luni, 20 iulie 2009

Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei şi în Munţii Făgăraş

alvamontiştii argeşeni au anunţat, astăzi, că în Masivul Făgăraş a apărut riscul de declanşare a avalanşelor, care a urmare a ninsorii din ultimele zile şi a vântului puternic. Pericol de avalanşe este şi în munţii Rodnei.


Din cauza pericolului de producere a avalanşelor, salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud avertizează turiştii să evite în special Valea Cobăşel, situată în amonte de localitatea Rodna, unde versantul este stâncos şi zăpada afânată căzută în ultimele zile ar putea să o ia la vale în orice moment.

Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, a declarat că la munte s-a depus un strat consistent de zăpadă, cu o grosime între o jumătate de metru şi un metru, foarte periculoasă mai ales în zona golurilor alpine.

"Pe Valea Cobăşel, în Munţii Rodnei, este o cornişă de pe care poate veni zăpada la vale în orice moment. Îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să nu urce în perioada aceasta spre golurile alpine nici cu maşini de teren
, nici pe jos, fiindcă se pot împotmoli, iar lipsa semnalului la telefonul mobil îi poate costa viaţa", a spus Berbecar.

De altfel, salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au decis să anunţe închiderea temporară a accesului spre traseele montane din cauza zăpezii şi a viscolului. Restricţia va fi ridicată după ce stratul de zăpadă depus se va consolida şi nu va mai fi un pericol pentru turişti.

Potrivit Serviciului Judeţean Salvamont Argeş, riscul de avalanşă din Munţii Făgăraş este de gradul trei, adică risc însemnat în perioada următoare. Serviciul Salvamont Argeş a închis toate traseele montane pentru că pe alocuri, stratul de zăpadă măsoară peste 1 metru.

În masivul Făgăraş, în zona Cota 2000-Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 22 de centimetri, dar, din cauza vântului care sufla cu peste 80 kilometri pe oră, s-au format troiene de peste un metru. Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise, anunţă salvamontiştii.

Rămân deschise traseele pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer Păpuşa, cu obligativitatea turiştilor de a folosi echipamentul de iarnă: colţari, pioleţi, corzi pentru asigurare
la traversarea pasajelor expuse.

Meteorologii atrag atenţia că, la peste 2.000 m altitudine, temperaturile minime pot coborî până la -20 grade, iar maximele nu vor depăşi -9 grade. În staţiune de pe Valea Prahovei, vremea va fi, de asemenea, deosebit de rece, cu temperaturi maxime cuprinse între -9 şi -5 grade C.

Sâmbătă după-amiază, stratul de zăpadă măsura 42 de centimetri la Bâlea-Lac, 28 de centimetri pe Vârful Omu, 33 de centimetri la Postăvaru, 27, la Sinaia şi 34 de centimetri la Predeal. Meteorologii avertizează că, pe pantele suficient de înclinate din munţii Bucegi şi făgăraş există riscul declanşării unor avalanşe spontane, mai ales în cazul supraîncărcării cu schiori sau turişti.