În timp ce o tânără agoniza sub ochii lor, trei poliţişti au dirijat traficul vreme de 20 de minute, pentru a-l feri pe premierul Tăriceanu de un posibil ambuteiaj. Incredibilul incident s-a petrecut, ieri, la ora 16.30 pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti, iar victima a decedat înainte ca medicii de pe Salvarea sosită la faţa locului s-o mai poată resuscita.
Imaginile surprinse la faţa locului chiar în timp ce fata îşi dădea ultima suflare îi arată pe poliţişti ocupându-se doar de trafic şi de ţinerea la distanţă a curioşilor sau a binevoitorilor care se ofereau s-o ajute pe tânără. În nici un cadru nu-l putem vedea pe vreunul dintre oamenii în uniformă apropiindu-se măcar pentru a verifica starea victimei. Asta cu toate că măcar unul dintre cei trei poliţişti prezenţi la locul accidentului ar fi putut rămâne alături de tânăra care abia mai răsufla. În schimb, misiunea a fost îndeplinită: coloana oficială a trecut val-vârtej prin zonă la 25 de minute de la producerea accidentului, fără a fi în vreun fel stingherită.
Evident, incidentul a generat un val de indignare la adresa poliţiştilor, al căror punct de vedere este, însă, că au făcut exact ce trebuiau să facă într-o asemenea situaţie!
Poliţia Capitalei susţine că doi agenţi de circulaţie aflaţi în zonă au raportat prin staţie “accident grav cu victime” la doar câteva secunde după primirea apelului la 112. Poliţiştii ar fi verificat starea tinerei (fapt care nu apare însă în nici o imagine) şi, realizând că este vorba despre un caz care le depăşeşte cu mult cunoştinţele medicale, ar fi ales să nu se atingă de victimă pentru a nu risca să-i facă mai mult rău decât bine. În continuare, cei doi, susţinuţi de un motociclist al Poliţiei sosit între timp la faţa locului, s-ar fi rezumat, aşa cum le cere procedura standard în asemenea cazuri, la păzirea locului accidentului şi asigurarea desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă.
Poliţiştii prezintă şi un film al evenimentelor care ridică serioase semne de întrebare: un echipaj al SMURD ar fi ajuns la locul accidentului la doar şapte minute de la primirea apelului la 112, urmat, la numai două minute, de o autoutilitară a Salvării. Evident, în aceste condiţii ar fi greu să le găseşti vreo vină unor poliţişti care, ştiind că personalul medical calificat ajunge în câteva minute, nu au încercat să acorde primul ajutor la un caz care le depăşea cu mult priceperea. Problema e însă că martorii intervievaţi la faţa locului susţin că ambulanţa ar fi ajuns abia în 20 de minute (scenariu mult mai plauzibil dat fiind traficul de la ora 16.30), iar în acest caz pasivitatea poliţiştilor ar fi costat-o viaţa pe tânăra accidentată pe trecerea de pietoni.