vineri, 27 martie 2009

NATO, la primărie!

Un submarin nuclear pe Herăstrău ar putea aduna cauciucurile uzate.

Ce a făcut NATO în trei zile pentru mizera capitală a României nu s-a mai văzut din vremurile lui Pache Protopopescu încoace. Ca prin farmec, locuitorii Capitalei au descoperit lucruri noi, la care încetaseră de mult să mai viseze. Pe străzi ­şi-au făcut apariţia maşini de spălat şi curăţat.

E drept, noroiul, amestecat cu anti­derapanţii de astă-iarnă, prinsese crustă, dar NATO nu poate fi oprit cu asemenea fleacuri. Milioanele de PET-uri, cutii de bere şi pungile de plastic care se ridicau până la cer la fiecare rafală de vânt au fost identificate probabil cu ajutorul sateliţilor de spionaj şi apoi anihilate la sol. Maşinile care blocau trotuarele şi spaţiile verzi au dispărut cât te-ai şterge la ochi.


Echipe bine organizate, probabil detaşamente Delta Force sau SAS, au biruit haitele invincibile de câini vagabonzi. Operaţiunea a decurs atât de rapid, încât Brigitte Bardot şi alte organizaţii de profil nu au aflat nimic. Ca în toate marile operaţiuni militare, factorul-surpriză s-a dovedit hotărâtor. Genişti camuflaţi în lucrători de la ADP au intrat în zona nimănui – aşa-zisele ronduri de flori – şi au sădit un număr impresionant de plante
decorative.

Aici, succesul nu a fost sută la sută. Contraatacurile de noapte ale inamicilor s-au soldat cu pierderi vegetale
semnificative: multe plante au fost furate, smulse cu rădăcină cu tot. A la guerre, comme a la guerre! Pe alte fronturi, victoria nu a fost umbrită de niciun incident. Trotuare şampona­te, tomberoane de gunoi golite, semafoare reparate.


Mulţi îşi pun problema care mai este misiunea NATO în ziua de azi. Unii spun că lupta împotriva terorismului, alţii susţin că rostul Alianţei ar fi răspândirea democraţiei acolo unde încă nu a ajuns. O fi. Dar summitul de la Bucureşti demonstrează că NATO are menirea, dacă nu datoria, de a asigura administrarea
Bucureştilor. Ar fi cel mai bun primar. Poate singurul. Puţinii copaci care au mai scăpat de la tăiere vor fi păziţi fiecare de câte un soldat al Alianţei.

Chiar fiecare fir de iarbă, s-ar putea spune. Se va face de gardă în faţa bisericilor şi a monumentelor istorice, astfel încât să nu mai fie cotropite de clădirile de birouri. Vom monta borduri indestructibile din blindaj de tanc, elicopterele Alianţei vor asigura transportul
public de călători, fluidizând astfel traficul pe marile artere ale Bucureştiului. Un submarin nuclear pe Herăstrău ar putea aduna cauciucurile uzate aruncate în apă, iar plutoanele de infanterişti marini ar fi foarte potrivite pentru a realiza breşe în blocajele de pe DN1.


Dacă nu, măcar aşa, un summit mai mic, măcar o dată la două-trei luni, se poate?