Ruşii, acuzaţi că intensifică militarizarea portului georgian Poti
Sarkozy, din nou în vizită la Moscova
Georgia a declanşat ieri o nouă luptă împotriva Rusiei, de această dată
nu pe câmpul de luptă al republicilor separatiste, ci la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Avocaţii Georgiei au la dispoziţie trei ore pentru a-şi prezenta motivele pentru care cer tribunalului Naţiunilor Unite să ordone de urgenţă Moscovei “încetarea epurării etnice” în Osetia de Sud şi în Abhazia şi vor garantarea întoarcerii sigure a refugiaţilor în urma conflictului de la începutul lunii august. Rusia dispune şi ea de trei ore pentru a contracara argumentele georgienilor.
Curtea va asculta până miercuri argumentele avocaţilor pentru a lua măsurile cuvenite, notează Mediafax. Este vorba despre “măsuri conservatorii” în aşteptarea unui verdict asupra plângerilor depuse de Tbilisi la 12 august, care acuză Moscova de încălcare a “Convenţiei internaţionale asupra eliminării tuturor formelor de discriminare rasială”, din 1965. Curtea ar putea anunţa o decizie în câteva săptămâni privind măsurile de urgenţă. O judecată pe fond ar putea dura însă luni întregi sau chiar ani.
Maia Panjikidze, ambasadorul Georgiei în Olanda, a explicat, pentru publicaţia britanică The Times, că autorităţile de la Tbilisi sunt conştiente că “asemenea proceduri durează ani, însă noi suntem foarte răbdători. Însă cred că în acest caz Curtea nu va întârzia prea mult să acţioneze deoarece situaţia pe teren este foarte dificilă şi avem nevoie foarte repede de o soluţie, deoarece populaţia suferă”.
Sarkozy vrea să accelereze retragerea
Georgia a acuzat, de altfel, Rusia, că şi-a consolidat prezenţa militară în zona portului georgian Poti, în aceeaşi zi când preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, s-a deplasat la Moscova pentru a încerca să grăbească retragerea trupelor ruse din Georgia. Autorităţile georgiene susţin şi că două avioane militare ruseşti au pătruns în spaţiul aerian georgian timp de 45 de minute, pentru o misiune de recunoaştere. “Încălcarea repetată a spaţiului aerian şi extinderea barajelor dincolo de zona de conflict sugerează că Rusia nu intenţionează să îşi onoreze angajamentele”, subliniază executivul georgian.
Împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, Sarkozy doreşte obţinerea cât mai rapid posibil a aplicării integrale a planului de pace în Georgia negociat la 12 august şi în special revenirea trupelor ruseşti la poziţiile pe care le ocupau înainte de izbucnirea conflictului cu Georgia, la 7 august. O altă chestiune ce trebuie rezolvată în cursul acestei vizite este cea a trimiterii în Georgia a unei misiuni independente a UE de monitorizare. Moscova se opune categoric acestei misiuni, pe motiv că ar duce la o “fragmentare” inutilă a eforturilor internaţionale, aminteşte Agerpres.