vineri, 27 martie 2009

Un român a înmatriculat în Italia 2.870 de maşini pe numele lui

În duminica Paştelui catolic, pe autostrada dintre Settimo şi Torino, Raul Bogdan Radu, un rrom de 22 ani, aflat la volanul unui Fiat Bravo, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal o Alfa 146. În accident şi-a pierdut viaţa o italiancă, Maria Romano, 52 de ani.

Ajunsă la faţa locului, poliţia a constatat că Radu nu avea permis de conducere, era într-o stare avansată de ebrietate, iar maşina cu care a provocat accidentul nu era asigurată. Verificând certificatul de înmatriculare al maşinii, poliţiştii au constatat că pe numele proprietarului, Micu Ursu, mai figurau în baza de date alte 2.869 automobile.

Românul şi-a „împrumutat" identitatea miilor de persoane care foloseau autoturismele din acte. Probabil că Ursu a făcut o afacere din înregistrarea maşinilor pe numele lui, contra unei sume de bani. Posibilii clienţi sunt mai ales străinii fără forme legale de şedere în Italia, care nu pot cumpăra o maşină.

O altă categorie de clienţi ar putea fi rezidenţii cu foarte puţine puncte rămase pe permis (în Italia punctele se iau dintr-un total de 20, nu se adaugă). Aceştia recurg la acest tip de truc, întrucât de contravenţiile constatate fără oprirea şoferului răspunde proprietarul. Tot în responsabilitatea proprietarului cade şi impozitul anual, care pentru un autoturism cu capacitate medie ajunge în jur de 130 de euro.

În septembrie 2007 avea „doar" 1.000 de autoturisme



Ciudat este că la data de 15 septembrie 2007 autorităţile au aflat că acelaşi Ursu avea înregistrate la registrul auto 1.056 de maşini, lucru constatat în urma unui control de rutină la vama dintre Austria şi Italia.
Nu este clar cum a fost posibil ca de la data respectivă să mai poată înregistra alte 1.800 de automobile.