joi, 9 iulie 2009

Reprezentanţii UE se întâlnesc cu Viktor Iuşcenko, în cadrul summitului UE-Ucraina

Marţi are loc la Paris, în Franţa, summitul Uniunea Europeană - Ucraina. Summitul trebuia să aibă loc, iniţial, la Evian, dar programul încărcat al preşedintelui francez a dus la schimbarea locului. Nicolas Sarkozy, şeful comisiei europene, Jose Durao Barroso, şi înaltul reprezentant pentru politică externă, Javier Solana, se întâlnesc cu liderul de la Kiev, Viktor Iuşcenko chiar la Palatul Elisee. Vor discuta despre viitorul apropierii dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, în contextul în care la Kiev bate un vânt destul de rece. Coaliţia de la putere este, din nou, pe punctul de a se sparge.

Ucraina speră să profite de pe urma conflictului din Georgia şi să se apropie mai mult de Uniunea Europeană şi de NATO. Şi asta în contextul în care la Kiev se înregistrează o criză politică, după retragerea din coaliţia de guvernare a partidului preşedintelui Viktor Iuscenko.

Potrivit mai multor analişti politici de la Bruxelles, summitul Uniunea Europeană-Ucraina va fi mai mult ca sigur o dezamăgire pentru ucrainieni. Proiectul de declaraţie pregătit pentru summitul de la Evian, din Franţa, risipeşte aspiraţiile europene ale Ucrainei.

Oficialii europeni au fost însă de acord ca actualul acord de parteneriat negociat cu Ucraina să se numească "Acord de Asociere". Acesta este un termen utilizat de Uniunea Europeană în pacte similare cu naţiunile din Balcani care au primit semnale pozitive ca vor fi membre ale Uniunii Europene.

În plus
, mai multe ţări din Uniune nu sunt dispuse să ofere garanţii în legătură cu aderarea Ucrainei şi asta în principal pentru a evita eventualele tensiuni cu Moscova. Spre exemplu, Germania, se arată destul de îngrijorată de efectele unei noi extinderi a Uniunii, în condiţiile în care integrarea României şi a Bulgariei nu s-a dovedit prea reuşită.

Sunt însă şi ţări precum Polonia, Suedia sau Marea
Britanie care cred că Ucraina este o naţiune europeană şi merită să fie membră a forurilor europene.