sâmbătă, 21 februarie 2009

Conducta de steril de langa fosta uzina Aurul Baia Mare s-a spart

O conducta de transport a sterilului s-a fisurat luni dimineata in dreptul fostei uzine Aurul din Baia Mare, iar aproximativ o ora pe malul raului Sasar s-au deversat cateva mii de litri de apa de mina. Incidentul a fost catalogat de autoritatile locale de mediu ca nesemnificativ, iar comisarii Garzii de Mediu Maramures au precizat ca nu sunt motive pentru amendarea companiei Remin, in a carei proprietate se afla conducta.
Poluarea accidentala s-a produs
dupa ce conducta de transport care face legatura intre Exploatarea Miniera ”Aurum” Baia Mare si iazul de decantare de la Bozanta Mica s-a spart din cauza gradului mare de uzura.

Mai multi baimareni care circulau pe bulevardul Independentei au vazut tasnind din conducta un lichid galbui si au intrat in alerta crezand ca e vorba de o scurgere de cianuri, mai ales ca avaria s-a produs in dreptul fostei societati Aurul, aflata in centrul unui scandal international dupa accidentul ecologic de acum sapte ani.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au fost pusi in alerta, iar in scurta vreme in zona a ajuns o autopeciala incarcata cu 9.000 de litri de apa cu care sa se poata neutraliza substantele deversate pe malul Sasarului.

Echipa de interventie, formata din pompieri, politisti si reprezentanti ai institutiilor de mediu, a incercuit zona afectata cu benzi de protectie si i-a indepartat pe curiosi pentru a-i feri de posibile riscuri. Destul de rapid s-a constatat ca masurile nu erau necesare si ca lichidul scurs din conducta este inofensiv.

Purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Dinu Micu, a precizat ca interventia pompierilor nu a fost necesara, iar colegii sai s-au intors in unitate in aproximativ o ora, pentru ca atat le-a luat muncitorilor de la Remin sa opreasca pompele care alimentau conducta. Pana la oprirea transportului, aproximativ 3.000-4.000 de litri de apa de mina s-au impastiat pe terenul de langa uzina Aurul.

Seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a declarat ca ”apa de mina scursa din conducta era neutralizata cu solutie de var pentru reducerea PH-ului si nu a poluat mediul”. El a precizat ca in aceste conditii nici nu este necesara amendarea companiei miniere Remin Baia Mare, in a carei proprietate se afla conducta de transport a sterilului.