sâmbătă, 21 februarie 2009

Adio meciuri ale Romaniei in Bucuresti?

Tricolorii si oficialii FRF se gandesc sa nu mai joace in Capitala, dupa primirea calduroasa de care au avut parte acum doua zile la Piatra-Neamt.

Nemtenii s-au pregatit pentru meciul Romania - Luxemburg, partida care conteaza pentru Grupa G a preliminariilor Euro 2008 si care este programata maine, de la ora 18.30, in direct la TVR 1, ca pentru un eveniment istoric. Sosirea nationalei, primita cu fast si entuziasm la Piatra-Neamt, se poate compara cu un alt eveniment epocal pentru oras, „aterizarea” in orasul de la poalele Pietricicai a celebrei formatii Juventus Torino.

Italienii au paralizat orasul in 1999, cand au venit la Piatra-Neamt pentru un meci contand pentru turul trei al Cupei UEFA-Intertoto. In Piatra-Neamt, cu greu gaseai ieri un loc de cazare la hotel.

Tricolorii sunt tratati ca regii in Moldova, fiind aplaudati la antrenamentul de duminica seara de 5.000 de localnici. Ieri, scolile le-au dat liber elevilor. Micutii au petrecut ore intregi in fata hotelului tricolorilor, in goana dupa un autograf. Tot ieri, picii s-au strans ciorchine si la stadionul „Ceahlaul”, unde a avut loc un joc-scoala intre angajatii federatiei si cei de la gruparea nemteana.

„Suporterii vor sa ne atinga”

Coplesiti de iubirea fanilor, fotbalistii considera ca n-are rost sa se mai intoarca la Bucuresti (unde sunt tratati cu raceala) pentru a disputa meciuri de calificare. „Nu mai pupati nationala!”, pare sa fie mesajul tricolorilor pentru exigentii suporteri din Capitala, obisnuiti sa fluiere si sa conteste si la meciurile incheiate cu victorii ale nationalei. Ultimul incident intre tricolori si fani s-a produs
la partida cu Belarus, cand Mutu a fost huiduit, desi parasise terenul cu capul spart.

Adi Mutu le-a multumit fanilor pietreni pentru caldura lor. Capitanul de la Rotterdam se simte iubit in Moldova, spre deosebire de Bucuresti. In plus
, conditiile de joc sunt multumitoare.

„Sincer, nu ma asteptam sa jucam la Piatra-Neamt. A fost alegerea selectionerului. Nu mai fusesem de noua ani aici. Suporterii s-au comportat civilizat. Am vazut la televizor ca nu mai sunt bilete la meci. Asta inseamna ca suntem iubiti si sper sa le rasplatim dragostea lor”, i-a complimentat Mutu pe oamenii din Piatra-Neamt. „Suporterii vor sa ne atinga, sa ne simta respiratia!”, s-a convins si portarul dinamovist Bogdan Lobont.

Impacare

Paratul Piturca s-a revazut ieri cu reclamantul Pinalti

Victor Pituca nu se bucura din cale afara ca meciul cu Luxemburg are loc la Piatra-Neamt. Selectionerul a avut in trecut o disputa cu Gheorghe Stefan. Acum patru ani, Piturca, in cali-tate de antrenor la Steaua, a infierat in termeni duri blatul Ceahlaul - Dinamo, scor 1-2.
Meciul a avut loc pe 10 martie 2002, iar rezultatul i-a ajutat pe dinamovisti sa devina campioni in detrimentul „militarilor”. Stefan a cerut ca Piturca sa-si ceara scuze public pentru afirmatiile facute dupa meciul cu pricina, declaratii considerate defaimatoare si jignitoare de „Pinalti”.

Cum antrenorul a refuzat, omul de afaceri l-a actionat in instanta, solicitandu-i daune in valoare de 10 miliarde de lei vechi. Scandalul a continuat intre Stefan si Dragomir, cei doi fiind la un pas sa se incaiere la sediul LPF. Pana la urma, Piturca si Stefan s-au impacat, insa au facut-o formal, de ochii lumii.

Exod

Jumatate din populatie e plecata in strainatate

Meciul Romania - Luxemburg se va disputa intr-un oras cu o populatie de 120.000 de locuitori, conform datelor rezultate la ultimul recensamant, dintre care se estimeaza ca aproape jumatate sunt plecati, in acest moment, la munca in strainatate!

Piatra-Neamt este al saselea oras din provincie pe care nationala il bifeaza in istoria sa recenta (s-au luat in considerare meciurile oficiale si partidele amicale disputate de tricolori din 2000 incoace), dupa Ploiesti, Bacau, Timisoara, Craiova si Constanta.

Din punct de vedere economic, urbea de sub Pietricica respira doar prin turism, fiindca industria e la pamant, dupa ce fabrica de la Savinesti a dat faliment. La un moment dat, orasul moldav ocupa locul doi in Romania in topul somajului, dupa o alta urbe in colaps, Hunedoara.

Ca turist nu te plictisesti in Piatra-Neamt. Manastirile aflate pe drumul
care duce spre Bicaz si spre Targu-Neamt reprezinta atractii de top. Mai mult, orasul Piatra-Neamt conteaza pe harta culturala a tarii prin teatrul din localitate.