sâmbătă, 21 februarie 2009

Loviti de soarta in Rosia de Amaradia

Ploile din ultimele trei zile au facut ca noptile localnicilor din comuna gorjeana Rosia de Amaradia, cea mai afectata de alunecarile de teren de anul trecut, sa fie pline de cosmaruri. Peretii si tavanele imobilelor in care locuiesc au inceput din nou sa crape.

„Aoleu, muica! Este vai de noi, ca ne crapa peretii din nou cu ploile astea!“, a spus Viorica Gulioiu, una dintre localnicele din comuna gorjeana Rosia de Amaradia. Femeia impreuna cu sotul sau au incercat sa repare peretii afectati de vremea rea, dar „ce fac azi se darâma mâine sau poimâine“. Satenii au inceput sa priveasca ploaia ca pe un blestem care nu le mai da pace.

„De vineri, de când a inceput sa ploua, peretii de la casa mea au inceput din nou sa crape, dupa ce se oprise alunecarea, si credeam ca am scapat“, a povestit Ion Aninis. Barbatul locuieste de mai multi ani intr-o casa cu doua camere, saracacioasa. Nu are serviciu, iar imobilul este toata averea lui:

„Când ploua, se aude cum trosnesc lemnele casei, iar intr-o dimineata am gasit alte crapaturi in pereti. Imi este groaza! Daca se va darâma, nu am unde sa ma duc“.

Noaptea se aud pocnituri

Viata
familiei Uta, din satul Rosia de Amaradia, este plina de neliniste. Aurica, o femeie de 78 de ani, care spera ca va avea o batrânete linistita, nu mai poate dormi noaptea din cauza grijilor: „Ce sa facem? Nu putem sa ne mutam in casa noua. De o saptamâna, de când au inceput ploile, nu mai pot dormi bine. Se aud mereu pocnituri in tavan. S-au crapat si peretii“. Casa batrâneasca si subreda in care locuiesc sotii Uta este sustinuta de stâlpi inalti de lemn, care o impiedica sa se prabuseasca. Podeaua, fisurata inca din mai 2006, a crapat si mai rau, iar in dreptul ferestrelor sunt gauri mari. „Se lasa incet-incet la vale casa. Vineri a plouat puternic si apa a intrat pe hol, prin crapaturi. A stat nevasta-mea cu o cârpa si a sters podeaua ca sa nu putrezeasca. Din cauza umezelii mi-au intrat si soarecii in casa si am instalat o cursa, dar degeaba, nu-i pot prinde“, a afirmat, plin de amaraciune, Ilie Uta. Maria Guloiu are 21 de ani si este mama unei fetite de trei anisori. De câteva nopti, femeia nu a mai dormit linistita pentru ca, din cauza ploii, se aud mereu cum pocnesc lemnele locuintei sale
. „Am impresia ca vom retrai cosmarul din mai anul trecut. Se aude in toiul noptii cum trosnesc peretii, lemnele din pod. In fiecare dimineata vedem cât au mai crapat, ne este teama“, a spus femeia.

Satenii au inceput sa-si repare casele

Satenii ale caror case au fost afectate de alunecari si de ploile din ultima saptamâna au astupat gaurile din pereti. Era singura solutie, altfel frigul si ploaia puteau intra in locuinta. „Am pus spuma izolatoare pentru a astupa gaura dintr-un perete. Se vedea din casa afara, intra frigul si nu am avut incotro. Din cauza ploilor au aparut si alte crapaturi. Casa a fost construita in 1961, iar temelia are si fier - beton, dar degeaba, pamântul de sub ea este mai puternic, cred ca vrea sa o inghita“, a spus Maria Branescu, o localnica de 61 de ani. Sotii Gulioiu, care si-au intemeiat o familie doar cu trei ani in urma, au facut mai multe reparatii la doua camere in care acum locuiesc impreuna cu fetita lor. „Una dintre camere este distrusa in totalitate si nu mai avem cum sa locuim in ea. In doua dintre celelate am lipit cum am putut gaurile, am pus covoare
pe perete si traim cu teama ca intr-o zi, cât de curând, toata casa va fi distrusa“, a afirmat tânara Maria Gulioiu.

Nemultumiti de casele construite de guvern

Comuna Rosia de Amaradia a cunoscut teroarea alunecarilor de teren in luna mai a anului trecut, când sute de case au fost inghitite de pamânt. Munca oamenilor de o viata a fost distrusa in câteva ore, in urma dezastrului ramânând doar gramezi de moloz. Satul Seciuri a fost cea mai afectata localitate, iar in Rosia de Amaradia aproximativ 200 de case au crapaturi, transformându-se incet-incet in imobile nelocuibile. Potrivit conducerii Primariei Rosia de Amaradia, cele 200 de imobile va trebui stramutate, guvernul cautând o solutie. Ploile din ultima vreme ii fac pe oameni sa se teama de ziua de mâine. O parte din satenii din Rosia au primit case construite prin ANL de Guvernul României. Dar sinistratii sunt nemultumiti de aceste imobile. „Am dormit doua nopti in casa de la Cojani, exact când a plouat foarte mult. A intrat apa in casa pe la ferestre, cu toate ca au geamuri termopan. Nu au fost construite asa cum trebuia, au luat oameni cu ziua la munca si cum era sa faca ei treaba buna?“, se intreba Petre Gulioiu. Parerea ca imobilele de la Cojani sunt de proasta calitate este larg raspândita. „Si in casa de la Cojani a plouat. A izbit ploaia in geamuri. Daca mai ploua tare, se va umfla si parchetul. Dar ce sa facem? Nu avem alta solutie decât sa mergem si sa locuim acolo. Aici cu siguranta casa se va darâma, dar era mai bine daca le faceau bine. Degeaba ni le-a dat guvernul daca nu sunt facute cum trebuie“, a precizat Viorica Gulioiu.