joi, 9 iulie 2009

SUA vor să vândă Emiratelor un sistem de apărare antirachetă de 7 miliarde de dolari

Administraţia Bush intenţionează să vândă Emiratelor Arabe Unite un sistem de apărare antirachetă avansat, în valoare de şapte miliarde de dolari
, care ar putea fi folosit pentru apărare în faţa Iranului.

Pentagonul va anunţa Congresul despre această vânzare propusă, care ar fi prima ce presupune un sistem THAAD, "Terminal High Altitude Area Defense", potrivit unor surse. După ce va fi anunţat, Congresul va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a da un răspuns. Potrivit declaraţiei unui membru al Congresului, desfăşurarea sistemului de armament este o chestiune ce va dura, poate mai mult de un an.

Kenneth Katzman, expert la un centru de reflecţie, a spus că Emiratele doresc "un antidot sofisticat" la capacităţile nucleare ale Iranului. "Emiratele sunt îngrijorate de mulţi ani de o posibilă acţiune împotriva sa, din cauza susţinerii pentru o lovitură americană sau israeliană asupra instalaţiilor nucleare iraniene", a adăugat ea.

Pentru Iran, Emiratele ar putea fi o ţintă atractivă, din cauza investiţiilor sale de miliarde de dolari în infrastructură. Craig Vanbebber, purtător de cuvânt al companiei
producătoare Lockheed Martin, a spus că mai multe ţări s-au arătat interesate de sistemul THAAD, "cu o acoperire mare
şi un succes imens în testările recente".

THAAD este primul sistem construit să asigure apărare în faţa rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, atât în cât şi în afara atmosferei Pământului. Vânzarea potenţială, în valoare de şapte miliarde de dolari, ar include şi interceptori antirachetă şi alte echipamente.