sâmbătă, 21 februarie 2009

Incalzirea globala aduce noi anotimpuri

Multe dintre zonele climatice traditionale de pe glob vor disparea cu totul pana in 2100 sau vor fi inlocuite de unele noi, necunoscute, daca incalzirea globala va continua asa cum au calculat oamenii de stiinta, indica un studiu dat publicitatii
luni.

Temperaturile crescande vor „impinge” actualele zone climatice spre extreme geografice (la sud si la nord) si altitudini mai ridicate, lasand zona ecuatoriala si cele apropiate sub influenta unei clime nefamiliare speciei noastre.

Dincolo de disconfortul evident imediat, radicala schimbare va afecta vaste intinderi de teren, mergand de la padurea tropicala indoneziana pana la Anzii peruvieni, cu impact negativ asupra multor zone cunoscute de biodiversitate. Altfel spus, numeroase ecosisteme si populatii locale vor fi afectate negativ.

„Descoperirile noastre sunt rezultatul logic al scenariilor de incalzire globala alimentate de poluarea continua cu dioxid de carbon si alte gaze
cu efect de sera”, a declarat Jack Williams, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison si autor al studiului.

„Regiunile calde se incalzesc si mai tare, iesind din perimetrul cu care eram obisnuiti, iar regiunile reci se incalzesc si ele, astfel incat aceste climate vor disparea”, a explicat el.