vineri, 27 martie 2009

Kitsch-ul in religie

Un deputat olandez, Geert Wilders, a difuzat ieri pe internet un film de scurtmetraj in care explica pentru ce considera Coranul o carte nociva, a carei ideologie este un soi de kitsch fascist.


Difuzarea filmului era asteptata cu spaima in Europa, crezandu-se ca asta ar putea declansa o criza intre Occident si lumea musulmana mult mai grava decat cea din 2005 dupa publicarea caricaturilor reprezentandu-l pe profetul Mahomed. E drept, Wilders reuseste in scurtul sau film sa puna in lumina un rationament circular al islamului fundamentalist: "Cine spune ca religia noastra este violenta merita sa moara". Cu toate astea, unele dintre acuzatiile aduse de el sunt stranii. Astfel, in trailerul care vreme de saptamani a precedat pe internet difuzarea filmului, Wilders spune ca, pe langa faptul ca este o carte fascista, Coranul mai e si o carte rau scrisa, kitsch, de prost-gust. Acuzatia e interesanta, venind din partea unui om care da dovada unui gust indoielnic atunci cand isi ilustreaza sonor filmul despre Islam cu extrase din Grieg si Ceaikovski. Este ciudat ca politicianul devenit cineast cauta un stil
literar in textul fondator al unei religii, text care nu ii este accesibil decat in traducere.


Mesajele religioase produc un efect asupra credinciosilor, nu prin stil, ci prin repetare hipnotica. Textele fondatoare ale crestinismului, pe care toata lumea le citeste in traducere, nu se disting prin mari calitati literare, iar uneori kitsch-ul iconografiei crestine nu e depasit decat de cel al imaginarului religios al hindusilor. Religiile care au incorporat kitsch-ul sunt religii asezate, care si-au pierdut vigoarea expansionista. In realitate, lucrurile stau exact invers: Islamul ar avea nevoie de o buna doza de kitsch pentru a se domoli. Astfel, cineva a spus ca afganii s-au democratizat prin kitsch. Tot kitsch-ul occidental si chinezesc la care au avut brusc acces dupa plecarea talibanilor, fie in muzica, fie in cinema sau imbracaminte, i-a facut pe afgani sa-si indrepte mintile si in alta parte, si nu numai spre religie. Sa ne rugam pentru o religie cat mai kitsch.

Crampele nomenclaturii

Obişnuiţi din fragedă pruncie cu privilegii neruşinate, unii politicieni sunt speriaţi că vor fi aduşi în normalitate".

Carevasăzică, nu e plăcut să plăteşti o chirie conformă cu preţul pieţei! Doare al naibii de tare. Au aflat-o, iată, şi niscaiva politicieni. Au aflat că nu e bine deloc să trăieşti în România reală, cu durerile şi spaimele ei, cu costurile ei infernale. Ani întregi au fost învăţaţi cu o ţară a lor, la care noi, muritorii de rând, nu am avut acces. O ţară în care nu există obligaţii şi durere, ci numai beneficii şi bunăstare.

3.153 de euro - acesta este preţul corect, stabilit de RAAPPS, pe care trebuie să-l plătească Mircea Geoană, lunar, pentru superba sa vilă de protocol din buricul Capitalei. Până acum, a plătit ceva mai puţin de 200 de euro. Cât timp s-a aflat într-o demnitate care-i conferea dreptul la locuinţă de serviciu, mai treacă-meargă. Dar, de aproape patru ani, domnul Geoană nu mai are acest drept. În tot acest timp, şederea sa şi a familiei sale în vila de pe strada Cucu Starostescu nr. 3 a fost un abuz. Şi un excelent cârlig de şantaj agăţat de ultra-minoritarul guvern Tăriceanu II: mă daţi afară din casă, vă ard la moţiunea de cenzură! E de presupus însă că şantajul a funcţionat şi în sens invers, dinspre Palatul Victoria spre PSD: votaţi împotriva guvernului, zburaţi din vilele RAAPPS! Nu încape niciun dubiu că şantajul a avut rezultate remarcabile până acum: guvernul Tăriceanu II s-a menţinut la putere cu ajutorul PSD, iar Mircea Geoană şi ceilalţi granguri social-democraţi au fost „uitaţi“ prin viloaie necuvenite.

Dar cine credeţi că vorbeşte despre funie în casa spânzuratului? Însuşi Mircea Geoană, neprihănitul! Anunţat că de acum înainte va plăti o chirie lunară de peste 3.000 de euro, acesta a spus că măsura „face parte din arsenalul de şantaj şi intimidare al guvernului PNL“. Şantaj să fie, dar să ştim şi noi!

Reacţia lui Geoană pare una sinceră: aşa crede el, că i se cuvine să stea cu 180 de euro într-o vilă de aproape 20 de ori mai scumpă. Cum adică, s-a terminat cu privilegiile? Păi, în ce ţară trăim?! Similar s-a urzicat şi Ion Iliescu când a fost anunţat că ar fi cazul să achite chirie pentru curte, întrucât e proprietar doar pe casă. Dar mai sunt şi alţii tupilaţi în păpuşoi: Miki „Şpagă“, Georgiu Gingăraş, Petre Roman (mă rog, momentan e plecat de-acasă)...

Situaţia seamănă şocant cu cea de pe vremea comunismului. Atunci, nomenclatura avea lefuri dolofane, dar astea nu însemnau nimic pe lângă celelalte privilegii. Vilă în cartierul Primăverii, cu chirie zero sau pe aproape (în cele mai multe cazuri, clădiri confiscate abuziv de la „clasele exploatatoare“ din perioada interbelică). Aprobări speciale de maşină, televizor color, butelie. Paşaport şi deplasări în străinătate. Magazine şi case de comenzi cu circuit închis. Acces la casele de vacanţă, de odihnă sau de vânătoare ale partidului.

Bani
frumoşi mai câştigau şi alţii, dar privilegiile erau rezervate nomenclaturii. De altfel, nici Ceauşescu nu avea o leafă nemaipomenită: ceva peste 10.000 de lei pe lună. Incomparabil mai puţin decât au mii de români în prezent. Asta nu-l împiedica pe „Geniul din Carpaţi“ să fie mai puternic decât toţi miliardarii de azi. Moşia lui era, de fapt, toată România, pentru că făcea ce voia cu ea.

Cu o aşa tradiţie, sunt de înţeles crampele resimţite de noua nomenclatură, crescută printre nădragii tovarăşilor de odinioară.

Disolutia NATO

Disputa privind aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO, sau mai exact opozitia Frantei si a Germaniei fata de acest proiect, reprezinta doar un simptom al bolii
care macina Alianta Nord-Atlantica. Summitul de la Bucuresti ar putea fi inceputul sfarsitului pentru alianta care a asigurat securitatea Occidentului din 1949 pana in prezent. Din pacate, succesul sau insuccesul Summitului din aprilie nu se masoara in numarul de participanti.

FranTa viseazA la o Uniune Europeana transformata in super-putere mondiala care sa fie condusa, "evidement", de la Paris si care sa aiba un cuvant greu in problemele militare, politice si economice mondiale. Parisul vrea sa conduca lumea.
Ca sA-Si atingA scopul, Sarkozy vrea sa convinga SUA sa accepte revenirea Frantei in structurile de comanda ale Aliantei, pe care le-a parasit de bunavoie, in 1966. De asemenea, Washingtonul ar mai trebui sa inghita si galusca unei structuri militare europene independente.
Este vorba despre Politica Europeana de Securitate si Aparare (ESDP) si Politica Externa si de Securitate Comuna (CFSP). Aceste proiecte urmaresc o alianta militaro-politica europeana care sa se substituie NATO. Deja, birocratii de la Bruxelles lucreaza cu spor la crearea de institutii identice cu cele NATO. Se urmareste centralizarea achizitiilor militare europene si promovarea complexului-militar industrial european. Actiunile europenilor scad capacitatea de aparare a NATO prin reducerea compatibilitatii sistemelor de aparare European si American in special a celor de inalta tehnologie. Este vorba despre comandamente separate, doctrine militare separate. Un exemplu este proiectul falit Galileo, care a inghitit miliarde din banii
europenilor si care se vrea o replica a sistemului american GPS, de pozitionare global prin satelit. Americanii s-au plans ca Galileo poate afecta securitatea SUA din cauza modului de functionare. In plus
, participarea chineza la proiectul european este reteta sigura pentru transferul ilegal de tehnologie. Washingtonul a ajuns cu exasperarea pana acolo incat nu a exclus doborarea de pe orbita a satelitilor Galileo in caz de nevoie.
Politica europeanA de aparare (ESDP) duce la subminarea NATO si la incalcarea mai multor acorduri internationale, cum ar fi Berlin Plus, care reglementeaza relatia NATO-UE. In plus, ESDP s-a dovedit impotenta. Prima sa operatiune, Arthemis, in Africa, a fost un esec. Misiunile Althea (Bosnia) si Concordia (Macedonia), in care UE a "inlocuit" NATO, au fost o mascarada. Practic, au ramas aceleasi trupe in teren, care au schimbat ecusoanele de pe tunici.
Care va sA zicA, Franta, care submineaza cat poate NATO pe plan european, acum vrea sa intre si in structurile de comanda ale Aliantei, pentru a fi un adevarat cal troian. In schimb, Parisul promite ca va mai trimite niscai parasutisti in plus in Afganistan. Adica NATO are probleme in Afganistan, iar Sarkozy vrea sa profite cu cinism de ocazie si sa-si conditioneze o participare fireasca. Angela Merkel ii tine si ea isonul. La fel ca o directoare de marketing
, ea conduce politica externa a Germaniei dupa sondajele de opinie care masoara ostilitatea nemtilor fata de razboi.
Politica europeanA duce NATO spre disolutie. Un esec in Afganistan ar distruge ceea ce a mai ramas din prestigiul Aliantei. Deja, acest prestigiu este sifonat prin acordarea de catre franco-germani a dreptului de veto al Rusiei in privinta extinderii NATO cu Georgia si Ucraina.
Americanii, satui de clovnii de la Bruxelles, ar putea sa abandoneze Europa si sa se concentreze pe zonele Asia-Pacific sau Golful Persic. In aceasta situatie, Romania nu se poate resemna sa fie "aparata" de Sarkozy, Solana sau Merkel. Singura solutie o reprezinta incurajarea intereselor americane in Romania si incheierea unor acorduri bilaterale cu SUA. Romania are dreptul sa-si asigure securitatea nationala dupa cum crede de cuviinta. Deja proverbiala "Axa Washington-Londra-Bucuresti" a lui Basescu este mai actuala ca oricand.

Misterele Summitului NATO în România

ste interesanta aplecarea oamenilor de stat pentru a „diseca” soarta planetei la malul marii. Am putut simti cu totii efectele unei asemenea discutii care a avut loc acum o jumatate de secol la Yalta, ca sa nu mai punem la socoteala negocierile din Malta. Zilele acestea, la Neptun sunt posibile câteva scenarii interesante cu efecte imediate asupra configuratiei de forte. În primul rând, ar trebui sa vedem de ce tocmai România s-a bucurat de onoarea organizarii unui summit atât de important. În primul rând, tara noastra este cea mai entuziasta în privinta NATO. Nicaieri aceasta alianta nu are sprijinul a 90 la suta din populatie! Asadar, riscul unor manifestari ostile de mare amploare este redus. Apoi, pierderea ostasilor în teatre de razboi trebuia „premiata” într-un fel. Militarii romani sunt extrem de apreciati de colegii lor mult mai bine echipati si dotati. Organizarea summitului atât de aproape de Rusia are un efect dublu: pe de o parte, Georgia si Ucraina adie aerul Occidentului, iar pe de alta parte, Moscova se simte nevoita sa-si mai retraga „cârtitele
” de pe teritoriul „inamic”. Invitarea exceptionala a lui Putin la Bucuresti poate fi semnul unei apropieri conceptuale intre NATO si Rusia în privinta dusmanului comun: terorismul. Ar mai fi valoarea de semnal ca România ar putea juca un rol de mediator al conflictelor din Balcani.

În paralel, cu siguranta vor avea loc si negocieri colaterale cu consecinte tulburatoare. SUA vor face tot posibilul sa schimbe caracterul defensiv al aliantei într-unul cu capacitate de reactie ofensiva. Tinte ca Iranul sau Coreea de Nord îi preocupa profund pe americani, care nu mai vor opozitie în cadrul NATO, asa cum au patit în cazul invadarii Irakului. Într-un fel, tara noastra are din nou o sansa ca în 1968, când a condamnat invazia Cehoslovaciei, si anume cea a iesirii din anonimat. Ochii întregii planete vor fi zilele acestea asupra noastra, si mi-e greu sa cred ca va mai confunda cineva Bucurestiul cu Budapesta. Suntem foarte importanti pentru NATO si datorita relatiilor bilaterale foarte bune cu Turcia, un membru NATO care simte frustrarea neintegrarii în UE. Cu subtilitate si persuasiune, România îsi poate desena o harta a destinului, macar pe urmatorii 10 ani, fara contorsiuni si fracturi.

Crimă pentru cuvânt

Despre morţi, numai de bine. Vechimea acestei ziceri datând din antichitatea romană – de mortuis nil nisi bene – nu o face mai puţin specioasă. În fapt, ea înseamnă să-l mai omori o dată pe cel răposat. Să nu mai vorbeşti despre el ca despre un om viu, aşa cum a fost, ci ca despre cineva care n-a trăit niciodată, o statuie pictată care s-a trambalat prin lume ca să facă numai lucruri bune. Înseamnă să alterezi egalitar sistemul de valori al unei societăţi care dacă nu trăieşte în timp şi cu morţii ei nu e decât o adunătură. Adesea, cei care îi vorbesc numai de bine pe morţi, îi vorbesc numai de rău pe vii.

George Pruteanu a făcut de toate la viaţa lui. Lăsând la o parte alunecările tinereţii, cea mai mare greşeală cred că a fost intrarea în politică. A considerat că e musai să-şi convertească popularitatea culturalo-mediatică de erou civilizator, de cavaler al limbii române, în capital politic. I s-a părut prea puţin să fie profesor. Am regretat întotdeauna că traseist, cuvânt pe care-l inventasem pentru alţii, a ajuns să i se potrivească mănuşă. De fiecare dată când a sărit dintr-o luntre politică în alta a încercat să-mi demonstreze, cu inteligenţa lui bine antrenată, că oportunismul e semn de consecvenţă morală. După un moment de greu suportabilă rătăcire agresivă în ianuarie 1999, în timpul năvalei minerilor spre Bucureşti, George Pruteanu şi-a găsit modelul politic în persoana lui C. V. Tudor şi s-a scufundat în PRM.

O tristă biografie politică. Cu atât mai puternice apar faptele de cultură şi civilizaţie ale profesorului Pruteanu, care, chiar purtând această povară, îl vor păstra în memoria colectivă multă vreme după ce s-a dus dintre noi. George se numără printre puţinele fiinţe omeneşti pentru care limba română este un capăt de ţară, este ţara însăşi, e o chestiune de viaţă şi de moarte, de dispreţ şi demnitate, şi care, la auzul masacrelor verbale ale dragilor noştri compatrioţi publici, au viziunea unei crime atroce, cu trupuri spintecate şi sânge pe jos. M-am întâlnit cu George, l-am înţeles şi l-am preţuit în dragostea lui intransigentă pentru cuvânt, pentru cuvântul cu mireasmă, cu miasmă, cu temperatură, în culori, cu sunet stereo chiar şi când e scris.

Iar dincolo de cuvânt, la George e întotdeauna gândul. Îi place să gândească aşa cum unora le place să bea coniac. Cred că fumează atât de mult încercând să stingă cu ţigara cascada scânteietoarelor scurtcircuite ale creierului său. Are o trepidaţie interioară care dă unui detaliu cultural vechi de sute de ani ritmul şi tensiunea unei ştiri de ultimă oră. Într-o Românie din ce în ce mai joasă, mai cufundată în noroiul pestriţ al senzaţiilor oarbe, al urletelor simieşti, al confuziei şi inculturii generale şi complice, printre almanahe şi succesuri, George Pruteanu a încercat să ţină sus aripa gândului şi aripa cuvântului.

Îi rog deci pe cei care acum îl encomiază necrologic pe la televizoare, dacă vor să-i cinstească memoria cu adevărat şi nu să înfigă ţăruşi în inima
duhului lui George, să încerce a nu mai spune „ajunct” în loc de adjunct, „Ieuropa” în loc de Europa, a nu-l mai târnosi pe specios ca „special” şi nu ca oglindit, aparent, înşelător, pe lucrativ ca „productiv” şi nu ca aducător de lucrum – câştig, să nu mai fortuiască neprevăzutul şi să nu pună unde-i numai decâtul.

Pruteanu, librarul. 1988, parca

L-au facut in tot felul: scriitor, ziarist, profesor, carturar, taranist, pesedist, peremist. Putini mai tin minte librarul.

“Stai!”. Acesta a fost cuvintul care m-a oprit in loc. Era scris mare, cu carioca, pe o bulina de hirtie colorata, parca rosie, lipita pe geamul unei librarii mizere dintr-un cartier marginas al Iasiului. Sub carioca “Stai!”, un pix scrisese un text de genul: “Daca urmaresti firul, la capatul lui vei gasi o carte care ti-ar putea schimba viata”. De bulina respectiva era lipita o ata de papiota care, parca tot rosie, se prelingea domol in jos, pe linga geam, se departa agale inspre inlauntru si intra cuminte intre filele unei carti din vitrina. Vitrina era plina de buline colorate.


Pe fiecare dintre ele era scris un text incitant, seducator, plin de umor, si un fir de papiota te conducea la cite o carte. Am intrat, am schimbat citeva vorbe cu librarul, m-a convins sa iau o carte.

Cred ca era in 1988. Eram reporter la “Opinia studenteasca” si, intors in redactie, am propus sa scriu un articol despre librarul acela de mahala, uscativ si limbut, si despre fenomenala sa, pentru acele vremuri, metoda de marketing
. “E nebunul de Pruteanu”, mi s-a raspuns, dar mi s-a sugerat ca n-ar fi tocmai oportun un articol despre el. Asa ca nu m-am mai intors sa-mi notez exact acele reclame
in pix si carioca, le mai tin minte doar parfumul.

L-am regasit pe nebunul de Pruteanu, dupa revolutie, in viata
publica. Mai intii ca reporter, tomnatic, dar dezinvolt, intr-o gasca de tineri la ,,Expresul’’ lui Nistorescu. I-am urmarit apoi chinuita cariera politica, de taranist fervent, de pesedist certaret, de peremist atipic. L-am vazut promovind cu un patos excesiv o lege pe care o gaseam la fel de excesiva, privind arestarea limbilor straine de catre limba romana. De multe ori n-am fost de acord cu pozitiile sale, dar de fiecare data cind ma contraria, sau chiar ma enerva, un val de ingaduinta isi facea imediat simtita prezenta, pentru ca intotdeauna il priveam prin acea vitrina din mahalaua Iasiului, inzestrata cu o fenomenala, pentru acele vremuri, metoda de marketing.

O data cu omul a evoluat si vitrina: s-a transformat miraculos, a inghitit tehnologie, bulinele de hirtie si ata de papiota s-au transformat in pixeli si megabiti si in citiva ani a devenit, ca asa ii placea lui sa scrie,.

NATO, la primărie!

Un submarin nuclear pe Herăstrău ar putea aduna cauciucurile uzate.

Ce a făcut NATO în trei zile pentru mizera capitală a României nu s-a mai văzut din vremurile lui Pache Protopopescu încoace. Ca prin farmec, locuitorii Capitalei au descoperit lucruri noi, la care încetaseră de mult să mai viseze. Pe străzi ­şi-au făcut apariţia maşini de spălat şi curăţat.

E drept, noroiul, amestecat cu anti­derapanţii de astă-iarnă, prinsese crustă, dar NATO nu poate fi oprit cu asemenea fleacuri. Milioanele de PET-uri, cutii de bere şi pungile de plastic care se ridicau până la cer la fiecare rafală de vânt au fost identificate probabil cu ajutorul sateliţilor de spionaj şi apoi anihilate la sol. Maşinile care blocau trotuarele şi spaţiile verzi au dispărut cât te-ai şterge la ochi.


Echipe bine organizate, probabil detaşamente Delta Force sau SAS, au biruit haitele invincibile de câini vagabonzi. Operaţiunea a decurs atât de rapid, încât Brigitte Bardot şi alte organizaţii de profil nu au aflat nimic. Ca în toate marile operaţiuni militare, factorul-surpriză s-a dovedit hotărâtor. Genişti camuflaţi în lucrători de la ADP au intrat în zona nimănui – aşa-zisele ronduri de flori – şi au sădit un număr impresionant de plante
decorative.

Aici, succesul nu a fost sută la sută. Contraatacurile de noapte ale inamicilor s-au soldat cu pierderi vegetale
semnificative: multe plante au fost furate, smulse cu rădăcină cu tot. A la guerre, comme a la guerre! Pe alte fronturi, victoria nu a fost umbrită de niciun incident. Trotuare şampona­te, tomberoane de gunoi golite, semafoare reparate.


Mulţi îşi pun problema care mai este misiunea NATO în ziua de azi. Unii spun că lupta împotriva terorismului, alţii susţin că rostul Alianţei ar fi răspândirea democraţiei acolo unde încă nu a ajuns. O fi. Dar summitul de la Bucureşti demonstrează că NATO are menirea, dacă nu datoria, de a asigura administrarea
Bucureştilor. Ar fi cel mai bun primar. Poate singurul. Puţinii copaci care au mai scăpat de la tăiere vor fi păziţi fiecare de câte un soldat al Alianţei.

Chiar fiecare fir de iarbă, s-ar putea spune. Se va face de gardă în faţa bisericilor şi a monumentelor istorice, astfel încât să nu mai fie cotropite de clădirile de birouri. Vom monta borduri indestructibile din blindaj de tanc, elicopterele Alianţei vor asigura transportul
public de călători, fluidizând astfel traficul pe marile artere ale Bucureştiului. Un submarin nuclear pe Herăstrău ar putea aduna cauciucurile uzate aruncate în apă, iar plutoanele de infanterişti marini ar fi foarte potrivite pentru a realiza breşe în blocajele de pe DN1.


Dacă nu, măcar aşa, un summit mai mic, măcar o dată la două-trei luni, se poate?

Inflatie de case

Piata apartamentelor vechi a scazut abrupt in 2008, cu cel putin 50%, in timp ce tranzactiile de spatii comerciale si de birouri au intrat in blocaj. Agentiile imobiliare contactate de ZIUA au confirmat o scadere dramatica a vanzarilor, in ultimele luni. Una dintre cauzele care au dus la aparitia acestei situatii este criza financiara internationala. Astfel, bancile europene au restrictionat creditele catre fondurile de investitii, care, la randul lor, isi limiteaza achizitiile pe piata imobiliara. In acest context, expertii agentiei de rating Moody's au avertizat recent ca marile proiecte comerciale si imobiliare autohtone ar putea fi sistate. In tot acest timp, analistii neaga existenta blocajului si apropierea unui posibil colaps al pietei imobiliare, fara sa aduca, insa, argumente plauzibile.
Piata vilelor si apartamentelor a scazut la jumatate in 2008 * Cele mai afectate sunt locuintele vechi care au pierdut 10% din pret * Tranzactiile de spatii comerciale si de birouri au intrat in blocaj * Expertii agentiei de rating Moody's avertizeaza ca marile proiecte comerciale si imobiliare din Romania ar putea fi sistate
In prezent, in Romania se poate vorbi despre un blocaj pe piata locuintelor vechi, cat si pe cea a spatiilor comerciale si de birouri. In 2008 nu s-a inregistrat nici o tranzactie insemnata pe segmentul proiectelor comerciale si de birouri, unde se ruleaza cele mai importante sume de bani in domeniul imobiliar. Mai mult, au existat tranzactii incepute in 2007, care nu s-au mai finalizat.
Aceasta situatie este confirmata chiar de catre reprezentantii agentiilor imobiliare cu care ZIUA a stat de vorba. Acestia reclama
o scadere de 50-70% a vanzarilor de apartamente vechi si afirma ca exista o inflatie de proiecte rezidentiale noi. "Vanzarile de apartamente, case, vile au scazut foarte mult in 2008, cu circa 50%. Se pare ca exista si o inflatie de locuinte noi. Am observat ca se arunca tot felul de zvonuri in presa, parerea mea este ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare se bat intre ei si se razboiesc si cu proprietarii de locuinte vechi", ne-a declarat Nicolea Musat, directorul agentiei Nick Intermed, care a adaugat ca, in opinia sa, puterea de cumparare a romanilor a scazut foarte mult, posibil si din cauza supraindatorarii cu credite de consum. O diminuare asemanatoare a vanzarilor au inregistrat si alte agentii imobiliare. "Tranzactiile au scazut cu circa 50% fata de anul trecut. In mare parte si din cauza noilor norme de impozitare si creditare", sustine si Costel Parvu, managerul agentiei Inter Vila. "Cererea de apartamente vechi a scazut cu circa 50%, fata de anul trecut, iar la apartamentele noi, vanzarile merg cam la fel. In schimb, clientii
sunt mai pretentiosi. Vanzarile merg in special in zona de sud si in vestul Capitalei, in special apartamente cu suprafete mici, cum sunt cele comuniste, majoritatea la periferia Bucurestiului", ne-a declarat si Bogdan Vranceanu, director de vanzari la agentia "Premium Imobiliare". El a precizat ca, pe partea de rezidential, cererea e ridicata de cei care au ajuns sa isi cumpere a doua sau a treia casa de vacanta, la munte sau la mare. In ce priveste piata terenurilor, Vranceanu sustine ca in Capitala se vand loturi mari, pentru proiecte rezidentiale, in special cele care permit un regim cat mai mare de inaltime. Interesant este ca, din cauza acestei situatii, unele agentii imobiliare, precum Cara, au luat decizia de a desfiinta departamentul de vanzari de apartamente, concentrandu-se pe tranzactiile cu terenuri.
Directorul TIMON e linistit
Directorul Targului International Imobiliar TIMON sustine ca declinul pietei imobiliare se inregistreaza numai in cazul locuintelor vechi. Vlad Vlasceanu ne-a declarat ca nu exista nici un blocaj pe piata imobiliara, lucru confirmat in opinia sa de tranzactiile incheiate le editia recenta a targului, in valoare de 11,5 milioane de euro. Pe de alta parte, Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), se intreaba care este studiul pe care s-a bazat directorul TIMON cand a inaintat suma de 11,5 milioane de euro ca volum total al tranzactiilor incheiate, in 2008, la targul imobiliar. "Nu stiu de unde detine dansul aceste informatii. Noi am avut stand la TIMON, luna trecuta. Nu ne-a intrebat nimeni ce tranzactii am facut la TIMON. Nici de unde a dedus ca pondere cumparatorilor finali a crescut fata de investitori nu inteleg, de vreme ce nu ne-a cerut nimeni aceste date", a afirmat Cleciu.
Englezii investesc mai putin
"Se poate spune ca nu mai exista la nivel de un singur vanzator sau dezvoltator efervescenta care era pana acum, pentru ca piata s-a segmentat si optiunile s-au diversificat si au crescut. Numai in Bucuresti sunt peste 200 de proiecte rezidentiale noi. Principala piata afectata este cea a locuintelor vechi, in cazul careia preturile au scazut in februarie cu 10%. Ceea ce este important este ca, in mare parte, cumparatorii sunt chiar cei finali. Pana acum, grosul vanzarilor erau date de investitori. E normal sa existe, din punctul de vedere al investitorilor un anumit picaj din cauza lucrurilor care se intampla pe pietele financiare din vestul Europei - deja investitorii englezi, care reprezentau un principal motor pentru achizitia imobiliara - investesc sume mai mici fata de anii precedenti", sustine Vlad Vlasceanu.
Investitiile ar putea fi blocate
Zilele trecute, Kenneth Orchard, analist al cunoscutei agentii de rating Moody's Investors Service, a afirmat ca marile proiecte comerciale si imobiliare ar putea fi sistate, in contextul crizei financiare internationale.
"Bancile internationale sunt constranse de probleme de lichiditate si astfel au adversitate la risc. In ultimii ani au existat fluxuri financiare semnificative catre Romania si este posibil ca acestea sa se reduca. Pe masura ce lichiditatea se diminuneaza in Romania, bancile locale vor fi obligate sa incetineasca avansul creditarii, fiind afectate astfel consumul si investitiile", a aratat Orchard. Pe de alta parte, Ruxandra Cleciu considera ca Romania, in comparatie cu alte tari europene, prezinta un risc mai mare, iar retinerile in ce priveste creditarea unor proiecte in Romania, sunt mai mari. "Nu spun ca nu exista o criza, dar este o criza din punctul de vedere al investitorilor, pe proiecte mari. Eu nu am auzit sa se fi cumparat vreun proiect important de catre un fond de investitii. Ma refer in special la piata de birouri si la cea de spatii comerciale, acolo unde se ruleaza banii adevarati. Piata rezidentiala, care e mai vizibila, este mult mai mica. Un singur centru comercial se vinde cu 100 de milioane de euro. Ganditi-va cate apartamente trebuie sa vinzi ca sa obtii aceasta suma. Acolo e un blocaj, tocmai datorita faptului ca fondurile de investitii nu mai primesc finantare la fel de usor, sau intr-o masura mai mica decat pana acum. In ultimii ani, bancile erau foarte generoase, dadeau pana la 90% din valoarea proiectului. Acum finanteaza, sa spunem, 50%. Si cer mult mai multe acte, verifica cat e de bun proiectul, care e sansa ca acesta sa functioneze pe termen lung etc. As spune ca blocajul e mai mare pe aceasta piata. La noi ponderea creditului ipotecar e atat de mica de circa 3%. E o piata foarte mica cea rezidentiala", a explicat Cleciu. Acesta a mai adaugat ca investitorii nu mai cumpara atat de usor, inclusiv pentru ca preturile sunt exagerat de mari. Directorul TIMON nu este insa de aceeasi parere si sustine ca dezvoltatorii au "cel putin doua surse de finantare si de asigurare in spate". "Cand au 15- 20% din banii pentru investitie inca din faza de proiect, se poate spune ca iau finantarea si isi asigura constructia viitoare". Cu alte cuvinte, dezvoltatorii se bazeaza pe banii populatiei sau ai fondurilor de investitii pentru a-si derula proiectele.
Prima analiza imobiliara
In momentul de fata, singura institutie in masura sa ofere date concrete despre tranzactiile de pe piata imobiliara este Uniunea Notarilor Publici. Aceasta centralizeaza volumul impozitelor retinute din vanzari, insa face operatiunea anual, nu lunar. Lucru care face ca raportarile sa vina cu intarziere.
De asemenea, pana in prezent, in Romania nu s-a facut nici un studiu profesionist in domeniul imobliar, aspect care a incurajat speculatiile aruncate pe piata inclusiv cu scopul de a o manipula. In al doisprezecelea ceas, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca va initia prima analiza oficiala a segmentului imobiliar. Trebuie precizat ca acest lucru ar fi trebuit sa fie facut de INS cu mult timp in urma.

Comisia de Disciplină a decis: Rapid pierde cu 0-3!

După o întâlnire ce a durat mai bine de 8 ore, Comisia de Disciplină a FRF a hotărât: Steaua câştigă cu 3-0 derby-ul cu Rapid, la masa verde.

ZIUA CEA MAI LUNGĂ

Povestea, minut cu minut

Toţi cei implicaţi, într-un fel sau altul, în „cazul Bricheta“ au avut ieri parte de o zi infernală. Începute după- amiază, deliberările s-au întins până după miezul nopţii.

> Ora 16.00. „E cea mai grea zi din viaţa mea“, mărturiseşte, când ajunge la sediul LPF, Daniel Cernat, preşedintele Comisiei de Disciplină.

> Ora 17.00. Discuţiile încep în forţă. Se vor prelungi până târziu, în noapte.

> Ora 22.00. Au trecut cinci ore şi oamenii încep să cedeze. Fotbalistul rapidist Cristian Săpunaru părăseşte tremurând sediul LPF. „Nu mai pot! Sunt răcit cobză, mi s-a făcut rău şi mi-au dat voie să plec acasă“, spune jucătorul.

> Ora 22.10. Oficialul rapidist Nicolae Manea e dat afară din încăperea unde se derulează audierile. Persoane care asistă la incident povestesc că Manea şi-a ieşit din fire, protestând faţă de modul în care conduc membrii comisiei deliberările.

> Ora 22.20. O firmă
de catering soseşte la sediul LPF pentru a-i aproviziona cu mâncare şi băutură pe cei din clădire.

> Ora 22.33. Se ia, în sfârşit, o decizie! Înfuriat de faptul că ziariştii au reuşit să ia imagini din încăperea unde se judecă, Dumitru Dragomir sună la LPF şi cere amendarea paznicilor!

> Ora 22.50. Pleacă arbitrii Alexandru Deaconu şi Adrian Vidan.

> Ora 22.52. Părăseşte clădirea şi stelistul Florin Lovin. „Nu mai pot de foame!“, se vaită jucătorul.

> Ora 23.10. Unii dintre membrii comisiei ies pe holuri pentru a se dezmorţi.

> Ora 23.40. Comisia de Disciplină încă mai delibera asupra verdictului.

> Ora 01.40. Comisia de Disciplină a decis urmatoarele:

> În cazul derby-ului Rapid - Steaua din etapa a 24-a, Rapid a pierdut meciul la masa verde cu 0-3.

> Rapid va fi nevoită dispute următoarele două partide de pe teren propriu fără spectatori.

> Clubul Rapid va plăti o amendă totală de 53.500 de lei.


Preşedintele Comisiei de Disciplină a FRF, Daniel Cernat a declarat: "Se sancţionează clubul Rapid cu pierderea prin forfait a meciului cu Steaua, scor 0-3, şi o penalitate de 3.500 de lei. Se sancţionează clubul Rapid cu două etape în care vor organiza jocuri cu porţile închise şi o penalitate de 50.000 lei".

> Stelistul Florin Lovin a fost suspendat pentru 4 etape şi amendat cu suma de 6.500 de lei.

Ca urmare a deciziei luate, Steaua se apropie la doar trei puncte de liderul etapei, CFR Cluj şi poate trece pe prima poziţie în cazul în care actualul lider pierde derby-ul de duminică în "Şoseaua Ştefan Cel Mare, cu Dinamo, iar formaţia din Ghencea câstiga cele trei puncte în deplasarea de la Vaslui.

ACCESEAZĂ FIŞIERUL MULTIMEDIA ATAŞAT PENTRU A REVEDEA INCIDENTELE CARE AU DUS LA SUSPENDAREA MECIULUI RAPID-STEAUA

Rapidiştii vor să înapoieze medaliile preşedintelui

Nemulţumiţi de faptul că preşedintele l-a premiat pentru curaj pe arbitrul Alexandru Deaconu, giuleştenii vor să înapoieze distincţiile primite în 2006.

Soluţionarea „cazului Bricheta“ a ţinut şi aseară cu sufletul la gură fotbalul românesc, la mai bine de o săptămână de la meciul care a aprins campionatul intern, Rapid - Steaua, partidă întreruptă de arbitrul Alexandru Deaconu la scorul de 1-0 pentru gazde.

Ieri-dimineaţă, Comisia Centrală a Arbitrilor s-a pronunţat în privinţa deciziei de a întrerupe meciul luată de Deaconu. Revoltaţi de turnura pe care a luat-o cazul, dar şi de atitudinea preşedintelui, rapidiştii au decis ieri să returneze medaliile pe care le-au primit de la Băsescu în primăvara lui 2006!

Rapid a fost reprezentată la audierile de ieri, de la LPF, de George Copos, Constantin Zotta, avocatul Gheorghe Florea şi jucătorul Cristian Săpunaru. La sediul ligii a fost prezentă şi cealaltă parte: steliştii. „Centralul“ Alexandru Deaconu şi „asistentul“ Adrian Vidan au fost audiaţi şi ei de comisie.

Comisia de Disciplină vrea să scoată castanele din foc cu mâna CCA-ului. Într-un comunicat, cei care au analizat comportamentul lui Deaconu se prevalează de regulamentele FIFA pentru a-l susţine pe arbitru. Rapid a contraatacat imediat, făcând apel. Apelul a fost respins.

SPECIALIST

Crăciunescu: „Nu s-a respectat regulamentul“

Foştii mari arbitri ai României susţin, fără echivoc, că Alexandru Deaconu a greşit. În ciuda prieteniei care-l leagă deGigi Becali, Adrian Porumboiu s-a declarat stupefiat de „subţirimea“ raportului întocmit după meci de Alexandru Deaconu. Patronul echipei FC Vaslui consideră că arbitrul se află în culpă: „Faptul că Deaconu spune că a vrut să continue, dar a reluat jocul şi apoi l-a oprit definitiv, pentru că s-a aruncat din nou cu obiecte pe teren, cred că a complicat lucrurile. Raportul arbitrului este unul subţire. Dacă tu vii şi spui că vrei să continui jocul, îl reiei şi îl opreşti definitiv din cauza unei brichete care a zburat pe lângă tine nu e în regulă! Dacă l-ar fi oprit de prima oară, din cauza loviturii primite, era cu totul altceva. Comisiile îşi calcă în bocanci propriile decizii“. „Sunt de acord că raportul a fost superficial“, l-a aprobat Gheorghe Constantin, şeful CCA, pe Porumboiu. Şi Ion Crăciunescu e vehement: „Nu s-a respectat regulamentul“.

TEAMĂ

„S-a format un curent împotriva Rapidului“

Giuleştiul a dat ieri în clocot. Oficialii Rapidului au avut reacţii extrem de dure la adresa celor care dirijează fotbalul românesc. „S-a format un curent împotriva Rapidului. Mai bine ne băgau la închisoare, decât să pierdem la «masa verde»! Sunt sigur că vom mai avea neplăceri în acest sezon. Orice sentinţă s-ar da, vom face apel! Clubul Rapid nupoate fi călcat în picioare!“, a declarat ieri, la amiază, Marian Rada, înscăunat antrenor principal de la Rapid după demisia lui Mircea Rednic. Rada s-a revoltat şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu. „Vrem să returnăm medaliile primite de la preşedinţie după sferturile de finală ale Cupei UEFA (n.r. - fază a competiţiei în care Rapid a înfruntatSteaua)!“. Atitudinea a fost provocată de gestul preşedintelui, care l-a premiat, la Cotroceni, pe arbitrul Alexandru Deaconu pentru „curajul“ de a întrerupe meciul din Giuleşti!

Un român a înmatriculat în Italia 2.870 de maşini pe numele lui

În duminica Paştelui catolic, pe autostrada dintre Settimo şi Torino, Raul Bogdan Radu, un rrom de 22 ani, aflat la volanul unui Fiat Bravo, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal o Alfa 146. În accident şi-a pierdut viaţa o italiancă, Maria Romano, 52 de ani.

Ajunsă la faţa locului, poliţia a constatat că Radu nu avea permis de conducere, era într-o stare avansată de ebrietate, iar maşina cu care a provocat accidentul nu era asigurată. Verificând certificatul de înmatriculare al maşinii, poliţiştii au constatat că pe numele proprietarului, Micu Ursu, mai figurau în baza de date alte 2.869 automobile.

Românul şi-a „împrumutat" identitatea miilor de persoane care foloseau autoturismele din acte. Probabil că Ursu a făcut o afacere din înregistrarea maşinilor pe numele lui, contra unei sume de bani. Posibilii clienţi sunt mai ales străinii fără forme legale de şedere în Italia, care nu pot cumpăra o maşină.

O altă categorie de clienţi ar putea fi rezidenţii cu foarte puţine puncte rămase pe permis (în Italia punctele se iau dintr-un total de 20, nu se adaugă). Aceştia recurg la acest tip de truc, întrucât de contravenţiile constatate fără oprirea şoferului răspunde proprietarul. Tot în responsabilitatea proprietarului cade şi impozitul anual, care pentru un autoturism cu capacitate medie ajunge în jur de 130 de euro.

În septembrie 2007 avea „doar" 1.000 de autoturisme



Ciudat este că la data de 15 septembrie 2007 autorităţile au aflat că acelaşi Ursu avea înregistrate la registrul auto 1.056 de maşini, lucru constatat în urma unui control de rutină la vama dintre Austria şi Italia.
Nu este clar cum a fost posibil ca de la data respectivă să mai poată înregistra alte 1.800 de automobile.

Peste un milion de becuri au fost stinse în Ora Pământului, în toată ţara

Milioane de oameni din sute de oraşe din întreaga lume au luat parte la campania Ora Pământului, organizată chiar de Ziua Mondială a Pământului. Campania
are ca scop conştientizarea pericolului încălzirii globale şi s-a desfăşurat în intervalul orar 20:00 - 21:00.

Realitatea TV a dat tonul la stingerea luminii, oprind reflectoarele în timpul emisiei pentru câteva minute.

Centralizatorul Dispeceratului Energetic a înregistrat un consum mai mic cu 100 - 150 de megawaţi, aproximativ un milion şi jumătate de becuri, în Ora Pământului, la nivelul întregii ţări.

Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi în sediile de instituţii, organizaţii sau companii. Scopul este să atragă atenţia asupra fenomenului schimbărilor climatice şi să demonstreze cum un gest simplu, preluat şi multiplicat de milioane de persoane, are un impact pozitiv pentru mediu.

Startul a fost dat de oraşul australian Sydney. La ora locală 20.00, clădirea Operei şi apoi Podul Harbour au fost cufundate în beznă timp de o oră. Iniţiativa a fost urmată de milioane de australieni care au stins luminile din case pe durata unei ore. Experţii susţin că astfel a fost redus consumul zilnic de electricitate cu 10 procente.

În oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, compania locală de electricitate a anunţat că ora de întuneric a redus cu peste 13 procente consumul de energie
obişnuit. La Manila, în Filipine, edilii locali au stins toate luminile de pe bulevardul principal din capitală. Mai multe hoteluri şi Centrul Cultural din oraş au rămas în beznă timp de o oră, iar o parte din iluminatul stradal a fost stins.

Şi la Bangkok, în Thailanda, Ora Pământului a fost marcată atât de autorităţi, cât şi de localnici. În campania de anul acesta s-au înscris 24 de oraşe mari din lume, 300 de localităţi mai mici şi peste 2000 de companii.

Până şi motorul de căutare Google s-a alăturat demersului, iar la ora 20.00, pagina de internet a fost colorată în negru. Campania Ora Pamântului a fost iniţiată pe 29 martie, anul trecut, în Sydney, Australia, de organizaţia World Wide Fund for Nature. Mesajul campaniei este că până şi cele mai neînsemnate acţiuni pot influenţa încălzirea globală.

În Europa, timp de cinci minute au fost stinse luminile unor monumente simbol precum Colosseumul din Roma sau turnul Eiffel din Paris.

Serviciile au identificat prima organizatie care pune la cale miscari anti-Summit

Surse din cadrul serviciilor secrete care se ocupa de buna organizare si desfasurare a Summitului NATO la Bucuresti au declarat, pentru „Gardianul“, ca, in aceste zile, zeci de persoane au intrat sub stricta monitorizare, intrucât pun la cale ample operatiuni anti-NATO si anti-globalizare, cu scopul de a sabota lucrarile Organizatiei Nord Atlantice
in România. Aceleasi surse au dezvaluit ca nucleul acestei organizatii anarhiste a fost identificat la Iasi, unde militantii anti-NATO s-au intrunit sub coordonarea directa a unui organism
nonguvernamental al carui nume prescurtat este CAMAS. In prezent, atât SRI, SPP, DGIPI, cât si alte structuri informativ-operative controleaza strict actiunile intreprinse de liderii acestei miscari.

Informatia a plecat, spun sursele citate, de la retinerea, in urma cu o saptamâna, a sase cetateni germani, in punctul de trecere a frontierei Calafat, intrucât s-a descoperit in microbuzul cu care se deplasau, pe ruta Grecia-Bulgaria-România-Ungaria, mai multe materiale de propaganda anti-NATO. Autoritatile insarcinate cu monitorizarea si contracararea unor astfel de manifestari au descoperit ca, la Iasi, câteva zeci de persoane s-au intrunit intr-unul din sediile Asociatiei „Centrul pentru Arta, Media si Actiune Sociala“ (CAMAS), unde planuiesc organizarea de contramanifestatii pentru boicotarea Summitului NATO. In acest sens, militantii acestei grupari intentioneaza sa se deplaseze, in zilele urmatoare, in Bucuresti, unde vor sta pe toata perioada desfasurarii Summitului. „Avem informatii concrete, se desfasoara activitati informativ-operative specifice si putem spune ca, la acest moment, situatia este sub control. Acelasi gen de manifestari au fost puse la cale si cu ocazia organizarii Sommet-ului Francofoniei, iar lucrurile au fost tinute sub control“, ne-au declarat surse din cadrul serviciilor secrete, care doresc sa-si pastreze anonimatul.

Asociatia CAMAS este o organizatie nonguvernamentala care a luat fiinta la data de 4 mai 2007, la Iasi. Scopul declarat al acestei entitati este „realizarea unui centru care sa promoveze arta contemporana si media independenta“, avându-i in Consiliul director pe Elena Salahoru, Laura Ioana Partin si Bogdan Alexandru Chelariu. Acestia sunt, totodata, si membri fondatori ai CAMAS, alaturi de o anume Ioana Ciobanu. Sub acoperirea unui scop nobil, CAMAS desfasoara activitati de sorginte anarhista, fapt dovedit deja de celebra „chemare la un protest anti-NATO“ postata pe site-ul http://contra-doxa.com.

Chemare la lupta pe front religios
In respectiva chemare la lupta anti-NATO, organizatorii descriu cu lux de amanunte fortele de ordine care participa la asigurarea desfasurarii in bune conditii a Summitului, pe care le numesc „forte de represiune“. Ceea ce atrage in mod deosebit atentia este intoleranta manifestata de anarhistii aflati in spatele acestei postari, ei indemnându-i pe viitorii militanti si simpatizanti sa faca vizite in bisericile bucurestene, cu scopul de a tulbura linistea credinciosilor sau chiar slujbele religioase, fara a preciza insa motivul acestor actiuni. Atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române arata pâna unde sunt dispusi sa mearga acesti anarhisti. Prezentam un pasaj extrem de elocvent al mesajului, din care rezulta motivatia acestor operatiuni: „deoarece religia este foarte importanta pentru viata
de zi cu zi a românilor, acestia fiind majoritari ortodocsi (86,8 la suta), poti gasi câte o biserica la fiecare colt de strada, fiecare meritând câte o vizita inoportuna. Poate din cauza preotilor si calugarilor care au spionat pentru Securitate, dorinta lor avida de putere si de bani
, rolul lor de categorie sociala isi gaseste sigur explicatia“.

Punctul de intâlnire a anarhistilor
Legatura dintre mesajele postate pe site-ul amintit si Asociatia CAMAS din Iasi este clara. Site-ul „contra-doxa“ seamana ca doua picaturi de apa cu cel al CAMAS (www.ongcamas.ro). Pe de alta parte, domeniile de internet unde au fost inregistrate cele doua site-uri au aceeasi adresa, respectiv B-dul Alexandru Cel Bun nr. 4, bl. 1205, sc. C, ap. 1, parter, Iasi. Mai mult, la aceeasi adresa figureaza si un anume Radu Salahoru, posibil sotul sau fratele Elenei Salahoru, membra a Consiliului Director al CAMAS. Asadar, acestea sunt persoanele si organizatiile care au pus la cale declansarea actiunilor anti-NATO. Pe site-ul „contra-doxa“ sunt postate „avertismente“ pentru cei care vor sa traverseze granita in România. Ei sunt sfatuiti sa nu aduca droguri, arme, materiale de informare si orice alte obiecte care ar putea fi un pretext ca politia sa-i opreasca la granita.

Organizatia a postat mesaje, inclusiv pe unele forumuri, prin care arata unde anume se pot intruni persoanele din strainatate care doresc sa participe la manifestatiile anti-NATO. Astfel, unul dintre punctele-cheie este Iasiul, indeosebi ca punct de intâlnire a celor care vin din Ucraina si Republica Moldova si Rusia.

Ora Pământului va fi marcată în această seara, la 20.00

Românii sunt invitaţi ca la ora 20.00 să stingă luminile, pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice cauzate de poluare.

Evenimentul, iniţiat în 2007 la Sidney, Australia, de organizaţia World Wide Found for Nature, reprezintă un semnal de alarmă tras în direcţia consecinţelor negative ale poluării asupra mediului.

În doar un an de la iniţierea evenimentului, acesta s-a extins de la nivelul unui singur oraş, până la nivel mondial.

Din 2008, toată ţările din Europa, sunt invitate ca la ora 20.00 (ora locală pentru fiecare ţară în parte) să închidă lumina în clădirile simbolice, în propriile apartamente, în centre universitare, în sedii de companii, etc.

O tânără în agonie, ignorată 20 de minute de trei poliţişti care dirijau circulaţia

În timp ce o tânără agoniza sub ochii lor, trei poliţişti au dirijat traficul vreme de 20 de minute, pentru a-l feri pe premierul Tăriceanu de un posibil ambuteiaj. Incredibilul incident s-a petrecut, ieri, la ora 16.30 pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti, iar victima a decedat înainte ca medicii de pe Salvarea sosită la faţa locului s-o mai poată resuscita.

Imaginile surprinse la faţa locului chiar în timp ce fata îşi dădea ultima suflare îi arată pe poliţişti ocupându-se doar de trafic şi de ţinerea la distanţă a curioşilor sau a binevoitorilor care se ofereau s-o ajute pe tânără. În nici un cadru nu-l putem vedea pe vreunul dintre oamenii în uniformă apropiindu-se măcar pentru a verifica starea victimei. Asta cu toate că măcar unul dintre cei trei poliţişti prezenţi la locul accidentului ar fi putut rămâne alături de tânăra care abia mai răsufla. În schimb, misiunea a fost îndeplinită: coloana oficială a trecut val-vârtej prin zonă la 25 de minute de la producerea accidentului, fără a fi în vreun fel stingherită.

Evident, incidentul a generat un val de indignare la adresa poliţiştilor, al căror punct de vedere este, însă, că au făcut exact ce trebuiau să facă într-o asemenea situaţie!

Poliţia Capitalei susţine că doi agenţi de circulaţie aflaţi în zonă au raportat prin staţie “accident grav cu victime” la doar câteva secunde după primirea apelului la 112. Poliţiştii ar fi verificat starea tinerei (fapt care nu apare însă în nici o imagine) şi, realizând că este vorba despre un caz care le depăşeşte cu mult cunoştinţele medicale, ar fi ales să nu se atingă de victimă pentru a nu risca să-i facă mai mult rău decât bine. În continuare, cei doi, susţinuţi de un motociclist al Poliţiei sosit între timp la faţa locului, s-ar fi rezumat, aşa cum le cere procedura standard în asemenea cazuri, la păzirea locului accidentului şi asigurarea desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă.

Poliţiştii prezintă şi un film al evenimentelor care ridică serioase semne de întrebare: un echipaj al SMURD ar fi ajuns la locul accidentului la doar şapte minute de la primirea apelului la 112, urmat, la numai două minute, de o autoutilitară a Salvării. Evident, în aceste condiţii ar fi greu să le găseşti vreo vină unor poliţişti care, ştiind că personalul medical calificat ajunge în câteva minute, nu au încercat să acorde primul ajutor la un caz care le depăşea cu mult priceperea. Problema e însă că martorii intervievaţi la faţa locului susţin că ambulanţa ar fi ajuns abia în 20 de minute (scenariu mult mai plauzibil dat fiind traficul de la ora 16.30), iar în acest caz pasivitatea poliţiştilor ar fi costat-o viaţa pe tânăra accidentată pe trecerea de pietoni.

Traian Basescu vrea sa divorteze

Saptamanalul satiric al trustului "Realitatea-Catavencu" scrie, in ultimul numar, ca in familia Basescu e mare scandal: presedintele vrea sa se desparta de sotie, pentru a se recasatori, iar cele doua fiice se opun cu vehementa

"Academia Catavencu" sustine, mai mult sau mai putin voalat, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, ar cam vrea sa urmeze exemplul lui Sarkozy si sa isi recapete libertatea, sub aspectul starii civile, dar numai pentru a-si pune din nou pirostriile. Din acest motiv, in familia prezidentiala s-ar fi declansat un mare scandal, pentru ca cele doua fete, Ioana si Elena, nu accepta ideea in ruptul capului. "Catavencii" imbraca dezvaluirea intr-o forma specifica, asa, ca sa inteleaga numai "initiatii", dar mesajul e clar. Despre Basescu, definit drept "cel mai cunoscut pedist din istoria post-romaneasca a partidului", se spune ca este "omul prin capul caruia trece de ceva vreme un gand matrimonial de natura sarkoziana", aluzie la isprava presedintelui Frantei, care, dupa ce a fost ales, a bagat divort de nevasta si s-a recasatorit rapid cu Carla Bruni. "Nu va putem da mai multe amanunte, dar va putem promite ca va tinem la curent alternativ: cand despre fronda fetelor, ajunsa de-a dreptul gherila in acest subiect delicat, cand despre marea Dansa", mai scrie saptamanalul mentionat. Ceea ce inseamna ca urmeaza, teoretic, noi dezvaluiri, in curand. Chiar lansata sub forma unei barfe, informatia din "Catavencu" poate face mari valuri in conditiile in care campania
neoficiala a debutat in forta si zvonuri de tot felul sunt aruncate pe piata
media. Daca e vorba doar de un "fitil" de campanie sau asistam la o dezvaluire reala, ramane de vazut in viitorul apropiat, poate si cu ajutorul unei eventuale reactii a presedintelui. In plus
, trebuie sa remarcam ca informatia in cauza e aruncata pe piata, coincidenta, la scurta vreme dupa ce, intr-o conferinta de presa, presedintele a declarat ca e hotarat sa raspunda anumitor atacuri din presa "nu in calitate de presedinte, ci in calitate de sot si tata".

Pentru Casa Alba, Romania e condusa de "Vasesque"

Basescu nu are, insa, probleme doar cu "Academia Catavencu", ci si cu cei de la Casa Alba. Astfel, potrivit transcriptului conferintei de presa a lui Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american, publicat pe site-ul Casei Albe, presedintele SUA se va deplasa la "Constadt", pe litoralul Marii Negre, pentru a se intalni cu "presedintele Vasesque".

Raduleasca, colaborare cu “Mondenii”

Vedeta Antenei 1, Mihaela Radulescu, a acceptat sa apara in serialul “Mondenii” de la Prima TV. Personaje parodiate de cei de la “Mondenii”, Simona Senzual, Diana Munteanu, Gigi Becali sau Marian Vanghelie, vor da nas in nas, pe culoarele unui muzeu cu moderatoarea de televiziune Mihaela Radulescu, care interpreteaza rolul unui ghid. Reactiile acestora vor putea fi vazute marti, 8 aprilie, la Prima Tv.

Nu-si mai vorbesc

Suparare mare in familia Tiriac. Juniorul Ion Ion a fost ignorat toata seara de tatal sau la petrecerea de lansare a noului Jaguar XF. Afaceristul nu i-a adresat nici un cuvant fiului sau, care s-a asezat la cateva mese distanta impreuna cu Bogdan Stelea si cu Mirela Popa.

Ion Tiriac si-a ignorat fiul la petrecerea de lansare a noului model al marcii de autoturisme
Jaguar.

In timp ce Ion Ion a stat la masa cu bunul sau prieten Bogdan Stelea si cu sotia acestuia, Mirela Popa, Tiriac senior a urmarit show-ul in picioare, langa scena si a plecat dupa aproape o jumatate de ora, fara a-i adresa fiului sau vreun cuvant.



Atitudinea seniorului a fost remarcata de multi dintre cei aflati la eveniment si a fost pusa pe seama unei recente discutii dintre Tiriac si nora sa, Ileana Lazariuc, dupa aparitia unor imagini mult prea 'decoltate' ale acesteia in filmul 'Supravietuitorul' regizat de Sergiu Nicolaescu.



Tiriac senior nu a fost niciodata de acord cu aparitiile nude ale Ilenei, considerandu-le nepotrivite cu statutul de logodnica a unui miliardar de talia fiului sau si, mai nou, cu acela de mama.

A dat-o de gol mama ei: Jessica Simpson s-a măritat!

acă eşti vedetă este foarte greu să ascunzi ceva de presă. Jurnaliştii însă au fost total bulversaţi când mama Jessicăi Simpson a declarat că fiica ei s-a măritat. Toată lumea ştia că iubitul ei, jucătorul de fotbal american Tony Romo, o face foarte fericită şi se presupunea că se vor căsători, însă nimeni nu se aştepta ca nunta să fi avut deja loc.

Dezvăluirea a venit pe neaşteptate. Jessica a fost văzută ieşind dintr-un restaurant din Los Angeles împreună cu mama sa. Aceasta, fiind întrebată de către jurnalişti când se va mărita fiica ei, a răspuns, uimită: „Jessica este deja măritată cu Tony! Despre ce tot vorbiţi?”. Cântăreaţa, care fost căsătorită înainte cu Nick Lachey, a chicotit şi a adăugat: „Bănuiesc că, dacă a spus-o mama, este adevărat!”.

Planuri de nuntă erau sigur făcute, iar Tony era tare dornic de însurătoare anul trecut, când declara: „Sunt sigur că mă voi căsători într-o zi, dar nu ştiu când”. Plus
că zvonurile erau întărite chiar şi de prietenul lui cel mai bun, Michael Starr.

Între timp, Jessica a cheltuit o avere pe o casă din Nashville, Tennessee. Clădirea, cunoscută ca „Regina din Northumberland”, are şapte dormitoare, opt băi şi o sală de cinema. Evident, de pe proprietate nu puteau lipsi piscină şi terenul de tenis. Având acasă tot ce îi trebuie, Jessica poate sta oricând departe de ceilalţi oameni implicaţi în showbiz şi care locuiesc în Forest Hills. Ea lucrează la un nou album country şi nu este prima vedetă care s-a mutat în Nashville. În acea zonă mai au proprietăţi şi actriţa Nicole Kidman, împreună cu soţul ei, Keith Urban, dar şi Sheryl Crow. O companie selectă şi potrivită pentru cei doi proaspeţi însurăţei. Dacă nu cumva ei încă preferă intimitatea...

„Streetlight“ din 10 ţări şi o oră fără lumină

Weekendul vine cu propuneri diverse: puteţi alege un spectacol paşnic despre violenţă, dezbateri despre poezie, teatru sau petreceri.

Un sfârşit de săptămână în care „combinaţii“ e cuvântulcheie. La Sala Palatului, în această seară, de la ora 19.00, trupa italiană Gen Rosso, cu 18 membri din zece ţări de pe cinci continente, va prezenta un spectacol ce a avut mare succes în toată lumea: „Streetlight - The Musical“.

Actorii-dansatori-cântăreţi de la Gen Rosso au un mesaj clar de transmis: „Poţi fi puternic fără violenţă“. Show-ul lor este inspirat din povestea reală a unui tânăr dintr-o suburbie a oraşului american Chicago, care s-a luptat, cu preţul vieţii, prin muzică şi dans, să trăiască altfel decât într-un mediu violent.

Timpuri Noi şi poezie în club

Spectacolul din această seară de la Sala Palatului îi va avea în deschidere pe băieţii de la Timpuri Noi şi va dura aproximativ două ore. Genurile muzicale vor fi între cele mai diverse: hip-hop, rock, blues, rap, tango, muzică africană, celtică, rock’n’roll şi pop. Biletele se mai găsesc pe www.bilet.ro, la Sala Palatului, magazinul Muzica, Flamingo (Unirea), Music Shop (Str. Batiştei) şi la Librăria „Sf. Iosif“. Iar preţul pentru un spectacol în limba engleză, care va fi subtitrat în română, este de 20 de lei.

În Club A, tot astăzi, dar de la ora 18.00, poeta Miruna Vlada şi Bookblog vă invită la o dezbatere despre „Cui îi mai pasă de poezie“. Vor recita Cătălin Mirea şi Viorel Păunescu.

Premii pentru DJ-i şi „Ora Pământului“

La o oră târzie din noapte nu se poate fără muzică şi dans. La World Trade Plaza - Sofitel, vor fi premiaţi, în această seară, cei mai buni DJ-i ai anului. Amfitrioana galei, care va începe la ora 23.00, este Cosmina Păsărin. Spectacolul se anunţă grandios: SAMIM, Miguel Toro, Faster şi Narcissa sunt doar câţiva dintre cei care vor înfierbânta atmosfera.

În acelaşi timp, în clubul The Office, în cadrul aniversării a „10 ani, 10 petreceri“, organizatorii vă propun o seară de remember: „Made in Romania“. Veţi asculta muzica anilor ’80, de la noi şi de la alţii, iar barmanii vor avea grijă să vă surprindă cu adecvarea la tema petrecerii: costume de pe vremea „lu’ Ceaşcă“.

Sâmbătă seară, între 20.00 şi 21.00, faceţi un serviciu Pământului şi stingeţi lumina şi televizoarele. La asta îndeamnă Green Hours, care s-a raliat programului internaţional „Ora Pământului“, alături de alte 24 de oraşe din întreaga lume.

Duminică, la Circul Globus, de la ora 15.00 şi apoi de la ora 18.30, îi veţi putea vedea pentru ultima oară pe laureaţii Galelor Circului, ediţia a VIII-a. Dacă n-aţi văzut spectacolul, e păcat să nu profitaţi de ultimele reprezentaţii.

POFTIŢI LA TEATRU!

Scene de pe Broadway şi improvizaţie

Din programul ofertant al teatrelor din Capitală am ales trei spectacole de neocolit:

MUSICAL. „Cabaret“, „Chicago“, „Cats“, „Fantoma de la operă“, „Evita“ - cele mai frumoase momente din 14 musicaluri americane celebre sunt prezentate în „Broadway. Bucureşti“, astă-seară, la Teatrul de Operetă „Ion Dacian“. Spectacolul, pe care au acceptat să-l realizeze mari regizori şi coregrafi români - între care Alexandru Tocilescu, Ion Caramitru, Beatrice Rancea, Răzvan Dincă, Răzvan Mazilu, Florin Fieroiu - este programat pentru ora 19.00. Biletele de intrare pe „Broadway. Bucureşti“ costă 10,5 şi 16,8 lei (sau 5,25 lei - tarif redus, pentru elevi, studenţi şi pensionari).

IMPROVIZAŢIE. Prima ediţie a Campionatului Naţional de Teatru de Improvizaţie, „Comedy Night Party“, se desfăşoară mâine-noapte, pe scena Teatrului Metropolis. Şase echipe înscrise în competiţia de teatru fără texte - Contact, Improvizaţi, Sahtior Colceag, Olimpique Birlic, Deletzi şi Compasul - se vor întrece, de sâmbătă seara, la ora 21.00, până duminică dimineaţă, la ora 5.00. Concurenţii se vor înfrunta în cadrul unor meciuri concepute pe sistem eliminatoriu. Trupele vor juca teatru la sugestia publicului, vor inventa poveşti, vor improviza pe muzică şi în limbi străine. Cine va convinge şi audienţa, şi juriul de specialitate îşi va aduce show-ul în programul de spectacole de la Metropolis. Biletul de intrare la Campionat costă 31,80 lei (21,20 lei - redus).

POVEŞTI. Aniel, o fetiţă pasionată de noile tehnologii, îşi doreşte şi reuşeşte să devină Scufiţa Roşie, în spectacolul regizat de Sorana Coroamă Stanca la Teatrul „Ion Creangă“. Basmul scris de Charles Perrault şi Fraţii Grimm urcă pe scenă în variantă modernă, cu o Scufiţă Roşie cu laptop pe braţe şi cu Chausette băcanul în proiecţii video
. Cel mai bun spectacol al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti“ 2006, „De-aş fi Scufiţa Roşie“, se joacă pe scena teatrului din Piaţa Amzei, astăzi, de la ora 11.00. (Oana Botezatu)

Sotia lui Ioan Becali a bagat divort!

Lui Giovani Becali pare sa i se fi inecat toate corabiile. Dupa ce procurorii anticoruptie il piseaza zi de zi, Ioan Becali are probleme si in viata
privata. Femeia care i-a stat alaturi in ultimii 30 de ani cere divortul de impresar. Narda Stella Becali a inaintat miercuri, la Judecatoria sectorului 1, o cerere de desfacere a casatoriei cu Ioan Becali. Sotia cunoscutului om de fotbal solicita instantei stabilirea unei pensii de intretinere, dar si pastrarea numelui de "Becali". Se anunta un divort rasunator avind in vedere ca cei doi au impreuna trei fete, dar si o avere imensa de impartit. Pe 26 martie 2008, Narda Stella Becali (51 ani) a depus la Judecatoria sectorului 1 din Capitala dosarul de divort inregistrat sub numarul 4853/299/2008. Avind calitatea de reclamant, columbianca Stella Becali solicita instantei de judecata desfacerea casatoriei cu Ioan Becali (56 ani), pensie de intretinere si pastrarea numelui dobindit in urma casatoriei. Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 15 aprilie. Pentru foarte multi apropiati ai clanului Becali vestea divortului lui Giovani a venit ca un trasnet, mai ales in comunitatea machedonilor, cunoscuta pentru strictetea respectarii traditiilor potrivit carora divortul la aromâni este interzis. Cu toate acestea, Giovani Becali nu este prima celebritate aromâna care divorteaza, primul fiind Gheorghe Hagi. Desi la aromâni femeia nu iese in fata, ea este totusi cea care mentine o casnicie.

Au trei fete impreuna

Despre sotia lui Giovani Becali nu se stiu prea multe, doar faptul ca este din Columbia. Cei doi s-au cunoscut in Germania, ea fiind cetatean german. In 2000, Narda Stella Becali a obtinut si cetatenia româna. Este simplu de banuit ca, de-a lungul timpului, Stella Becali a indurat multe, ca in orice casnicie, insa i-a fost mereu alaturi lui Giovani si s-a comportat asa cum cerea traditia machedona. Au impreuna trei fete, Pamela, Andreea si Laura.

Copilul din flori sa fi declansat criza?

Se pare ca problemele serioase in familia lui Ioan Becali au aparut in momentul in care o tinara stabilita in Austria a cerut instantelor românesti stabilirea paternitatii fiului ei care, potrivit acesteia, ar fi copilul lui Giovani Becali. Aida Giurumescu Kominek a sustinut in plingerea inaintata judecatorilor ca a fost amanta impresarului, solicitind recunoasterea copilului, schimbarea numelui acestuia in Becali si o pensie alimentara de 400 de euro pe luna. De asemenea, tinara a mai precizat ca, prin amenintari repetate, ar fi fost determinata, insarcinata fiind, sa-si vinda casa din Bucuresti si apoi sa fuga din România. Aceasta sustine ca vreme de trei ani a fost amanta lui Giovani Becali, barbatul fiind, dupa spusele femeii, si tatal unui baietel de trei ani. Relatia amoroasa dintre cei doi ar fi inceput in urma cu opt ani de zile. Potrivit Aidei Giurumescu, cei doi s-ar fi intilnit in 1999, la sfirsitul lunii februarie. "Ne-am imprietenit si, la o luna-doua, am convenit sa incepem o relatie intima", a povestit tinara. In martie 2002, femeia a aflat ca a ramas insarcinata.
"In luna a treia, i-am dat ecografia. A fost foarte bucuros la aflarea vestii ca va avea un baiat in sfirsit". Insa, Giovani si-ar fi schimbat repede atitudinea si nu a mai recunoscut ca Aida este insarcinata cu fiul lui. Instanta din România a suspendat procesul intentat de Aida pina ce judecatorii austrieci vor da o solutie.

Avere de peste 70 milioane de euro

Este de la sine inteles ca procesul de stabilire a paternitatii nu i-a cazut deloc bine doamnei Stella Becali, desi i s-a explicat ca sint multe tinere in stare sa inventeze orice despre Giovani doar pentru banii
lui. Dupa scandalul aparut in cazul copilului din flori, apele s-au mai linistit in familia Becali. Impresarul a dat dovada ca poate sta departe de viata agitata din fotbal, a renuntat la cazinouri, adoptind o tinuta de om la casa lui. In plus
, problemele de sanatate
(a fost operat pe cord) l-au determinat pe Giovani Becali sa se gindeasca mai mult la el si familia lui. S-a impacat si cu varul Gigi Becali, dupa ani de zile in care nu si-au vorbit. Impacarea s-a produs, practic, in momentul in care DNA si-a aratat intentiile in privinta clanului Becali. Furtuna care avea sa se produca in viata linistita si lipsita de griji a familiei Becali a fost intuita, se pare, la timp. Giovani a inteles ca a devenit principala tinta a procurorilor anticoruptie in dosarul transferurilor si a inceput sa ia masuri. Una dintre acestea ar putea fi si divortul care, daca era cerut de el, batea prea mult la ochi.
Reamintim ca Giovani Becali este unul dintre cei mai bogati oameni din fotbal, "grosul" fiind obtinut din transferurile de fotbalisti. De asemenea, Giovani impreuna cu fratele sau, Victor, au si afaceri imobiliare, insa nicidecum la nivelul varului lor Gigi Becali. Averea impresarului Giovani nu este cunoscuta cu exactitate. In Top 300 acesta apare alaturi de fratele sau, Victor, cu o avere estimata la peste 70 milioane de euro.

Divortul, manevra pentru DNA?

Nu putem sa nu ne gindim la partea ascunsa a demersului facut de sotia lui Giovani Becali. Avind in vedere ca cei doi se afla totusi la o virsta la care, in general, incepi sa te gindesti la nepoti, la vacante, la un camin linistit, divortul pare destul de ciudat. Pe linga ipoteza in care Stella Becali s-ar fi saturat de presupusele escapade ale sotului, ar mai fi una destul de sustinuta de actualele imprejurari. Este posibil ca divortul sa fie doar o strategie prin care Giovani sa-si puna la adapost averea. Probabil ca Giovani Becali a aflat ca DNA urmareste sa-l "infunde", in asemenea cazuri principala masura fiind sechestrul pe avere. Odata partajata, averea impresarului poate ca n-ar mai reprezenta o tinta pentru DNA.