E va oferi încurajări Ucrainei în ceea ce priveşte consolidarea legăturilor şi relaxarea regimului vizelor, la summitul de la Paris, de astăzi, dar nu îşi va lua niciun angajament pentru o viitoare aderare a fostei republici sovietice la blocul european.
La summitul convocat la Paris, cele 27 de state membre vor reafirma perspectivele unei consolidări treptate a relaţiilor cu Ucraina, o ţară-cheie în tranzitul energetic.
Un proiect de declaraţie recunoaşte aspiraţiile Ucrainei de aderare la UE şi adaugă că "o convergenţă treptată a Ucrainei cu UE în domeniile politic, economic şi legislativ va contribui la viitoare progrese în relaţiile UE-Ucraina".
Textul numeşte pactul bilateral complex, în curs de negociere între Kiev şi Bruxelles, "acord de asociere", termen folosit în cazul statelor balcanice cărora li s-au recunoscut perspectivele de aderare. În plus
, liderii vor anunţa lansarea unui dialog pentru o eventuală eliminare a vizelor.
La o reuniune a miniştrilor de Externe din ţările membre UE, convocată la Avignon, şeful diplomaţiei UE Javier Solana a descris relaţiile cu Ucraina ca fiind "foarte profunde". Ministrul de Externe britanic, David Miliband, a afirmat la Avignon că este important ca tulburările din politica ucraineană să nu provoace ruperea unităţii naţionale.
În rândul câtorva dintre ţările care susţin o eventuală aderare a Ucrainei la UE - de exemplu Marea
Britanie, statele nordice şi ţările din fosta URSS, cum ar fi Polonia - persistă urme de îndoială.
La Avignon, comisarul UE pentru relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a rezumat proiectul de declaraţie finală de la summit spunând că deşi nu promite Ucrainei aderarea, "nu exclude o viitoare schimbare de atitudine".
Rusia a fost iritată de promisiunea unei eventuale aderări la NATO a Ucrainei şi Georgiei, o altă ţară membră a fostului bloc sovietic. Mulţi consideră această decizie impulsul pentru intervenţia din Georgia.
Înainte de summitul UE-Ucraina ambasadorul ucrainean la Moscova, Kostiantin Grîşcenko, a declarat: "Suntem un stat european, locul nostru este în Europa". El a comparat refuzul UE de a confirma perspectiva europeană a Kievului cu un cuplu în care unul dintre parteneri ar vrea copii
, iar celălalt nu. Ambasadorul a subliniat că o perspectivă de aderare "nu ar rezolva toate problemele", dar le-ar da liderilor politici ucraineni un punct de plecare pentru a ajunge la acorduri "privind programe pe termen lung".
Summitul de la Paris are o importanţă deosebită, în contextul conflictului georgian şi al ameninţării care planează asupra altor regiuni cu populaţii rusofone importante, cum ar fi peninsula ucraineană Crimeea.