sâmbătă, 21 februarie 2009

De ce se grabeste premierul?

Ioana Lupea: "PNL este gata sa execute Alianta, asumandu-si consecintele. Motivul poate fi securizarea de urgenta a unor dosare".

Evacuarea democratilor inseamna moartea definitiva a Aliantei D.A., organism
politic ciudat, cu noua vieti, ca pisicile, al carui deces a fost constatat aproape zilnic. Decizia de eliminare a PD din executiv prin revocarea ministrilor nesolidari sau prin restructurare a fost luata, garnitura de rezerva formata din cadre PNL, PSD si UDMR fiind gata sa preia posturile din administratie.

Va fi oficializata probabil saptamana viitoare odata cu sacrificarea mielului pascal, cand timpul
romanilor va fi impartit intre ritualul religios si procesul digestiv. In asemenea momente, politica este imposibil de trait sau de inghitit, ceea ce stiu si politicienii, si media.

Chiar daca anuntata si asteptata, disparitia Aliantei D.A. prin indepartarea ministrilor PD din cabinet fara consimtamantul acestora va fi imputabila liberalilor si va afecta imaginea PNL.

Este ilogica politic si strategic. Da satisfactie cererii lui Traian Basescu adresata premierului de a-si asuma noua majoritate parlamentara inchegata intre PNL, PSD, UDMR, PRM si PC si confirma zvonurile ostile liberalilor. Este si insuficient legitimata politic.

Discursul autovictimizator al PNL, maltratat de seful statului care incearca sa-l anihileze si dispretuit de PD prin lipsa de solidaritate cu premierul Tariceanu, a convins poate o mana de alegatori, pe cei ce se identifica exclusiv cu mesajul anti-Basescu al partidului.

O buna parte din electoratul Aliantei nu va intelege si nu va accepta optiunea liberalilor pentru PSD, inamicul electoral la alegerile din 2004 si adversarul traditional al dreptei romanesti. Multi cred ca este dreptul presedintelui sa reprezinte asteptarile cetatenilor fata de guvernare si sa atraga atentia atunci cand aceasta se indeparteaza de interesul public.

Iar solidaritatea nu poate fi, in ochii lor, mai importanta intr-o organizatie decat responsabilitatea si legalitatea. In loc sa domesticeasca PD la guvernare, profitand de dependenta acestuia de resurse, PNL il trimite in opozitie, acolo de unde poate sa acuze credibil si imbatabil tradarea.

Liberalii par insa dispusi sa-si asume toate riscurile politice si de imagine, indeplinind misiunea ingrata de a ucide Alianta D.A. Ceea ce ne trimite in cautarea raspunsului altundeva, in cercul finantatorilor si politicienilor cu dosare la Parchet. Miza poate fi obtinerea Ministerului Justitiei cat se poate de repede.

Urgenta vine dintre copertile unor dosare grele in care se afla nume ca Dinu Patriciu, Bogdan Buzaianu, Dan Ioan Popescu, Codrut Seres, Nagy Zsolt, Adrian Nastase, Mihai Tanasescu, finantatori si politicieni ai partidelor din noua majoritate PNL-UDMR-PSD-PC.

Nu este deloc imposibil ca rostul viitorului guvern minoritar PNL-UDMR, cu sustinere din partea PSD si PC, sa fie securizarea acestor dosare, prin atributiile oferite ministrului justitiei chiar de pachetul de legi privind reforma. Acesta are dreptul sa schimbe conducerile Parchetului General, DNA si DIICOT.