esediştii sunt primii în topul electoratului care e sigur că vine la urne, dar şi al celui care afirmă că nu va vota în mod cert. Nici PD-L nu stă prost la capitolul mobilizare.
PD-L şi PSD+PC par să fie în uşoară scădere în preferinţele electoratului, cu o săptămână înainte de alegerile de duminica viitoare, arată datele unui sondaj de opinie realizat de Biroul
de Cercetări Sociale (BCS) în perioada 17-21 noiembrie la comanda Fundaţiei Societatea Civilă, o ONG apropiată de PNL. Distanţa dintre cele două formaţiuni este mai mică decât marja de eroare a cercetării, care este de +/- 3%. Potrivit raportului, democrat-liberalii au pierdut faţă de perioada 10-14 noiembrie circa două procente atât din voturile pentru Camera
Deputaţilor, cât şi din cele pentru Senat. Astfel, aceştia ar obţine 32,3 procente la Cameră, respectiv 32,8% la Senat.
Nici pesediştii nu se simt chiar foarte bine, deşi scăderea lor e ceva mai puţin semnificativă: de circa 0,5%. Clasaţi pe poziţia secundă în preferinţele populaţiei, social democraţii sunt creditaţi cu 31,2% la deputaţi şi cu 31,1% la Senat.
Pe locul trei, aflaţi în uşoară creştere, se află liberalii. PNL este cotat cu 21,4% la Cameră
şi cu 21,5% la Senat, pragul electoral de 5% fiind depăşit doar de UDMR cu 6,1, respectiv 6%.
Sondajul BCS oferă date şi despre capacitatea partidelor de a-şi aduce electoratul la urne, 30% fiind convinşi că nu vor veni la vot. Astfel, Alianţa PSD+PC conduce ierarhia Camerei Deputaţilor atunci când vine vorba despre cei care susţin ferm că se vor prezenta la urne: 34,7%, urmat de PD-L - 31,8% şi PNL cu 20,5%. Democrat-liberalii obţin mai multe procente în rândurile celor care spun că probabil vor ieşi la vot: 33,3%, pe locul doi fiind PNL - 25,7% şi PSD+PC - 23,5%. În acelaşi timp, social democraţii au cei mai mulţi simpatizanţi care nu se vor prezenta în mod sigur la urne - 37%, în timp ce PD-L are 25%.
Chiar dacă se declară susţinători ai sistemului de vot uninominal - 47,8%, în detrimentul celui pe liste - 24%, românii sunt înclinaţi să voteze mai degrabă partidul pe care îl agreează şi mai puţin oamenii. Astfel, 54% dintre aceştia vor vota candidaţii aceleiaşi formaţiuni şi la Cameră şi la Senat, în timp ce doar 15,7% vor opta pentru candidaţi provenind de la partide diferite. Cercetarea BCS a fost realizată pe un eşantion de 1.156 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă.