Circa 100 de muncitori de la Tractorul UTB SA au luat ieri din nou cu asalt birourile
conducerii, revoltati de intarzierea salariilor si de lipsa de reactie a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului la necazurile lor. Ei nu au mai fost, insa, atat de vehementi ca vineri, cand i-au sechestrat pe administratorul unic Gheorghe Pasca si pe directorul general Titu Serban, timp
de cinci ore, amenintand ca nu le vor da drumul
pana nu se va gasi solutie clara si urgenta de plata a salariilor. Oamenii au plecat ieri acasa, promitand insa ca vor reveni, dupa ce dierctorul general i-a anuntat ca alte 140.000 de lei vor fi directionate pana astazi spre cardurile lor de salarii. Liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu, a precizat ca, astfel, procentajul de achitare a avansului salarial pe luna februarie va ajunge abia la 80%. "Este firesc ca oamenii sa fie atat de suparati, cand nu au bani. Ganditi-va ca ar fi trebuit sa incaseze acum avansul salarial pe martie si nu stiu cand isi vor vedea salariile", a explicat liderul sindical.
Restante si la salariile compensatorii
Apostu a declarat ca a cerut administratiei toate datele necesare, cu sumele care se datoreaza fiecarui angajat in parte, pentru a putea da in judecata societatea la Tribunal - sectia Litigii de munca si a pune sechestru pe activele acesteia.
Liderul sindical a subliniat
ca vor fi cerute prin instanta si salariile compensatorii prevazute de Contractul Colectiv de Munca din SC Tractorul UTB SA (intre unul si cinci salarii, in functie de vechime, altele decat cele prevazute de Ordonanta 116), atat pentru cei 1.924 de angajati care vor fi concediati acum, cat si pentru cele cateva sute de disponibilizati din octombrie-noiembrie 2006, care nu le-au incasat inca. Sumele se ridica la circa 23 de milioane de lei (230 de miliarde de lei vechi). "Stiu ca nu se vor obtine in instanta salariile mai repede decat prin lichidarea voluntara, dar macar asa oamenii vor avea o garantie ca isi vor primi banii", a declarat Apostu.
"Jaf comandat"
Liderul sindical s-a aratat revoltat de faptul ca programul de restructurare a personalului merge intr-un ritm mai alert decat cel in care se face lichidarea voluntara, decalajul intre cele doua procese ducand la punerea in pericol a patrimoniului societatii. Ieri, reprezentantii Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) s-au deplasat la Tractorul pentru a oferi servicii de preconcediere celor aproape 1.800 de angajati care sunt din 21 martie in perioada de preaviz, cu data de 21 aprilie urmand sa le fie incheiate carnetele de munca. Acestia au semnat deciziile cu obiectia legata de plata sumelor restante. Din 5 aprilie vor fi inmanate preavizele pentru ceilalti angajati ramasi, ale caror socoteli cu societatea vor fi incheiate in 7 mai, cel tarziu. In conditiile in care licitatia pentru selectarea lichidatorului va avea loc abia in 25 aprilie, fara a fi sigur ca va fi si desemnat atunci, Apostu spune ca se va crea o perioada in care uzina va fi complet "descoperita", fara paza si fara personal de mentenanta. "Este un jaf comandat si cred ca domnul Atanasiu trebuie sa isi asume raspunderea pentru ce se va intampla in acea perioada cu societatea, pe care zice ca vrea sa o repuna in functiune, sa produca tractoare. Politicul si-a facut bine treaba aici, o sa inceapa, probabil, sa o imparta!", a punctat liderul sindical.
Salarii din active, la Nitramonia
La Tractorul se va intampla, probabil, cum s-a intamplat si la Nitramonia, mai precis la cele cinci societati rezultate din divizarea uzinei-mama, aflate in lichidare.
Cum plata salariilor a intarziat la unii "pui" ai combinatului chimic si cu sase luni, Sindicatul Liber Nitramonia-Rompiro, condus de Lucian Cupu, a intentat actiuni in instanta pentru fiecare situatie de neplata a drepturilor salariale, obtinand numai sentinte favorabile. Ieri dimineata ar fi trebuit pusa in executare silita una dintre ele, la Nitroexplosives, singura societate care va fi privatizata prin vanzarea pachetului de actiuni. Pentru demararea acestui proces, dar si pentru salariile restante, sindicatul daduse un ultimatum AVAS, ce a expirat deja, dar executorul judecatoresc va putea institui abia astazi poprirea pe conturi si pe active.
La Rulmentul, de maine
Restructurarea de personal incepe de miercuri la Rulmentul, cand reprezentantii AJOFM Brasov se vor deplasa pentru aceleasi servicii de preconcediere. Victor Apostol, administratorul unic, este asteptat astazi sa semneze primele preavize, care nu vor fi, se pare, chiar in numar de 2.000, cum prevede planul - fiindca cei 240 de angajati care ar ramane nu ar putea asigura paza, conservarea si operatiunile care tin de protectia mediului - ci de 1.900. Liderul sindical Gabriel Dachim este ingrijorat, la randul sau, de modul in care va fi pastrat fluxul viabil, de productie a rulmentilor, in conditiile restructurarii totale. Dachim spune ca la Rulmentul atmosfera nu este atat de tensionata, fiindca pana acum s-au platit salariile si se vor achita si cele din 28 martie, abia din aprilie plata celor 75% din retributie pentru somajul tehnic fiind sub semnul intrebarii.