joi, 9 iulie 2009

Card de memorie cu date secrete pierdut într-un club de noapte

Gafele care au dus la pierderea de documente
secrete în Marea Britanie se ţin lanţ. Un card
de memorie care conţinea planurile secrete ale unui exerciţiu militar ce implica participarea a 70 de militari, dar şi perioada şi locul de desfăşurare, a fost pierdut într-un club de noapte din Marea
Britanie, relatează Daily Mirror, în ediţia sa online. Din fericire, cardul de memorie a fost găsit de o persoană care l-a înmânat redacţiei cotidianului britanic.

Acesta aparţine locotenentului Nicholas Spicer şi se referă la exerciţiul batalionului trei din regimentul Yorkshire. Ministerul britanic al Apărării a declarat că incidentul este regretabil şi va fi investigat.
Incidentele de acest gen sun provocate, în majoritatea cazurilor, de neglijenţa unor tineri ofiţeri. Cel mai cunoscut scandal s-a declanşat în ianuarie, când un locotenent al Marinei Regale a pierdut un laptop în care se aflau datele personale a peste 600 de mii de posibili recruţi pentru forţele armate britanice. Ofiţerul uitase laptopul în maşina parcată peste noapte într-un cartier din Birmingham.
O lună mai târziu, un alt ofiţer a uitat într-un pub din Londra un laptop care conţinea date despre 200 de militari şi familiile lor. În iunie, un pachet cu acte "strict secrete" a fost uitat într-un tren la numai câteva zile după un incident similar. Documentele, care au fost predate ziarului "The Independent on Sunday", se refereau la politica Guvernului britanic în lupta împotriva finanţării terorismului, împotriva traficului
de droguri şi spălării de bani.
Gafe încă şi mai mari au fost comise în domeniul bancar
. În noiembrie 2007, Serviciul de taxe şi impozite de la Londra a anunţat rătăcirea mai multor CD-uri cu datele personale ale peste 25 de milioane de contribuabili, neglijenţă care risca să lase băncile fără lichidităţi.