sâmbătă, 21 februarie 2009

Petrol si energie pentru oligarhie

In Romania, oamenii lui Mihail Cernoi si ai lui Anatoli Ciubais vizeaza afaceri mari la Rafo, respectiv pe piata energiei.

In partea a treia a seriei „Imperiul contraataca”, „Evenimentul zilei” continua prezentarea oligarhilor cu interese in Romania, cel mai nou stat membru al Uniunii Europene. Mihail Cernoi si Anatoli Ciubais, cei doi oligarhi prezentati astazi, au in comun un lucru legat de Romania: oamenii lor de incredere actioneaza discret pe piata resurselor naturale
, in domeniul petrolier, respectiv al energiei.

MIHAIL CERNOI. Locuieste in Tel Aviv, unde a primit cetatenia israeliana. Desi este acuzat constant de fraude financiare si de legaturi mafiote, beneficiaza de o imunitate
inexplicabila. Intr-o nota a SRI, Cernoi este etichetat: „Personaj important al crimei organizate ruso-israeliene”. A fost asociat cu Oleg Deripaska si cu Marc Rich in compania Rusal. Acum, Cernoi se judeca cu Deripaska, revendicand 20 la suta din grupul Rusal.

In timpul procesului care se desfasoara la Curtea Comerciala de la Londra, Cernoi a sustinut ca el a fost cel care l-a adus pe Deripaska in afacerile metalurgice. Din cauza anchetelor judiciare, Mihail Cernoi a parasit scena afacerilor din Rusia, pe care se ridicase impreuna cu fratele sau Lev. Ambii au fost combatanti in sangeroasele „razboaie ale aluminiului” din Rusia anilor ‘90, soldate cu fraude si asasinate de tip mafiot.

Miza Rafo

Mihail Cernoi a crescut in Uzbekistan, dar s-a stabilit in Rusia, unde a dat marile tunuri ale tranzitiei. A fost arestat in Elvetia, a primit interdictie de intrare in SUA si a fost expulzat din Bulgaria, unde detinea o companie de telefonie mobila si clubul de fotbal Levski Sofia. Omul sau de incredere era Todor Batkov, avocatul bulgar amestecat si in afacerea Rafo Onesti. Astazi, Cernoi zambeste de pe pagina de web a fundatiei sale
din Tel Aviv, cu care ajuta victimele terorismului din primitorul Israel.

In Romania, potrivit rapoartelor serviciilor secrete, Cernoi era interesat, anul trecut, de ALRO Slatina - combinat vizat, in principal, de fostul sau asociat Oleg Deripaska.

In acelasi timp, oamenii lui Cernoi cumparau Rafo Onesti, o tranzactie in mai multe etape. La Amsterdam, reporterii EVZ au descoperit ca cei suspectati de autoritati a fi „paravanele” lui Cernoi au intrat 100a in afacere numai dupa ce au obtinut de la statul roman diferite facilitati fiscale
.

Pionul principal al lui Cernoi este Yakov Goldovski, omul sau de incredere. Miza e geostrategica: rafinaria se afla chiar pe granita dintre UE si fostul imperiu sovietic. Furnizorul traditional de titei catre Rafo este compania Glencore, fondata de Marc Rich.

ANATOLI CIUBAIS

Paravane la bursa romaneasca a energiei

Anatoli Ciubais. A fost seful Administratiei Prezidentiale in vremea lui Boris Eltan. Ulterior, a devenit vicepremier. Acum, Ciubais, la 51 de ani, este presedintele companiei de electricitate RAO UES, un colos care si-a propus sa atraga investitii de 90 de miliarde de euro in urmatorii ani. Statul rus este actionar majoritar al RAO UES.

Nu e prima oara cand oligarhul sta pe un munte de bani. In anii ‘90, a fost unul dintre initiatorii programului de privatizare „loans for share” care a nascut, din cenusa imperiului sovietic, miliardarii rusi de azi. In 2005, Ciubais, considerat pe vremuri un „reformator”, a fost tinta unui atentat. Pe strada pe care rula masina lui blindata a explodat o bomba, iar automobilul a fost atacat cu tiruri de arma. A scapat nevatamat.

Seful consiliului director al RAO UES, Alexander Volosin, a condus administratia prezidentiala in primii ani ai mandatului lui Vladimir Putin. Numele lui apare pe lista „clientelei” regimului Saddam Hussein, primind titei in cadrul programului „Petrol contra hrana”, conform raportului ONU.

Omul de incredere al lui Anatoli Ciubais din Republica Moldova, Valeriu Pasat (consilier la RAO UES), a fost condamnat la inchisoare pentru comercializarea ilicita a avioanelor de lupta ale Chisinaului. Pasat a fost ministru al apararii si sef al serviciilor secrete.

Controleaza energia din Transnistria

RAO UES detine centrala de la Cuciurgan (din Transnistria), furnizorul a jumatate din energia necesara Republicii Moldova. Dupa achizitia „Moldovskaia GRES”, RAO UES s-a apropiat de piata Balcanilor. Aici, potrivit rapoartelor de companie, Romania reprezinta o piata importanta vizata de Ciubais pentru vanzarea energiei, inclusiv cea produsa in regiunea separatista transnistreana. Expansiunea rusilor e rapida si, mai ales, extrem de discreta. O investigatie realizata de EVZ va arata cum marea putere de la Rasarit intra pe piata energetica romaneasca. In cel mai mare secret si printr-o firma aparent obscura.


CENTRUL DE AFACERI ROMANO-RUS

Afacerile fostilor ofiteri ai serviciilor secrete

Desi nu reprezinta la vedere interesele vreunui oligarh, cativa afaceristi rusi proveniti din serviciile sovietice de spionaj militar au infiintat in Romania un organism
hibrid, cu rol de ONG, dar si de societatate comerciala. Se numeste Centrul de Afaceri Romano-Rus (CARR) si a atras in randurile sale ofiteri de informatii controversati, precum si personaje care au avut probleme cu legea.

CORNELIU PALTANEA. Fost sef al unitatii prahovene a SRI. A fost arestat in dosarul furtului de combustibil de la rafinaria ploiesteana Astra Romana. Este asociat cu grupul de la Centrul de Afaceri Romano-Rus (CARR), infiintat de fostii ofiteri GRU (serviciul de spionaj al Armatei Rosii) monitorizati pentru spalare de bani si pen-tru devalizarea Nova Bank. Paltanea a lucrat si pentru fratii Pileri, doi afaceristi italieni cercetati penal in Palermo pentru apartenenta la Mafia.

IURI USTINOV. Fost ofiter GRU. A fost primul presedinte al CARR, implicat in inginerii financiare (cazul „Nova Bank”), spalare de bani si cartelizarea licitatiilor de furnizare a carbunelui. Ustinov se lauda in mediul de afaceri ca a fost consilierul lui Evgheni Primakov - fost sef al KGB si actualul presedinte al Camerei de Comert a Rusiei.

ANATOLI PATRON. Fost ofiter GRU si partener cu Boris Golovin. Presedinte al Nova Bank si considerat initiatorul operatiunii de decapitalizare a acesteia. Este unul dintre fondatorii CARR, controlat prin suveici off-shore si „firme-mama”, infiintate in Zug (Elvetia), la aceeasi adresa cu multe dintre companiile lui Marc Rich.

CONSTANTIN SAMSON. L-a urmat pe Iuri Ustinov la sefia CARR. A fost nasul de cununie al cuplului Ioana Basescu-Ioan Marin (Bodo) si partener de afaceri cu sotia lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. Este cercetat penal de Parchet pentru fraude fiscale, dar dosarele sunt tergiversate. A devalizat intreprinderea de stat Postavul Azuga, pe terenurile careia inalta un complex turistic de lux. In afacere este asociat cu un magnat rus, stabilit in America.

MIRCEA POPA. In vremea lui Ceausescu, a fost cercetat de Securitate, fiind banuit ca este agent KGB. Acum, Popa conduce Agentia de Presa Rusia La Zi, controlata de un off-shore din Insulele Virgine Britanice, reprezentat la noi de un cetatean moldovean conectat la afacerile lui Sorin Ovidiu Vintu.

” Rusia la Zi „este sponsorizata de un oligarh rus, ridicat in domeniul metalurgic. Din perioada PSD, Mircea Popa este consilierul politic al lui Cozmin Gusa, cel care s-a remarcat in peisajul public, prin discursurile sale proruse. Intamplator, Gusa are vila la Cornu pe aceeasi proprietate cu Horia Bejan, omul lui Boris Golovin.

Yacov Goldovsky

Omul lui Cernoi

Este un apropiat al lui Mihail Cernoi, fiind suspectat ca ii reprezinta interesele in Rafo, pe care Goldovsky o controleaza, acum, prin compania Petrochemical Holding, cu sediul in Austria. A recunoscut, in anul 2003, ca o parte dintre afacerile sale au fost finantate de Cernoi.

In 2001, a fost arestat pentru delapidarea combinatului rusesc Sibur (petrochimie), unde era partener cu Gazprom. A stat sase luni in inchisoare, timp in care Gazprom a reusit sa-l faca sa-si vanda actiunile pe 90 de milioane de dolari.

Theodor Stolojan

Lobby pentru Rafo

Cand era consilier prezidential, a facut lobby intens pentru a convinge statul sa acorde facilitati Rafo Onesti. A sustinut o corespondenta intensa cu interpusii lui Cernoi, implicati, la randul lor, in afaceri controversate internationale. Stolojan motiveaza simplu: „Mi se pare normal ca Rafo sa functioneze, nu sa se inchida”. Stolojan a fost coleg la Tofan Group cu Marin Anton, manager la Rafo mult timp.

Marin Anton

Apropiatul lui Stolojan

E omul care apare in toata odiseea Rafo, entitate pe care a condus-o, prin firma sa de management, impreuna cu alti directori proveniti de la Tofan Group. In a doua parte a anului trecut, Anton a fost inlocuit. A fost deputat PNL, iar acum face parte din PLD, partidul lui Theodor Stolojan.