sâmbătă, 21 februarie 2009

Avocatii de casa ai lui Tariceanu fac jocurile la DNA

Statul român plateste milioane de euro ca sa-i apere pe spagarii lui Nastase
Sa vezi si sa nu crezi: dupa ce l-a acuzat pe Nastase de coruptie la nivel inalt, Tariceanu ii acopera pe oamenii de incredere ai fostului premier. Nu a procedat ca pentru prietenul sau Patriciu, cind s-a intilnit cu ministrul Justitiei, ci a trimis avocati platiti de stat sa se bage in dosarele DNA. A rezultat un NUP de toata frumusetea, intr-un dosar anchetat ca in bancurile cu militieni. Beneficiarii protectiei de stat sint Sorin Tesu, fostul sef de cabinet al lui Nastase, si Liana Iacob, consiliera a fostului premier.
Procurorii NUP gura tirgului din nou
Sorin Tesu si Liana Iacob au facut obiectul unui dosar al Parchetului National Anticoruptie inca din 2002. Atunci, PNA-ul lui Amarie s-a autosesizat, dupa ce articole din presa de la Bucuresti au preluat o declaratie a lui Henrique Fernando Weil, data cotidianului german Die Welt. Pe scurt, Weil (reprezentantul EDF Services Ltd., companie ce detinea magazine duty-free pe Aeroportul Otopeni) spunea ca a fost scos din afacerile de pe Otopeni pentru ca nu platise mita. Acelasi Weil preciza atunci ca spaga de 2,5 milioane de dolari ii fusese ceruta de Sorin Tesu, seful de cabinet al premierului Adrian Nastase. Dosarul a fost solutionat rapid cu NUP de catre PNA, in 2003. |n martie 2006, dosarul a fost redeschis. De data aceasta de catre Departamentul National Anticoruptie, urmasul PNA, condus de Daniel Morar. Pe 31 august 2006, DNA a dat aceeasi solutie ca si PNA: NUP pentru Sorin Tesu si Liana Iacob.
Trei interventii in dosar
NUP-ul pentru cei doi acuzati ca ar fi cerut mita a fost dat de DNA la scurta vreme dupa interventia in dosar a avocatilor de la casa de avocatura „Tuca, Zbârcea si asociatii“. Interventia acestora (dar mai ales a fostului consilier al lui Tariceanu, avocatul Florentin Tuca) a constat in: 1) cererea de date de la DNA in timpul cercetarii penale a acuzatilor (foto 1); 2) intilniri cu cei doi acuzati (Liana Iacob si Sorin Tesu); 3) intilniri cu procurorul de caz, Claudiu Dumitrescu. Pe de alta parte, DNA s-a purtat extrem de amabil cu Tuca, permitindu-i acestuia accesul in dosar, desi avocatul nici nu era parte in caz si nici nu reprezenta vreo parte implicata in dosar. Mai mult decit atit, DNA a „gresit“ in cel putin trei rinduri la instrumentarea acestui dosar: 1) a facut o cercetare
superficiala; 2) a permis unui tert (Florentin Tuca) sa afle informatii secrete din dosar, inainte de solutionare; 3) a comunicat date procedural confidentiale.
Procurorul de caz a fost invitat la Tuca show
Sa luam pe rind interventiile fostului consilier al lui Tariceanu, Florentin Tuca, in dosarul DNA. Mai intii, cererea de informatii de la DNA in timpul cercetarii unui dosar penal. Aceasta a fost trimisa catre DNA pe 13 iunie 2006. Conform documentului semnat de Tuca, erau solicitate „informatii privind ancheta declansata de DNA (…) impotriva dlui Sorin Tesu si a dnei Liana Iacob“. Pentru ca nu era si nici nu reprezenta vreo parte in dosar, Tuca nu avea dreptul sa stie decit in ce faza e dosarul. Cu alte cuvinte, putea sa afle cel mult daca, de exemplu, s-a declansat urmarirea penala sau s-a dat o solutie, nimic mai mult. Totusi, DNA-ul a „uitat“ ca cercetarea penala este secreta. |n al doilea rind, desi nu ii reprezenta nici pe Iacob si nici pe Tesu, Tuca s-a intilnit cu acestia inainte ca cei doi sa dea declaratii DNA-ului. |n al treilea rind, acelasi Florentin Tuca s-a intilnit si cu procurorul de caz, Claudiu Dumitrescu. Cei doi au discutat despre stadiul anchetei in care erau implicati fostii lui Nastase (seful de cabinet si consiliera).
De ce a fost incalcat caracterul secret al cercetarii penale
Daca va intrebati de ce a facut toate aceste lucruri Florentin Tuca, avem doua raspunsuri. Unul al lui Tuca, si altul de bun-simt. |n ceea ce-l priveste pe avocatul Tuca, acesta detine un mandat de reprezentare a României in actiunea intentata impotriva statului de catre EDF la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (CIRDI). Compania EDF a apelat la aceasta modalitate de atac impotriva României dupa ce Guvernul Nastase i-a interzis sa mai desfasoare activitati comerciale in regim duty-free pe Aeroportul Otopeni. La acest dosar se afla si declaratia lui Henrique Fernando Weil, reprezentantul EDF, conform careia Tesu si Iacob i-au cerut mita pentru a permite EDF sa ramina pe Otopeni. Cu alte cuvinte, a spus Tuca pentru Academia Catavencu, tocmai de aceea s-a intilnit cu Tesu si Iacob, pentru a pregati apararea României. Explicatia nu sta in picioare pentru un motiv destul de simplu: nu poti invoca interesul unui stat incalcind in acelasi timp legile acelui stat. |ntrebat care a fost, totusi, motivul pentru care s-a intilnit cu procurorul DNA Claudiu Dumitrescu, Florentin Tuca a spus literal si agresiv: „Din acest moment nu mai comentez nimic. No comment. Timpul meu e limitat. Nu comentez de ce m-am intilnit cu procurorul“.
Seful DNA: „Eu nu m-as fi intilnit cu Tuca“
Fata de toate acestea, seful procurorului Claudiu Dumitrescu, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a avut o reactie nu foarte favorabila subordonatului sau. „Spuneti ca Dumitrescu s-a intilnit cu avocatul Florentin Tuca? Nu stiam… Nu stiu de ce s-au intilnit, va trebui sa il intrebati pe Claudiu Dumitrescu de ce a facut asta (nota redactiei: Dumitrescu ne-a declarat ca nu a consemnat intr-un proces-verbal intilnirea cu Tuca pentru ca nu era nevoie, dar a confirmat ca au vorbit despre dosarul care ii privea pe Tesu si Iacob). Daca eram in locul lui, nu ma intilneam cu Tuca.“ Tot DNA, dar nu prin procurorul Claudiu Dumitrescu, ci prin seful sau direct, procurorul Irinel Paun, a trimis copia
rezolutiei NUP Ministerului de Finante (ministerul desemnat de Guvern sa reprezinte România la CIRDI in actiunea intentata de EDF). De acolo, evident, actul a ajuns la avocatii de la „Tuca, Zbârcea si asociatii“. „Eu nu am trimis copia rezolutiei. A, a trimis-o Irinel Paun… Eu nu as fi trimis-o, pentru ca legea spune ca sint publice numai rechizitoriile, nu si celelalte solutii din dosarele penale.“
|nca o dovada ca nu exista bancuri cu militieni, ci numai intimplari reale
Va ramaseseram datori cu argumentarea afirmatiei „a rezultat un NUP de toata frumusetea, intr-un dosar anchetat ca in bancurile cu militieni“, care apare chiar in paragraful introductiv al acestui text. Pe linga tot felul de contradictii dintre marturiile acuzatilor si martorilor (nelamurite de DNA, care a inchis, totusi, dosarul), proba cea mai buna pentru cheful nebun al DNA de a rezolva acest dosar este urmatoarea: intr-o adresa prin care solicita un „listing cuprinzind succesiunea cronologica a apelurilor telefonice“, procurorul Irinel Paun cere de la Vodafone date despre numere apartinind companiei Orange (foto 2)! De aia ziceam de bancurile cu militieni. Altfel, totul e misto: EDF a dat in judecata România, de la care cere 110 milioane USD, pentru eventuale abuzuri facute de Guvernul Nastase. |n timpul asta, avocatii lui Tariceanu isi baga nasul in dosarele DNA ca sa-i salveze pe oamenii aceluiasi Nastase. Mai pe sleau: compania EDF il acuza de viol pe fostul premier, iar avocatii actualului premier incearca sa demonstreze ca fostul prim-ministru e fata mare, hartuind si ei un pic legea româna. Iar pentru asta, „Tuca, Zbârcea si asociatii“ primesc de la stat milioane de euro (pina acum, vreo trei-patru; dar procesul international e lung).