conditiile in care compania trece printr-un proces de schimbare a actionariatului dupa desfiintarea PAS, fapt ce a atras interesul mai multor fonduri. Inchiderea pe titlurile Turbomecanica s-a realizat la un pret de 0,735 lei/actiune.
Titlurile Conpet Ploiesti au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,14 milioane de euro (0,5 milioane de lei). Cursul a sarit din nou ieri cu 8%, continuand seria de aprecieri ca urmare a rezultatelor foarte bune raportate de companie in prima jumatate a anului. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fost tranzactionate la un curs minim de 12 lei/actiune si unul maxim de 14 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa se realizeze la pretul de 13,5 lei/actiune.
Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj au sarit cu peste 10% ieri, pe un rulaj de circa 27.700 de euro (89.000 de lei). "Este posibil ca actionarul principal, Tender, sa fi preferat sa vanda actiuni direct in piata la un curs superior celui aferent majorarii de capital, pentru a face rost de lichiditati necesare participarii la aceasta majorare", spune Dan Popovici, directorul executiv adjunct al BCR Securities. Aceste titluri au inchis la un pret de 0,163 lei/actiune.
Investitorii alearga dupa bani pentru Transelectrica
Brokerii sunt de parere ca investitorii asteptau un anunt oficial cu privire la listarea actiunilor Transelectrica pe Bursa, fapt ce i-a determinat pe unii dintre acestia sa vanda actiuni in piata pentru a putea face rost de lichiditatile necesare achizitionarii titlurilor noului emitent.
Unii investitori au preferat sa-si puncteze din profituri, in vederea achizitionarii de actiuni Transelectrica, dat fiind ca unele titluri lichide au inregistrat cresteri destul de importante in ultima perioada. Cred ca fenomenul va mai continua, drept pentru care este posibil sa mai avem parte de usoare corectii pe parcursul acestei saptamani", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest.
Lichiditatea pietei a scazut de la o sedinta la alta, valoarea tranzactiilor din piata ridicandu-se ieri la 4,7 mil. euro.
"Ma astept ca lichiditatea sa se mentina in continuare scazuta pana la listarea Transelectrica, urmand ca dupa aceasta data volumele de tranzactionare sa inceapa sa creasca, pe seama lichiditatilor atrase de noul emitent si a faptului ca perioada concediilor se apropie de final", considera Nicolae Rusu.
SIF-urile inregistrau scaderi de peste 1% dupa pranz, insa pana la finalul sedintei acestea si-au mai revenit, indicele BET-FI inchizand cu 0,7% mai jos decat la finele sedintei precedente.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 0,4%, pe un rulaj de peste 1 mil. euro (3,7 mil. lei).
"Azi (n. red. - ieri) s-au atins niste minime locale pe SIF-uri. Probabil corectiile usoare vor mai continua pana la listarea Transelectrica, dat fiind ca unii investitori vor fi tentati sa-si marcheze profiturile pentru a putea cumpara actiuni ale acestui emitent", spune Iulia Trapiel, broker la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
"Dat fiind evenimentele importante care vor avea loc in urmatoarea perioada, precum raportul de tara, decizia de aderare a Romaniei la UE, listarea Transelectrica sau modificarea legii pietei de capital, ma astept ca pe termen lung piata sa se mentina pe un trend de crestere", spune Nicolae Rusu.
Indicele BET a pierdut 0,8%, mai ales ca urmare a evolutiei actiunilor Petrom, care au pierdut 1,8%, pe un rulaj de 0,34 mil. euro.
Actiunile SIF Muntenia au pierdut 0,7% ieri, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la 0,33 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Titlurile SIF Muntenia au continuat sa scada, dupa ce in urma cu doua sedinte atinsesera un prag maxim de 1,47 lei/actiune. Volatilitatea pe parcursul sedintei a fost destul de ridicata, acestea osciland intre un minim de 1,42 lei/actiune si un maxim de 1,46 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un pret de 1,44 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile SIF Muntenia au pierdut peste 15%, cursul de inchidere de ieri situandu-se cu circa 26% sub nivelul maxim atins pe parcursul acestui an.
Titlurile Impact Bucuresti au castigat 0,8%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,17 mil. euro (0,62 milioane de lei). Compania de constructii si dezvoltare imobiliara doreste sa-si schimbe denumirea in Impact Developer&Contractor, decizie care va fi luata in cadrul AGA, ce va avea loc la inceputul lui septembrie. "Dat fiind volumul mai ridicat decat de obicei, cred ca societatea a intrat in atentia unor investitori", spune Iulia Trapiel, broker la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Compania a inregistrat in primul semestru un profit in crestere cu 40% si o cifra de afaceri mai mare cu 27% fata de cea realizata in aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile Antibiotice Iasi au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, prin care s-au transferat 880.000 de actiuni. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat 0,33 milioane de euro (aproape 1,2 milioane de lei). Brokerii spun ca, cel mai probabil, au avut loc niste schimburi de pachete intre actionari, aceste titluri inchizand la acelasi nivel de la finalul sedintei precedente. Producatorul de medicamente a realizat in primele sase luni un profit si o cifra de afaceri in crestere cu 20%, respectiv 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Antibiotice Iasi s-a perfectat la un pret de 1,35 lei/actiune.
Titlurile Electromagnetica au sarit cu 11%, pe fondul unei lichiditati in crestere, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni cumuland 76.000 de euro (0,27 milioane de lei). In ultima saptamana, pretul actiunilor Electromagnetica a crescut cu aproape 20%, atingand pe parcursul sedintei un nou maxim pentru acest an, de 1,12 lei/actiune. Compania trece printr-un proces de concentrare a actionariatului, brokerii fiind de parere ca aprecierea de curs pe volum poate fi rezultatul achizitiilor mai importante realizate de unii investitori care doresc sa intre in actionariatul societatii. Titlurile Electromagnetica au inchis sedinta de ieri la un curs de 1 leu/actiune.
Actiunile Ipromet Bucuresti au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, valorea acestora ridicandu-se la circa 56.000 de euro (aproape 0,2 mil. lei). In ultima luna, lichiditatea acestor titluri a crescut foarte mult, iar cursul s-a apreciat de 3,5 ori. In ultima perioada, fondul de investitii american Broadhurst, administrat de compania NCH, a achizitionat pachete importante de actiuni Ipromet, detinand in acest moment peste 10% din societate. "La Ipromet nu exista un actionar majoritar, iar investitorii se lupta sa acumuleze pachete, fapt ce ridica cursul actiunilor foarte mult", spune Nicolae Rusu. Inchiderea pe aceste titluri s-a facut la un pret de 6,9 lei/actiune.
Noul sef de la Rompetrol Group: Nu avem cum sa evitam o achizitie in Rusia
Puternica schimbare de structura a avut loc dupa preluarea com/paniei franceze Dyneff la finele lui 2005, care a insemnat deschiderea celui de-al doilea front major de operatiuni in Occident, dupa cel din zona Balcanilor si a Marii Negre.
Conducerea grupului Rompetrol doreste pentru 2008 o listare a actiunilor pe o bursa externa, Londra sau alta, ca o companie petroliera integrata, pentru aceasta fiind vizata o achizitie majora in sectorul de productie din Rusia.
Grupul Rompetrol are de acum patru unitati de business - explorare & productie (upstream), rafinare, retail & marketing si trading, care vor fi conduse in ordine de scotianul Peter Hamilton, Cosmin Cocean, Eric Chis si Dan Ionescu. Cei patru vor conduce astfel segmentele de business, fiecare avand propria strategie de dezvoltare in cadrul strategiei generale a grupului.
Obiectivul este ca grupul Rompetrol, care dupa cifra de afaceri oficialii sustin ca a ajuns in clubul primelor 20 de societati petroliere din Europa, sa ajunga de la 6 mld. $ in 2006 la o cifra de afaceri intre 12 si 20 mld. $ in urmatorii cinci ani si un EBITDA (profit operational) de 5% din volumul businessului.
Dinu Patriciu se va ocupa direct din pozitia de presedinte si CEO (director general executiv) al grupului Rompetrol de fuziuni & achizitii, acestuia raportandu-i direct Alexandru Bucsa, directorul financiar (care are si pozitia de vicepresedinte al grupului) si Andre Naniche, directorul operational.
Naniche va coordona, in fapt, toate companiile care fac parte din structura grupului Rompetrol.
"In trecut, am fost organizati in aproximativ 22 de societati, majoritatea cu activitati diferite, insa lucrand la multe proiecte similare. In discutiile cu Dinu Patriciu si Phil Stephenson, ne-am gandit ca restructurarea ar fi o idee buna, avand in vedere doua obiective - unul de a plasa autoritatea si responsabilitatea in mainile persoanelor ce cunosc afacerea, iar al doilea sa obtinem un profit cat mai mare si sa cheltuim cat mai putin", spune Naniche.
"Am organizat grupul in patru unitati de business. Eu vin din lumea corporatiilor occidentale, iar BP, unde am lucrat, este organizat in unitati de afaceri. Din activitatea mea la BP am invatat ca atunci cand ai acest tip de structura, te poti adresa unei persoane, care este responsabila de intreaga sfera a acelei ramuri de afaceri, mult mai usor decat intr-o ierarhie piramidala", explica directorul operational al grupului.
Cei patru lideri de business unit vor avea fiecare o organizatie cu propriile structuri de resurse umane, juridic, financiar si celelalte departamente necesare. Aceasta este noua organizare a zonei operationale a Rompetrol.
Pe zona activitatilor financiare, exista doua grupuri - unul ce se ocupa de operatiuni curente precum contabilitatea, audit, raportare financiara, iar al doilea este un grup de planificare si analiza, cu analisti si personal care va fixa tinte, va elabora planuri de afaceri si va monitoriza toate activitatile din grup.
Strategia grupului Rompetrol se schimba si ea, facand pasul de la un jucator de marketing si rafinare catre postura de trader care-si utilizeaza propriile active. "De exemplu, capacitatea rafinariei noastre Petromidia se situeaza undeva la 350.000 de tone de titei pe luna. Vom cumpara mai multa materie prima decat am avea nevoie pentru rafinarie, poate 400.000 sau 500.000 de tone si vom procesa cele mai potrivite materii prime pentru rafinaria noastra, iar restul il vom vinde altei rafinarii", mai spune Naniche.
Scopul este ca, in final, sa nu depinzi atat de mult de marja din rafinare prin contrabalansarea cand este cazul cu o marja buna in trading (comert). Nevoile de investitii ale grupului Rompetrol sunt estimate la aproximativ 1 mld. dolari in urmatorii 3 - 5 ani.
Pe upstream, tinta Rompetrol este o productie de 750.000 de tone pe an, care ar putea costa Rompetrol intre 200 si 400 mil. $.
Intrebat de ZF daca bugetul de investitii de circa 400 mil. $ din upstream include in mod special o achizitie in Rusia, Naniche a confirmat: "Desigur. Nu avem cum s-o evitam", adaugand ca nu este prima pe lista prioritatilor. In rafinare, investitiile vor fi si ele de ordinul a 200 - 250 mil. $, aici fiind inclusa si partea de petrochimie, iar in retail (benzinarii si depozite) - de 225 - 250 mil. $.
Strategia Rompetrol vizeaza pozitionarea Dyneff ca un jucator national pe piata benzinariilor din Franta, ceea ce nu exclude achizitii. In vizor, intra si asigurarea unei surse stabile pentru alimentarea Dyneff, ideala fiind varianta unei rafinarii proprii, in zona apropiata Dyneff. Ceea ce ar putea insemna o potentiala achizitie a unei rafinarii in zona.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Investitorii bat la usa Prebet Aiud
"Sunt investitori care ii tatoneaza, insa sunt probleme in cadrul Asociatiei Salariatilor, membrii acesteia neintelegandu-se intre ei", au declarat reprezentanti ai Broker Cluj.
Flaros vrea sa imprumute cinci milioane de euro ca sa faca un imobil in Capitala
Investitorii au castigat 10% dupa majorarea de la Rompetrol WS
Chimcomplex isi va majora capitalul social cu 5,1 mil. euro
Fabrica de scule Rasnov scoate la vanzare un teren de 50.000 de metri patrati
Teraplast din Cluj se listeaza la BVB
Consiliul de Administratie al Teraplast a convocat pentru azi Adunarea Generala a Actionarilor, singurul punct pe ordinea de zi fiind listarea companiei la Bursa Bucuresti (BVB).
"Credem ca in acest moment suntem o companie solida, iar listarea la Bursa va genera atragerea unor investitori importanti pentru Teraplast. In plus, odata cu listarea vor creste vizibilitatea si transparenta companiei, iar firma va avea la dispozitie resurse suplimentare de finantare", a declarat pentru ZF Transilvania Emanoil Viciu, director general si presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast.
Cresterea este abia la inceput
Global Finance are 350 mil. euro pentru investitii, inclusiv in Romania
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Petrom va ecologiza doua terenuri din Prahova, cu 180 milioane lei
Transilvania Constructii: profit la jumatate
Pierderile Oltchim s-au cifrat la 9,2 mil. euro in trimestrul doi
Laurentiu Floroiu, EFG: Este un an pierdut pentru piata de capital
"Cred ca pe nimeni nu mai intereseaza ce se intampla cu Bursa saptamana viitoare sau peste doua saptamani si toata lumea se gandeste cat si unde sa investeasca de la anul. Pentru mine restul anului este pierdut in ceea ce priveste sperantele pentru o revenire a pietei de capital din Romania", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Evolutia principalului indice al pietei a fost semnificativ influentata de scaderea consemnata de titlurile Petrom (SNP), care au coborat vineri cu 1,11%, inchizand sedinta la nivelul de 0,445 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei petroliere s-a ridicat la numai 0,7 mil. lei.
Scaderea titlurilor Petrom a influentat si indicele energetic BET-NG, care a scazut vineri cu 0,72%, pana la nivelul de 811,33 puncte. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) nu au consemnat nicio schimbare fata de sedinta precedenta de joi, titlurile companiei fiind tranzactionate la nivelul de 0,053 lei/actiune.
Evolutiile bune ale societatilor de investitii financiare de vineri au reusit sa ridice cotatia indicelui BET-XT, care reda rezultatele celor mai lichide 25 de titluri de pe piata, cu 0,31%, pana la nivelul de 614,48 puncte.
Impact anunta rezultate in crestere pe o piata imobiliara in scadere
Vanzarile companiei, in principal proprietati rezidentiale, s-au majorat in aceeasi perioada de 2,4 ori, ajungand la 77 mil. lei (21 mil. euro), conform standardelor romanesti de contabilitate.
Preturile de pe piata rezidentiala au intrat in stagnare in primul trimestru, pentru ca acestea sa inceapa sa scada in trimestrul al doilea, concomitent cu reducerea numarului de tranzactii, conform datelor de pe piata imobiliara.
"Ce a contribuit mai mult la veniturile companiei in trimestrul al doilea au fost apartamentele vandute la proiectele Total si Rubin din cadrul complexului rezidential Greenfield. In general, trimestre mai bune la noi sunt al doilea si al patrulea, pentru ca in sezoanele friguroase nu se poate lucra foarte bine, iar pe caldura sunt vanzari mai slabe", a declarat Carmen Sandulescu, directorul economic si unul dintre principalii actionari ai Impact Bucuresti.
De altfel, cea mai mare parte a profitului companiei, de 8,9 mil. lei (2,4 mil. euro), a fost inregistrat in trimestrul al doilea, acesta fiind usor mai ridicat decat cel obtinut in perioada similara a anului precedent. Afacerile companiei s-au majorat cu 86% in perioada aprilie-iunie, ajungand la 59,9 mil. lei (16,3 mil. euro).
Profitul in crestere s-a datorat activitatii curente a companiei, pe partea din exploatare castigul Impact triplandu-se in primele sase luni si ajungand la 17,6 mil. lei (4,8 mil. euro).
Activitatea financiara a influentat in mod negativ rezultatul din primul semestru, compania afisand pierderi de 0,59 mil. lei (circa 161.000 de euro), fata de un profit financiar de 8,1 mil. lei (2,4 mil. euro) consemnat in primele sase luni ale anului trecut.
"Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat in ultima vreme la Impact este semnarea contractului de societate pentru noua societate care se va ocupa cu dezvoltarea proiectului Lomb. In trimestrul al doilea am obtinut si autorizatiile pentru proiectul Greenfield II, astfel ca valoarea terenului pe care-l detinem in zona a crescut foarte mult", spune Carmen Sandulescu.
Ea mai spune ca firma DTZ a realizat recent o noua evaluare a activelor Impact, care va fi facuta publica la jumatatea acestei saptamani.
Compania a anuntat in luna mai ca va aloca, in parteneriat cu alt investitor, circa 160 de milioane de euro pentru constructia a peste 1.900 de apartamente pe un teren de 17 hectare in nordul Bucurestiului, lucrarile urmand sa fie desfasurate in intervalul 2008-2011.
Constructia apartamentelor reprezinta prima faza a unui proiect mai amplu, denumit Greenfield II, care va fi desfasurat pe o suprafata totala de 45,8 hectare si care va cuprinde si spatii comerciale si de birouri.
Tot anul acesta, Impact va incepe lucrarile de infrastructura la un proiect imobiliar situat in nordul orasului Cluj-Napoca, dezvoltat in parteneriat cu municipalitatile locale, care va cuprinde 6.000 de locuinte.
Actionarul principal al Impact este Dan Ioan Popp, care detine 27,96% din titluri, Carmen Sandulescu controleaza 11,3% din companie, iar fondul american de investitii Julius Baer International Equity Fund detine 8,46% din titluri, conform celor mai recente date disponibile. Conform raportarilor pe standarde internationale (IFRS), Impact a realizat in primul semestru un profit net de 5,2 mil. euro, fata de castigul de 3,4 mil. euro obtinut in acelasi interval din 2007.
In acelasi timp, veniturile companiei aproape s-au dublat in perioada similara, ajungand la 137,5 mil. lei (37,5 mil. euro), potrivit raportarilor IFRS.
Profitul Broker Cluj, spulberat de incasarile mici
Veniturile totale ale firmei de brokeraj au scazut de aproape trei ori, pana la 12,6 mil. lei, in primele sase luni ale anului. Cele mai consistente scaderi au fost inregistrate de veniturile provenite din comisioanele de tranzactionare la BVB, care s-au injumatatit, si de veniturile provenite din diferentele de pret ale portofoliului care au scazut de opt ori, pana la 4 mil. lei. Soldul de cheltuieli al Broker Cluj se ridica la 9,7 mil. lei, in usoara scadere fata de acelasi interval al anului trecut.
Brokerii de la Mobinvest, sub administrare speciala
CNVM a desemnat firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special al societatii din Oradea, potrivit deciziei.
Pierderi de 10 mil. euro la Oltchim
In primul semestru Oltchim a inregistrat pierderi de 37,2 milioane de lei (10,2 milioane de euro), in conditiile in care pierderile financiare s-au ridicat la 39,4 milioane de lei (10,8 milioane de euro), desi compania a realizat un profit de 2,2 milioane de lei (0,6 milioane de euro) din exploatare.
Rezultate in scadere la Prospectiuni
Dafora Medias: profit in crestere cu 14%
duminică, 23 noiembrie 2008
Criza irakiana
Organismele sunt pe faza
"Toate organismele noastre sunt pe faza, cum se spune. Exista o asemenea stare de mobilizare a tuturor", a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu. El a precizat ca toate institutiile statului cu atributii in domenniul apararii si sigurantei nationale sunt mobilizate pentru a asigura paza obiectivelor romanesti. Seful statului a spus ca starea de alerta a dus si la descoperirea celor doua grenade din Bucuresti si ca acest incident nu trebuie sa produca panica. Conform, Mediafax, seful statului a precizat ca din punct de vedere militar tara noastra nu are potentialul pentru a sustine o interventie de o asemenea amploare: "Noi avem anumite obligatii ca aliati".
Seful statului a explicat, ieri, in cotidianul american Washington Post, semnand ca presedinte al Romaniei, pozitia statului roman fata de interventia SUA in Irak. Presedintele compara dictatura lui Ceausescu cu cea a lui Saddam Hussein. "Ceausescu, cu tot aparatul sau represiv, nu a amenintat lumea cu arme de distrugere in masa. Nici nu a invadat tarile vecine. Cruzimea sa maladiva a fost un motiv suficient ca sa-i scoata pe romani in strada. Nu vom uita niciodata testamentul acestei perioade de tiranie si sacrificiile facute pentru indepartarea ei. Pentru romani, orice atac la adresa libertatii, in Statele Unite sau oriunde in lume este inacceptabil. Romania sustine toate rezolutiile ONU pentru dezarmarea Irakului (...) Ca membru al Natiunilor Unite, Irakul este obligat sa tina cont de rezolutiile Consiliului de Securitate iar ignorarea lor are consecinte serioase, inclusiv recurgerea la forta. Romanii, care asemeni tuturor europenilor au trecut prin doua teribile razboaie mondiale, prefera o solutie diplomatica pasnica. Dar, pe de alta parte, intelegem si necesitatea unei reactii a comunitatii internationale fata de amenintarea cu armele de distrugere in masa a unui regim care pune in pericol pacea si stabilitatea internationale. (...) Unele dictaturi decad in curs de decenii, altele se spulbera intr-un interval de luni. Dar unele dictaturi se dezintegreaza in ore atunci cand oamenii sunt constienti de dreptul lor de a trai in liberate si doresc sa isi faca auzite vocile. Asta este ceea ce a aratat istoria recenta a Romaniei", incheie Ion Iliescu.
55 de voluntari romani pentru Irak
Ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu si generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General au facut ieri revista de front a Detasamentului de Dizlocare a Companiei 383 Aparare NBC, ai carui militari vor pleca in zona Golfului. Ministrul apararii a declarat, ieri, la Bistrita, ca decizia Romaniei de a trimite militari in Golf a fost luata dupa o analiza indelungata si tinand cont de interesul national: "este dreptul oricui sa se raporteze la hotararea respectiva dupa cum ii dicteaza propriile sale interese. In acelasi timp, insa, si Romania are dreptul de a-si decide atiunile pe baza propriului ei interes national. Ca participant la luarea acestei decizii, am cumpanit foarte mult inainte de a o lua. Am facut acest lucru gandindu-ma nu numai la interesele majore ale tarii dar si la soarta voluntarilor care pleaca acolo".
Compania 383, care a trimis 55 de militar din Brigada 81 mecanizata in Golf, va executa urmatoarele tipuri de misiuni: observarea si cercetarea NBC (unitati nucleare, bacteriologice si chimice) in teren, descoperire si prelevare de probe contaminate, determinarea atacurilor cu arme de distrugere in masa, avertizarea si alarmarea fortelor militare, decontaminarea armamentului, a tehnicii militare, a echipamentelor de lupta si personalului.
Seful marelui stat major, generalul Popescu a declarat ca militarii romani vor actiona in spatele frontului, si nu sub comanda straina: "Daca nu se vor folosi substante chimice sau bacteriologice, militarii bistriteni din compania 383 de aparare NBC nu vor actiona. Vor face insa misiuni de cercetare, recunoastere si alte asemenea misiuni. Impreuna cu partenerii americani am stabilit ca atunci cand militarii nostri vor avea nevoie de ceva, sa le asigure tot ce au nevoie ca sa-si poata indeplini misiunea", a declarat generalul Popescu.
Structura Companiei dizlocate in Golf este: comanda plutoane de cercetare, de decontaminare si logistic. Militarii sunt profesionisti au fost angajati pe baza de contract si participa la misiune pe baza de voluntariat. Tehnica si armamentul Companiei sunt de productie si romaneasca si din state NATO.
Conform Mediafax, o echipa de recunoastere pentru negocierea locatiei si actiunii companiei constituita din 15 militari a plecat in misiune in zona Golfului saptamana trecuta.
Un vis: piata libera
Dupa ce diplomatia a esuat, nu cred ca pacea mai are vreo sansa. Nimeni nu-si face iluzii, astazi, ca Sadam va ceda puterea de bunavoie sa
u ca intreaga armata irakiana se va preda fara lupta. Va fi un razboi cumplit, despre care nu stim nici in ce clipa va incepe, nici cum se va desfasura si nici cand se va sfarsi. Dar stim ca se va sfarsi.
Dupa razboi, lumea se va schimba radical. Schimbarile vor cuprinde o sfera imensa de realitati si de interese, de la tehnologii la viata politica si la relatiile interumane. Vor fi altele, totodata, marile teme ce vor capta atentia televiziunilor si posturilor de radio, presei scrise, cinematografului si literaturii. Numai legile pietii nu vor fi altele. Piata va fi, dupa razboi, ce este si acum, ce a fost de mii de ani: o locomotiva pentru trenul bunastarii.
Acum un veac si jumatate, generatia pasoptista a fost cea dintai care a introdus in ecuatia economica, in tarile romanesti, ideea moderna de bunastare. De atunci, neincetat, romanii trec prin timp animati de aceasta idee. O Fata Morgana. Niciodata n-am ajuns la ea, nici chiar atunci cand ni s-a parut ca e foarte aproape. Niciodata n-a fost mai mult decat un vis. Fiindca niciodata, in societatea romaneasca, n-am avut o piata libera functionala, care sa ne asigure bunastarea.
Dupa decembrie '89 am gandit ca visul poate deveni realitate. Ca vom putea sa traim altfel, sa scapam de saracie, sa ajungem repede la un standard de viata ridicat. Dar fiindca societatea noastra, dupa atati ani, n-a invatat inca sa creada in piata libera, n-am ajuns nici la bunastare. Mai ales ca societatea noastra nu-l crede nici pe americanul Milton Friedman, laureat Nobel, care in cea mai tulburatoare lucrare de metodologie economica scrisa vreodata observa ca, in natura, frunzele sunt pozitionate de parca fiecare ar cauta sa maximizeze cantitatea de lumina solara pe care o primeste. Din acest motiv, densitatea frunzelor e in general mai mare pe partea sudica a copacilor. Fapt ce nu se constata si cand partea sudica e umbrita. Frunzele sunt mai dese si mai mari acolo unde e mai mult soare. La fel in economie: apar mai multe locuri de munca, mai mult profit, mai multe salarii mari, mai multa bunastare acolo unde piata e libera si functioneaza bine. In societate, piata libera joaca rolul pe care-l are soarele in natura.
Pe noi, insa, ne fascinase "Modelul suedez", care punea bariere in calea pietei libere. Numai ca acest model s-a prabusit sub povara unei prea largi umbrele de protectie sociala. Prea mult, din ce se producea, mergea la "cazanul comun". Prea marea era partea ce se impartea tuturor, asa ca din produsul social ramanea prea putin pentru a stimula atractiv munca eficienta, competitia economica. Dar muzica asta ne placea.
Formula "economie de piata" am interpretat-o, de cele mai multe ori, asa cum ni s-a parut noua ca ar suna mai bine. I-am acceptat avantajele, dar i-am ignorat rigorile. Cu deosebire, am ignorat rolul competitiei economice. Ucigand concurenta, am patit ca suedezii: munca, nestimulata in conditii competitionale, n-a produs bogatie. Numai ca suedezii aveau acumulari din vremea cand au adunat mai mult prin munca si au impartit putin celor din tribune. La noi, in schimb, societatea fiind saraca, am ajuns repede la fundul sacului bugetar.
Care ar fi, acum, remediul ? Michel Albert, un analist remarcabil al celor peste trei sute de ani de capitalism, a scos in prim-plan cinci atribute esentiale: 1) libera stabilire a preturilor pe piata; 2) libera proprietate asupra mijloacelor de productie; 3) drepturile omului; 4) evolutia progresiva catre separatia puterilor in stat; 5) democratia. Daca primele doua atribute definesc economia de piata, celelalte trei exprima mult mai mult: un edificiu al libertatii si bunastari, imposibil insa de infaptuit fara constructia unei piete libere functionale. Daca unul din atribute e dat la o parte, constructia se naruie.
Parada s-a incheiat, armele trec la lucru
vineri, 19 septembrie 2008
Sahtior depinde de rezultatul Milan-Celtic
Foto: Associated Press
Grupa D se incheie cu o saptamina mai devreme decit restul competitiei, din cauza programarii lui AC Milan in campionatul mondial al cluburilor - italienii urmeaza sa dispute aceasta competitie in Japonia, incepind din 7 decembrie.
Programul ultimei runde:
Milan - Celtic (21,45)
Sahtior - Benfica (21,45)
Clasament grupa D:
1. Milan 10p
2. Celtic 9p
3. Sahtior 6p
4. Benfica 4p.
duminică, 25 mai 2008
Gasquet - Tsonga
Jankovic - Bartoli
Roddick - Mathieu
Gasquet - Tsonga
Jankovic - Bartoli
Ruan
Jstine Henin - Serena Williams
Jstine Henin - Serena Williams
Henin - Serena Williams
Zi Yan
Gasquet - Tsonga
Marray J.
Bartoli M. v Krajicek M.
Vicente-Bastl
Henin - Williams
Tsonga - Gasquet
Bartoli-Krajicek
Gasquet R. - Tsonga J.-W.
Gasquet - Tsonga
Richard Gasquet - Jo-Wilfried Tsonga
Federer R. v Ferrero J.C.
R. Federer-J. C. Ferrero
Roddick - Gasquet
A. Roddick -R. Gasquet
Roddick, A - Gasquet, R
Hewitt L. v Djokovic N.
Youzhny - Nadal
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
vineri, 29 februarie 2008
Sudan - Zambia
Everton - Chelsea
Atalanta-Ac Milan
Inter - Juventus
duminică, 24 februarie 2008
aarau-grasshoprers
duminică, 17 februarie 2008
ROBERTO DONADONI E IN PERICOL
DANSUL 'DIAVOLILOR'
Lejeritatea si precizia cu care Manchester a învins-o aseara pe Arsenal a surprins asistenta de pe “Old Trafford”.
“Tunarii”, liderii la zi din Premier League, cu un avans de cinci puncte chiar în fata adversarilor de aseara, au venit la Manchester fara opt jucatori importanti în lot, lasati acasa din cauza accidentarilor sau a altor probleme. Dar aceste motive nu pot fi invocate de cei de la Arsenal si în niciun caz nu pot scuza scorul umilitor încasat. Rooney a deschis balul în minutul 16, marcând cel de-al saselea gol din cariera în fata lui Arsenal. Pe fondul unei dominari totale a “diavolilor”, acestia au majorat rapid scorul, peste alte patru minute, prin Fletcher, acesta finalizând cu capul o actiune purtata de Nani pe partea stânga. Pentru ca si portughezul trebuia sa iasa în fata, golul de 3-0 i-a apartinut. Dupa o pasa în diagonala de 30 de metri, conationalul lui Cristiano Ronaldo a preluat cu piciorul drept si a sutat de la marginea careului mare, cu stângul, în coltul lung. Acesta a fost si scorul la pauza. Arsenal nu mai primise mai mult de un gol în Cupa Angliei de 20 de meciuri.
Partea secunda a debutat cu eliminarea lui Eboue, elevii lui Ferguson au ridicat piciorul de pe acceleratie, dar, cu toate acestea, Arsenal nu s-a apropiat prea periculos de poarta lui Van der Saar. Ultimul gol al meciului a venit de la Fletcher, tot în urma unei centrari a lui Nani.
NAPOLI: 'AM LUAT UN PUNCT!'
„Eu sunt multumit de cum am jucat. Vorba aceea, am scos un punct, iar în Italia se zice ca la egal ai câstigat un punct, nu ai pierdut doua. E îmbucurator ca lumea vine la stadion, adica nu stiu câte echipe au 5.000 de suporteri la un amical si probabil ca s-a facut o alegere excelenta sa jucam pe Extensiv. Imi place cum se misca jucatorii promovati de la Primavara, Gaman, Barbu, Gângioveanu sau fratele lui Costea si sper ca ei sa lupte cu aceeasi daruire, pentru ca acum au o sansa. Nu are rost sa vorbim de ce ar fi fost si ce s-ar fi întâmplat. Noi nu putem face transferuri si mergem înainte cu lotul actual. Acum ne ramâne sa ne gândim strict la meciul cu CFR Cluj, ei sunt favoriti, dar nu se stie niciodata. Nu trebuie sa ne luam mde atacanti, pur si simplu avem foarte multe ocazii dar nu intra mingea sau întâlnim portari ca cel de astazi de la Drobeta, care a scos tot”, a declarat, la finalul meciului, antrenorul Nicolo Napoli.
Acesta a explicat si de ce Mihai Dina nu a mai fost folosit, desi în editia de campionat 2006-2007 a fost golgheterul echipei: „Dina nu este într-o forma foarte buna, stiu ca a fost golgheter, dar acum nu sunt asa de multumit de el. Este la dispozitia echipei, face parte din lot, nu a jucat cu Drobeta, dar poate va juca împotriva CFR-ului. Astept de la el sa se pregateasca exemplar”. Tot antrenorul italian a precizat ca Andrei Prepelita nu a jucat cu FC Drobeta, din cauza unei accidentari.
VASLUIENII IL VOR PE ZAHARIA!
Dupa ce a ratat transferul la echipa chineza Tianjin Teda, Dorel Zaharia este tot mai aproape de FC Vaslui, unde îl asteapta un salariu de 90.000 de euro pe sezon.
”Imi doresc un atacant. Dorel Zaharia este o varianta pentru Vaslui. Vom vedea cum vor decurge negocierile între cele doua cluburi. Mai suntem în tratative si cu alti jucatori din strainatate si speram ca pâna la meciul de sâmbata, cu Dacia Mioveni, sa reusim sa aducem un vârf”, a spus Dorinel Munteanu. Si finantatorul moldovenilor, Adrian Porumboiu, a recunoscut ca echipa mai are nevoie de un vârf: ”Ne trebuie acel om de careu care sa dea goluri. Suntem în discutii cu mai multi jucatori. Este si un român pe lista. Daca nu-l vom putea aduce, ne vom îndrepta atentia catre straini”.
Mugurel Buga, în stand-by
Intrebat daca s-a renuntat la Mugurel Buga, antrenorul Vasluiului, Dorinel Munteanu, a spus ca negocierile au intrat în impas datorita sumei prea mari de transfer pe care o solicita clubul Rapid. ”Noi l-am vrea pe Buga si sub forma de împrumut. El ar dori sa vina la noi, numai ca suma de 500.000 de euro pe care o cere Rapidul este prea mare. Poate batem palma doar pentru retur si apoi vom mai vedea”, a spus ”Neamtul”. Mugurel Buga a recunoscut ca a fost sunat de Adrian Porumboiu, dar s-a ferit sa spuna clar daca va semna cu echipa vasluiana. ”Am primit o oferta de la Adrian Porumboiu, dar nu pot spune nimic concret, pentru ca trebuie sa se înteleaga si cluburile”, a spus atacantul rapidist, pus pe lista de transferuri de Mircea Rednic.
6 In atâtea partide de Liga Campionilor a jucat Dorel Zaharia în sezonul trecut pentru Steaua, reusind sa înscrie si trei goluri. Zaharia are în palmares si patru jocuri de Cupa UEFA, în care a marcat de doua ori.
Ultimul meci, un vis urât
Lui Dorinel Munteanu îi pare rau ca a jucat în Antalya un meci amical cu o zi înainte ca echipa vasluiana sa se întoarca în tara. ”Nu am câstigat nimic din acest meci cu FBK Kaunas. Au fost doar nervi. Echipa era obosita dupa cele zece zile de cantonament si baietii erau mai mult cu gândul la plecare. Au fost doua turnee, în Cipru si în Antalya, cu bune si cu rele. Stim acum ce trebuie eliminat din jocul nostru pentru ca totul sa mearga struna în retur”, a spus antrenorul lui FC Vaslui.
Dorel Zaharia este o varianta pentru Vaslui. Vom vedea cum vor decurge negocierile între cele doua cluburi. Speram ca pâna la meciul de sâmbata, cu Dacia Mioveni, sa reusim sa aducem un vârf.
DORINEL MUNTEANU
Consider ca ne trebuie un om de gol. Suntem în discutii cu mai multi jucatori. Este si un român pe lista, restul sunt straini.
MIJLOC DE 24 KARATE
Marko Ljubinkovic, Danut Sabou, Ousmane N’ Doye si Sorin Frunza sunt, în opinia în lui Adrian Porumboiu, cei mai buni mijlocasi din România.
“Am facut cel mai important transfer de pâna acum. Nu are nimeni un asemenea fotbalist în Liga I! L-am urmarit pe N’Doye la un meci dintre Academica Coimbra si Benfica Lisabona. M-a convins. Nu întâmplator este titular în nationala Senegalului”, a spus Porumboiu. “Odata cu venirea sa la Vaslui, valoarea echipei va creste mult. Pot spune deschis la ora asta ca în Liga I nu exista o linie de mijloc mai buna ca aceea de la Vaslui. Ljubinkovic, Sabou, N’Doye si Frunza sunt cei patru magnifici din linia mediana a Vasluiului”, a marturisit acesta, care nu s-a ferit sa mai spuna ca pâna la partida cu Mioveniul va mai aduce si un atacant de mare valoare: “Voi mai aduce si un atacant, iar apoi putem începe lupta pentru un loc de cupa europeana”. Adrian Porumboiu îsi doreste cel mai mult ca echipa pe care o patroneaza sa joace un fotbal de calitate, placut ochiului, care sa atraga cât mai multi suporteri la stadion, chiar si atunci când Vasluiul nu evolueaza împotriva unei echipe cunoscute: “Sunt multumit de cum se descurca echipa. Am spus ca nu vreau de la ea decât sa joace fotbal frumos, sa fie multumita lumea, si apoi mai vedem”.
Pot spune ca în Liga I nu exista o linie de mijloc mai buna ca a Vasluiului. Ljubinkovic, Sabou, N’Doye si Frunza sunt cei patru magnifici din linia noastra mediana.
Adrian Porumboiu, finantator FC Vaslui
Fara bonusuri speciale pentru Munti
Adrian Porumboiu a recunoscut ca Dorinel Munteanu nu are niciun bonus special, chiar daca intra pe teren. Porumboiu a fost extrem de ferm când a negociat contractul cu Dorinel Munteanu. “I-am spus clar ca eu l-am adus numai ca antrenor. Daca vrea sa mai joace, foarte bine, dar eu îl vreau mai mult pe banca. De asta nu am facut contract separat de jucator. Daca intra, ia bani cât ia si un jucator normal. Nu are bonusuri speciale”, a spus Porumboiu.
Bani multi pentru Liga Campionilor
Adrian Porumboiu a stabilit ca fiecare jucator sa primeasca o prima de peste 2 miliarde de lei vechi în cazul în care echipa sa va ocupa, la finele sezonului, unul dintre primele doua locuri ale clasamentului. “Cei care vor avea cel mai mult de pierdut în cazul în care nu se îndeplinesc obiectivele vor fi jucatorii. Daca Vasluiul se va clasa pe un loc de Cupa UEFA, atunci elevii lui Dorinel Munteanu vor primi suma de 75.000 de dolari. Chiar daca pare imposibil de realizat, baietii au trecut în contract si suma de 100.000 de dolari daca se claseaza pe un loc de Liga Campionilor”, a spus finantatorul vasluienilor.