sâmbătă, 21 februarie 2009

"Băieţii deştepţi" de la Transporturi au manipulat financiar virusul H5N1

Un secretar de stat şi capii unor instituţii subordonate Ministerului Transporturilor trebuie să răspundă pentru modul în care au direcţionat fondurile imense alocate combaterii gripei aviare

Gripa aviară a stat la baza unei psihoze naţionale, în spatele căreia s-au derulat operaţiuni financiare de anvergură. S-au transferat sume fabuloase de bani din contul statului în conturile unor firme private, administrate, după toate probabilităţile, de pioni de sacrificiu. Pe măsură ce focarele se înmulţeau, se umflau şi conturile firmelor care primeau contracte în urma unor recomandări. Invocându-se starea de urgenţă, se justifica lipsa licitaţiilor. Adevărul dezvăluie în exclusivitate lista cu persoanele „predate" Parchetului de către Corpul de Control al Guvernului, încă din luna august a anului trecut.

Până în momentul de faţă, virusul gripei aviare, H5N1, nu şi-a confirmat decât eficienţa financiară, după ce a infestat cu succes bugetul de stat. Dezinfecţia a îmbogăţit firme de apartament, parcă special create pentru astfel de ocazii, iar mediul de dezvoltare a virusului pare a fi fost creat într-un incubator de afaceri. În paralel cu ameninţarea, până la isterie, a populaţiei, se pregătea terenul operaţiunilor financiare. La nivelul Ministerului Transporturilor, instituţie care a avut rolul de a alimenta conturi private, nu a fost emis niciun act normativ prin care să se stabilească proceduri referitoare la modul de efectuare a dezinfecţiei mijloacelor de transport pe căile rutiere şi feroviare, astfel încât banii să fie transferaţi în conturile firmelor recomandate fără nicio restricţie legală. Şi vorbim de milioane de euro. În majoritatea cazurilor, deciziile Comandamentului antiepizootic central nu au fost urmate de ordine emise de ministrul transporturilor.

LUMI SRL – firmă strategică

În „afacerea aviară", CN ADNR SA a avut rolul distribuitorului de fonduri cu dedicaţie. În perioada octombrie 2005 - martie 2006, serviciile de dezinfecţie au fost efectuate pe drumurile naţionale de SC LUMI SRL, în baza contractului nr. 3177/19.10.2005, pentru perioada octombrie–decembrie 2005. Însă, pentru perioada ianuarie-martie 2005, serviciile de dezinfecţie, SC LUMI SRL a prestat aceleaşi servicii fără a exista măcar un contract cu CN ADNR SA. Inspectorii guvernamentali menţionează că aceste servicii s-au prestat la solicitarea CN ADNR SA, selectarea făcându-se la recomandarea directorului general din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică, Mihaela Sorina Hâncu, şi a secretarului de stat din cadrul MTCT - Constantin Dascălu, fără a fi respectate prevederile legale privind achiziţiile publice (OUG nr. 60/2001). Nu a fost întocmit caiet de sarcini, nu au fost prezentate documente din care să rezulte o prospecţie minimală a pieţei în vederea găsirii unor potenţiali prestatori şi nici măcar nu a fost prezentat un deviz de ofertă din partea prestatorului. În opinia Corpului de Control al Guvernului, răspunderea pentru modul în care a fost selectată SC LUMI SRL revine directorului general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul MTCT - Mihaela Sorina Hâncu şi secretarului de stat din cadrul MTCT - Constantin Dascălu. Pe aceeaşi listă îl mai găsim şi pe Aurel Băluţ, directorul general al CN ADNR SA la data contractării serviciilor. Responsabil pentru faptul că s-au angajat şi prestat servicii de dezinfecţie pe drumurile naţionale, în perioada ianuarie-martie 2006, fără a fi încheiate contracte de prestări servicii, este directorul general al CN ADNR SA – Liviu Emilian Dâmboiu.

„Alo, LUMI! Vă deranjăm ca să vă mai dăm bani!"

Al doilea val de aviară, şi implicit de fonduri, s-a „împrăştiat" în perioada mai-iunie 2006. Pentru dezinfecţie au fost selectate trei firme: SC LUMI SRL, SC CORAL IMPEX SRL şi SC NUTRASWISS ROMÂNIA SRL. După selecţie, cele trei firme au primit telefoane pentru a presta, „omiţându-se" însă semnarea contractelor. Astfel, pentru servicii a căror calitate o vom comenta în cele de mai jos, SC LUMI SRL a încasat pentru o lună de prestări 390.000 de euro, luându-şi partea leului. „Răspunderea pentru faptul că s-au angajat şi prestat servicii de dezinfecţie pe drumurile naţionale, în perioada mai-iunie 2006, fără a fi încheiate contracte de prestări servicii, revine directorului general al CN ADNR SA – Liviu Emilian Dâmboiu", a transmis Corpul de Control al Guvernului, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Aceeaşi LUMI SRL a „curăţăt" de bani statul şi în gara Feteşti, prestând servicii în valoare de 5.529.395 RON (inclusiv TVA), adică 162.000 de euro. Evident, situaţia era atât de urgentă, încât nici nu a mai fost nevoie de contract cu CN CFR SA, fiind suficientă „comunicarea verbală" a Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul MTCT, prin aceeaşi directoare Mihaela Sorina Hâncu. Aceeaşi stare de urgenţă „justifică" neîntocmirea unui caiet de sarcini, lipsa măcar a unei aparente prospectări a pieţei serviciilor, dar şi lipsa devizului de ofertă din partea prestatorului, detaliat, pe elemente de cheltuieli. În acest caz, pe lista predată procurorilor figurează secretarul de stat din cadrul MTCT, Constantin Dascălu, directorul general al CNCFR, Traian Preoteasa, şi directorul general al Agenţiei de Sănătate Publică, din cadrul MTCT, Mihaela Hâncu.

Sume fabuloase pentru non-servicii

„Răspunderea pentru modul deficitar în care a fost organizată activitatea de comunicare şi punere în aplicare a Deciziilor Comandamentului Antiepizootic Central revine conducerii MTCT şi Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul MTCT", se arată în actul constatator al Corpului de Control al Guvernului. În acest sens se dau şi exemple: în punctul de dezinfecţie Borcea, jud. Călăraşi nu a fost găsit niciun reprezentant al administratorului acelui punct, respectiv SC LUMI SRL, dezinfecţia efectuându-se de reprezentanţi ai DSVSA Călăraşi. De asemenea, rezultatul operaţiunilor de dezinfecţie nu a asigurat gradul de securitate sanitară stabilit de normativele specifice şi nu toate autovehiculele au fost supuse decontaminarii. Mai mult, serviciile de dezinfecţie au fost realizate cu personal neinstruit, fapt ce a condus la prestarea unor servicii de o eficienţă îndoielnică. Concluzia Corpului de Control este aceea ca SC LUMI SRL nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în baza cărora „prestatorul este obligat să execute dezinfecţia mijloacelor de transport rutier..., astfel încât să creeze o barieră artificială pentru a preveni extinderea epidemiei de gripa aviară".

Garda Financiară arată că LUMI SRL este creaţia aviarei

SC LUMI SRL a înregistrat în anul 2005 o cifră de afaceri de 14.188.706 RON, de 65 de ori mai mult decât în anul 2004, creşterea veniturilor realizându-se în proporţie de 97% ca urmare a activităţii de combatere a gripei aviare. Profitul obţinut de SC LUMI SRL în anul 2005 a fost de 8.321.049 RON, adică de 244.000 de euro, doar în urma acţiunii de dezinfecţie efectuate. Printre neregulile constatate de Garda Financiară reţinem subcontractarea activităţii de dezinfecţie de către SC LUMI SRL, în cadrul operaţiunii „gara Feteşti", încălcându-se chiar prevederile contractului încheiat cu CN CFR SA, unde se preciza că „este interzisă părţilor cesionarea drepturilor sau a obligaţiilor asumate prin prezentul contract". De asemenea, prin contractul încheiat cu CN ADNR SA nu s-a prevăzut posibilitatea subcontractării serviciilor de către SC LUMI SRL. Cu toate acestea, SC LUMI SRL a subcontractat serviciile de dezinfecţie în aceeaşi zi în care a încheiat contractele cu CN ADNR SA şi CN CFR SA către SC MIOR SRL. Mai departe, SC MIOR SRL a subcontractat serviciile de dezinfecţie către nouă firme. Din acest lanţ de subcontractări, tarifele practicate au fost mai mari cu procente cuprinse între 1,125% şi 1,500%, SC LUMI SRL suportând costurile cu achiziţionarea dezinfectanţilor. Din calculele efectuate cu privire la costurile activităţii de dezinfecţie rezultă că SC LUMI SRL a practicat, în relaţia cu CN ADNR SA şi CN CFR SA, tarife de 4,2 ori mai mari decât costurile reale aferente activităţii de dezinfecţie.

Eram singura firmă din România care aveam experienţă în dezinfecţie (...). Am notificat că singur nu mai pot face faţă şi că mă voi adresa altor firme de profil
Tonel Ursachi - patron al SC LUMI SRL

Tonel Ursachi, patron al SC LUMI SRL: „Nu am participat la nicio licitaţie!"

"Nu, nu am participat la nicio licitaţie. A fost selecţie de oferte, din câte ştiu. În tot cazul, în ceea ce mă priveşte, eu ştiu că am trimis scrisorile mele de intenţie la Ministerul Transporturilor. Cum s-a recomandat şi de către cine nu ştiu. Eu cred că firma a fost recomandată pentru că eram singura firmă din România care aveam experienţă în dezinfecţie. Până la momentul acelei epidemii, nimeni nu făcuse activitate de dezinfecţie, cu excepţia mea. Aveam doi ani de experienţă, sunt nişte contracte pe care le-am avut cu primării din Iaşi pentru subsolurile din blocurile de locuit", se laudă Ursachi. Întrebat de ce a subcontractat, Ursache uită că a fost singurul „dezinfectator" de pe piaţă: "Nu este vorba de subcontractare, ci de o asociere în participaţiune. Am notificat că singur nu mai pot face faţă şi că mă voi adresa altor firme de profil ", firme care nu existau, în opinia sa, cu două minute înainte.